logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak otworzyć plik z rozszerzeniem *.db?

Art-ur 05 Gru 2003 11:48 68056 10
REKLAMA
  • #1 425544
    Art-ur
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    W czym odczytać plik o rozszeżeniu *.db??
  • REKLAMA
  • #2 425555
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    a nie chodzi Ci czasem o plik projektu protela??
    --------
    to wtedy baza danych a nie tekstowy ;)
  • REKLAMA
  • #3 425673
    Art-ur
    Poziom 12  
    To chyba jest jakiś plik tekstowy, ściągnąłem go z internetu bo to miał być cennik interesujących mnie rzeczy
  • REKLAMA
  • #4 425702
    jarek3
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    A może to plik bazy danych? Był kiedyś taki program dbase 3 i miał chyba podobne rozszerzenie. Spróbuj to otworzyć Excelem lub Accesem z Office.
  • #5 425712
    nrob
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Acula napisał:
    a nie chodzi Ci czasem o plik projektu protela??
    --------
    to wtedy baza danych a nie tekstowy ;)

protel ma pliki ddb
  • #6 425842
    zenek1
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Jeżeli są to pliki .dbf to spróbój tym z załącznika
    Załączniki:
    • DBFView.zip (260.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 425879
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmmm Norton Commander.
  • #8 428827
    Art-ur
    Poziom 12  
    Będe musiał sprawdzić to w domu bo tu w pracy nie mam tych wszystkich programów a nie chce nowych tu instalować.
  • #9 428835
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Heja!
    Co do plików .db, to jest wielka sieczka, bo nie ma sprecyzowanego formatu... Każdy, kto pisze (pisał) program, tworzył sobie własną strukturę pliku. Spróbuj otworzyć excelem, jeśli wiesz co tam powinno być, to może doprowadzisz do porządku poprzez wachlowanie komórkami...
    Pozdrawiam,
    Kuba
  • REKLAMA
  • #10 431455
    nrob
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    jarek3 napisał:
    A może to plik bazy danych? Był kiedyś taki program dbase 3 i miał chyba podobne rozszerzenie. Spróbuj to otworzyć Excelem lub Accesem z Office.

Rozszerzenie wskazywałoby na format bazy danych Paradox, jeżeli excel nie pomoże to zawsze można spróbować jakimś edytorem tekstu, pod warunkiem że baza nie jest zbyt wielka i wiemy mniej więcej co tam ma być. Czasami można uzyskać wiele cennych informacji o sposobie pisania "obcych" programów
  • #11 431473
    Art-ur
    Poziom 12  
    Próbowałem excelem i accesem i nic same kwadraciki, chyba dam sobie spokój z tym plikiem. Zbyt obeznany nie jest z językiem komputerowym więc nic pewnie sensownego nie zdziałam - ale dzięki za informacje

Podsumowanie tematu

✨ Pliki z rozszerzeniem *.db mogą mieć różne formaty, ponieważ nie istnieje jeden standardowy format dla tego rozszerzenia. Często są to pliki baz danych, które mogą pochodzić z różnych programów, np. dBase III lub Paradox. Próby otwarcia takich plików za pomocą Microsoft Excel lub Access mogą się nie powieść, jeśli plik ma niestandardową strukturę lub jest zaszyfrowany. W niektórych przypadkach plik może być zwykłym plikiem tekstowym lub bazą danych projektu protela, jednak protel używa rozszerzenia *.ddb. Zaleca się otwarcie pliku w programach obsługujących bazy danych lub edytorach tekstowych, aby spróbować zidentyfikować zawartość. Brak sprecyzowanego formatu *.db powoduje, że otwarcie pliku wymaga znajomości jego pochodzenia i struktury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA