logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć schemat do pralki Polar PDN 685?

kofanie 06 Gru 2003 16:21 7779 8
REKLAMA
  • #1 426957
    kofanie
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam. Ma ktos schemat do pralki Polar PDN 685?
  • REKLAMA
  • #2 429813
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Napisz o problemie może postaram się Ci pomóc.
    Schemat pralki masz podobny w linkach do sch AGD
    z serii PDN.
  • REKLAMA
  • #3 1002483
    Alp
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ja mam inne pytanie odnośnie pralki PDN-685.

Jak rozebrać drzwi w tej pralce, żeby nie połamać plastyku i wymienić klamkę.
    Prawdopodobnie dostęp do śrub tej klamki jest po ściągnięciu zewnetrznego okrągłego plasyku montowanego na zaczepach(?). Próbowałem lekko podważać ale nie puściło - nie chcę tego połamać.
    Może ktoś to już przerabiał i może podpowiedzieć jak najbezpieczniej tego dokonać.
  • #4 1002506
    rumpel
    Poziom 26  
    Ocena: 92
    Dobrze kombinujesz.Jak zrobisz to ostrożnie to się uda,a jak połamiesz to twoja strata.
  • REKLAMA
  • #5 1002743
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1547
    Alp napisał:
    Ja mam inne pytanie odnośnie pralki PDN-685.

Jak rozebrać drzwi w tej pralce, żeby nie połamać plastyku i wymienić klamkę.
    Prawdopodobnie dostęp do śrub tej klamki jest po ściągnięciu zewnetrznego okrągłego plasyku montowanego na zaczepach(?). Próbowałem lekko podważać ale nie puściło - nie chcę tego połamać.
    Może ktoś to już przerabiał i może podpowiedzieć jak najbezpieczniej tego dokonać.

Witam.
    Jeśli klamką nazywasz uchwyt, którym otwierasz drzwi, to nie musisz wcale ich rozbierać na części pierwsze, wystarczy odkręcić z tyłu dwa wkręty i masz dostęp do mocowania uchwytu.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #6 1002782
    rumpel
    Poziom 26  
    Ocena: 92
    Jesteś pewien,że nie trzeba dzwiczek rozbierać na częsci pierwsze do wymiany zaczepu.To nie PDG.
  • #7 1003208
    Alp
    Poziom 2  
    Dokładnie - klamką okresliłem ten uchwyt do otwierania :-)

Drzwiczki oczywiście odkręciłem od zawiasu 3 wkrętami ( zawias pozostał nadal przykręcony do obudowy pralki ) i wówczas próbowałem je rozebrać. Oprócz wkrętów mocujących zawiasy innych już nie ma. Całość musi być zespolona jakimiś "francowatymi" zatrzaskami których nie widać.

Zanim spróbuje na siłe postanowiłem zapytać :-)
  • #8 1004320
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1547
    rumpel napisał:
    Jesteś pewien,że nie trzeba dzwiczek rozbierać na częsci pierwsze do wymiany zaczepu.To nie PDG.

Witam.
    No cóż nobody is perfect faktycznie w PDN wkręty mocujące zaczep, sworzeń i sprężynę dociskową są ukryte pod pierścieniem drzwi.
    :arrow: Alp jak masz odkręcone drzwi od zawiasu to musisz pomiędzy pierścień zewnętrzny a wewnętrzny włożyć np. cienki wkrętak lub nóż monterski i rozdzielić obydwa wtedy dopiero ujawnią Ci się wkręty, o których pisałem w poście wcześniejszym.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #9 1004455
    Alp
    Poziom 2  
    "Faktycznie w PDN wkręty mocujące zaczep, sworzeń i sprężynę dociskową są ukryte pod pierścieniem drzwi."
    To wiem bo po tym jak odłamał się zaczep to widać te śróbki pod pierścieniem drzwi.

"...musisz pomiędzy pierścień zewnętrzny a wewnętrzny włożyć np. cienki wkrętak lub nóż monterski i rozdzielić obydwa..."

no cóż, jak trzeba to na żywca rozbierać, to spróbuje :-)

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam

A.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu pralki Polar PDN 685. Wskazano, że schematy do pralek z serii PDN są podobne i można je znaleźć w linkach do schematów AGD. Dyskutowano również o demontażu drzwi pralki w celu wymiany klamki (uchwytu). Ustalono, że dostęp do śrub mocujących klamkę jest możliwy po zdjęciu zewnętrznego pierścienia drzwi, który jest zamocowany na zatrzaskach. Po odkręceniu drzwi od zawiasów (3 wkręty) należy delikatnie rozdzielić pierścień zewnętrzny od wewnętrznego, np. cienkim wkrętakiem lub nożem monterskim, aby odsłonić ukryte śruby mocujące zaczep, sworzeń i sprężynę dociskową. Metoda wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić plastikowych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA