logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć neony 12V pod samochód z przełącznikiem dwupołożeniowym?

Songo Can 22 Lis 2007 22:05 4023 8
REKLAMA
  • #1 4510259
    Songo Can
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, ma mały problem i potrzebuje rady . Zainstalowałem neony pod samochodem i w schemacie mam je pdłączyć do akumulatora. Jest to neon zwykły: dwie diody na koncach rurki. Chciałbym podłączyć do tego przełącznik dwupołożeniowy, tak zeby tylko wieczorami neony świeciły. Ale własnie nie wiem za bardzo jak to dobrze podłączyc. Neony są na 12 volt. Czy może podłączyć + do przełącznika i potem do akumulatora a minus bezposrednio do akumulatora? prosze o radę
  • REKLAMA
  • #2 4510423
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6170
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Inne
  • REKLAMA
  • #3 4510841
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Tak można. Powinieneś zamontować jeszcze bezpiecznik. Wszystko łączysz szeregowo. Np. "-" akumulatora do "-" neonów, "+" neonów do przełącznika, następnie bezpiecznik i do "+" akumulatora.
    Neony są nielegalne!
    Czy taki pseudo neon w ogóle cokolwiek podświetla?
  • REKLAMA
  • #4 4510919
    Songo Can
    Poziom 2  
    wiem ze są nielegalne, ale głównie na zlotach bede ich używał. A taki neon naprawde dobrze świeci, mocnym światłem.
    A tak poza tym nie rozumiem czemu neony są nielegalne, jak lepiej oświetlają samochód na drodze i nie oślepiają drugiego kierowcy. Wiem ze w przepisach mowa jest o jednolitym kolorze świateł, ale niektóre przepisy powinni zmienić, poczytajcie sobie np przepisy o xenonach,a popytajcie ludzi którzy je montują, to powiedzą ze przepis jest zrobiony tylko po to żeby kase zgarniać.
  • #5 4511012
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 546
    Przepisy są po to, żeby nie robić z samochodu choinki.
    Dlatego barwa światła i umiejscowienie żródeł światła jest w nich właśnie opisane.
  • #6 4511326
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    Cytat:
    poczytajcie sobie np przepisy o xenonach,a popytajcie ludzi którzy je montują

Owszem tez jestem za bardziej liberalnymi przepisami - Jednak kazda zmiana w samochodzie powinna przejsc specjalistyczne specjalne padania techniczne (tak jak to sie robi w niektorych krajach). Owszem ksenony poprawiaja bezpieczenstw - ale prawidlowo zamontowane... ale z tym jest wlasnie problem - bo spotkalem troche przerobek za ktore bym j... urwal...

Nie wiem czy miales juz okazje dostac po oczach takim swiatelkiem...

Jesli chodzi o neony i chcesz je uzywac na zlotach to nie ma po co zmieniac przepisow... Tutaj akurat patrzac na choinki jakie ludzie robia z aut jestem za utrzymaniem zakazu...

A moze pora sie nawrocic i zamiast neonow i innych zbednych pierdul warto zajac sie tuningiem z prawdziwego zdarzenia...
  • #7 4511414
    Songo Can
    Poziom 2  
    to juz mam za soba, wydałem kupe kasy na tuning stylistyczny, zajmuje się własnie nagłosnieniem, no i tymi neonami. a ja wcale nie chce zeby moje auto swieciło jak choinka ,tylko robie lekkie poswietlenie , nie żeby mnie widzieli kilometr dalej.
  • #8 4511453
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    Songo Can napisał:
    to juz mam za soba, wydałem kupe kasy na tuning stylistyczny, zajmuje się własnie nagłosnieniem, no i tymi neonami. a ja wcale nie chce zeby moje auto swieciło jak choinka ,tylko robie lekkie poswietlenie , nie żeby mnie widzieli kilometr dalej.

Niom to tak jak mowilem na zlotach nie ma problemu :) A o choinkach to uogolnilem :) Niestety ale w PL trudno spotkac ladnie zrobione auta, natomiast zalewa ulice tuning z Allegro...
  • REKLAMA
  • #9 4513420
    Songo Can
    Poziom 2  
    ja na allegro kupiłem tylko te neony i tak jak chciałem daje mi lekkie poswietlenie. Reszte części do auta kupiłem w firmach specjalizujących się w tuningu. Ale na allegro też mozna znaleść ciekawe wzory z tym że nie ma na nich gwarancji i zwrotu jeśliby nie pasowały.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia neonów 12V pod samochód z użyciem przełącznika dwupołożeniowego, aby neony świeciły tylko wieczorami. Zalecane jest podłączenie minusa neonów bezpośrednio do minusa akumulatora, a plusa przez przełącznik i bezpiecznik do plusa akumulatora, łącząc wszystko szeregowo. Poruszono kwestię legalności neonów w samochodach – są one nielegalne w ruchu drogowym, jednak użytkownik planuje ich używać głównie na zlotach. W dyskusji podkreślono, że przepisy dotyczące oświetlenia mają na celu zapobieganie nieprawidłowemu oświetleniu pojazdów i utrzymanie jednolitej barwy światła. Wspomniano także o konieczności specjalistycznych badań technicznych przy modyfikacjach oświetlenia, jak w przypadku ksenonów. Autor zaznaczył, że neony mają służyć jako delikatne podświetlenie, a nie efekt „choinki”. Wskazano, że części tuningowe, w tym neony, można kupić zarówno na Allegro, jak i w specjalistycznych firmach tuningowych, przy czym zakup na Allegro wiąże się z brakiem gwarancji i zwrotu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA