logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lutownica czy stacja lutownicza do 100 zł - co wybrać? Polecane modele?

djtemii 26 Lis 2007 16:15 3091 10
REKLAMA
  • #1 4522919
    djtemii
    Poziom 10  
    Witam wszystkich. Mam zamiar kupić sobie lutownice albo stacje lutowniczą. Co bardziej polecacie?? Moje sirodki są ograniczone ok 100zł. Proszę o doradzenie. Możecie pisać konkretne modele:)
  • REKLAMA
  • #2 4523125
    PoLo-JaWoR
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    A co chcesz tym robić ?

Dodano po 6 [minuty]:

Ja miałem coś takiego :

Lutownica czy stacja lutownicza do 100 zł - co wybrać? Polecane modele?

i szczerze mówiąc byłem z tego bardzo zadowolony ! Ale Ty chcesz coś do 100 zł. ,wydaje mi się ,że stacji za tyle nie kupisz ,proponowałbym lutownicę ... droższą i zarazem lepszą niż normalne ,ale tańszą od stacji :)

No chyba ,że ... dołożysz 50 zł. i kupisz taką amatorską stację ->patrz tu<- (nie sugerować się tutułem aukcji "Profesjonalna stacja lutownicza") :evil:

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #3 4523867
    djtemii
    Poziom 10  
    A jakaś lepsza stacja lutownicza np. tej co dałeś zdjęcie w jakich granicach cenowych sie waha?? Pisząc lepsza lutownice masz jakąś konkretną na myśli??
  • REKLAMA
  • #4 4525779
    PoLo-JaWoR
    Poziom 14  
    Hmmm...dalej nie napisałeś ,co chcesz tym robić :evil:

Taka stacja ,która jest na fotce kosztowała swojego czasu ponad 600 zł. ,ale teraz coś podobnego kupisz już za 310 zł.

A jeżeli chodzi o lutownicę proponowałbym transfomatorową lutownicę LUTOLA L- 6C ,chyba ,że skusisz się na używaną stację lutowniczą

Bo powiedzmy sobie szczerze...,za tą kasę nie kupisz super stacji ,a lutownicę transfomatorową - dobrą już dostaniesz...,no chyba że pomyślisz nad tą używaną stacją...

Wybór należy do Ciebie :)

Pozdrawiam.
  • #5 4530049
    djtemii
    Poziom 10  
    Do czego będę używał?? Do montaży rożnych płytek drukownych, napraw różnego rodzaju itp
  • #6 4531301
    PoLo-JaWoR
    Poziom 14  
    Ojojoj :) zdecydowanie stacja - moim skromnym zdaniem :)
  • #7 4531348
    mireczek14
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Ja również proponuje stacje.Jest o wiele wygodniejsza w obsłudze,najlepiej z procesorem.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #9 4537214
    PoLo-JaWoR
    Poziom 14  
    djtemii napisał:
    Macie jeszcze jakieś propozycje co do konkretnych modeli w tej cenie. Moga to być używane stacje do lutowania:)

Dodano po 22 [minuty]:

Albo co byście bardziej polecali:
    http://allegro.pl/item276419227_profesjonalna_lutownica_powietrzna_net_852.html
    czy:
    http://allegro.pl/item274871815_wyprzedaz_z_serwisu_lutownica_852.html

Przecież ja Ci to wysłałem ... ,zdecydowanie polecam TO ,masz w owiele lepszym stanie i kupujesz adrazu ,a nie bawisz się w jakieś licytacje.

Kup tą stację lutowniczą i będziesz napewno zadowolony ... pozdrawiam !
  • #10 4539387
    djtemii
    Poziom 10  
    Jeszcze jedno pytanko. Tą stacją można wlutowywać i montować normalne elementy typu np. BC 107, BT 151, BD 135, czy zwykłe rezystory nie SMD??
  • #11 4539596
    PoLo-JaWoR
    Poziom 14  
    Tak. A to za sprawą zwykłej lutoiwnicy i gorącego powietrza... ,bo wiadomo,że SMD będziesz robił Hot Air-em :evil:

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór między lutownicą a stacją lutowniczą w budżecie do 100 zł, z uwzględnieniem zastosowań do montażu i napraw płytek drukowanych. Zwrócono uwagę, że za taką kwotę trudno kupić nową stację lutowniczą, natomiast dobrym rozwiązaniem może być lutownica transformatorowa, np. LUTOLA L-6C, lub używana stacja lutownicza. Stacje lutownicze są polecane ze względu na wygodę i precyzję, szczególnie modele z procesorem. Wskazano, że stacja z gorącym powietrzem (hot air) umożliwia lutowanie elementów SMD oraz standardowych, takich jak tranzystory BC107, BT151, BD135 czy rezystory. Podano przykłady ofert z Allegro dotyczące lutownic powietrznych typu NET 852 oraz wyprzedaży z serwisu, z rekomendacją zakupu stacji lutowniczej zamiast lutownicy powietrznej w kontekście jakości i funkcjonalności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA