logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Marvin EX5g - Jak zidentyfikować przewody we wtyczce 12-pinowej?

polewczak 22 Lis 2007 19:17 1586 4
  • #1 4509425
    polewczak
    Poziom 11  
    Witam
    Temat popularny - urwana wtyczka przy samych pinach.
    Przeszukałem już chyba całą elektrodę i jedyne co znalazłem to linki do schematów samych 15-to pinowych wtyczek oraz kilka opisów mówiących o tym, że jak rozkręci się monitor - to wszystko jest opisne na płytcie elektroniki...
    Otóż monitor rozkręciłem i okazało się że kabel jest rozszyty na 12 pinowej wtyczce (1 rząd) podłączonej do gniazda P101 na płytce na kineskopie.... Piny nie są w żaden sposób opisane... Na płytce elektroniki jest jedynie symbol "72-IVC-5GPZ-2-44".
    Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu 5 cienkich przewodów:
    - biały
    - żółty
    - pomarańczowy
    - brązowy
    - czarny
    Mam kabel od innego monitora i tam jest nieco inna kolorystyka przewodów, fabrycznie wewnątrz wtyczki zwarte są piny 4-10-11, oraz brakuje pinów 9, 12 i 15.

Prośba o pomoc... w przeciwnym razie pozostanie tylko śmietnik....
  • #2 4509435
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6162
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • #3 4550038
    Karol_M
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam
    biały 13 H synch
    żółty 14 V synch
    pomarańcz 15 SCL
    brąz 12 SDA
    czarny masa
  • #4 4555040
    polewczak
    Poziom 11  
    ak jak pisałem na wstępie - kabel został urwanyprzy samych pinach wtyczki.... Znalazłem kabel od innego starego monitora, a tam fabrycznie brakuje 9, 12 i 15 pina.... Do tego piny 4, 10 i 11 są zmostkowane.
    Czy mogę taki kabel wykorzystać i podłączyć tylko R, G, B, V, H, GND??? Czy będzie działał bez podłączenia pinu 15 (SCL) oraz 12 (SDA)???

Czy lepiej rozejrzeć się za pełnym niemostkowanym kablem i podłączyć wszystkie?
  • #5 4556280
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Do poprawnego działania monitor potrzebuje jedynie sygnałów R, G, B, HSync, VSync. Natomiast SCL i SDA nie musisz podłączać - monitor nie będzie jedynie rozpoznawany w systemie operacyjnym.

Pozdrawiam.
REKLAMA