logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słabe podświetlenie wyświetlacza fluorescencyjnego w JVC CA-MX-1L po zwarciu

Pastro 04 Gru 2007 19:48 2375 2
REKLAMA
  • #1 4551856
    Pastro
    Poziom 11  
    Witam!
    Posiadam tytułową wieżę, wcześniej zrobiłem w niej zwarcie przez przypadek na jednym tranzystorze, palił bezpieczniki, okazało się że 2 diody zenera są do wymiany, co też uczyniłem. NIestety wyświetlacz świeci tak słabo, że w ciemności trzeba się przysunąc do niego bo nic nie widać. Oczywiście normalnie wyświetla tylko, że bardzo słabo. Prawdopodobnie cos się uszkodziło tylko co i jak sprawdzić wyświetlacz?
    P.S.
    Jest to wyświetlacz fluorescencyjny, pomierzyłem napięcia w różnych miejscach na płytce i najwyższe jest ok 10V, a chyba powinno być większe...
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4554568
    Besio
    Poziom 1  
    Często trzeba wymienić kondensatorki elektrolityczne w układzie zasilania wyświetlacza.
    Poszukaj dwóch szeregowo połączonych, ok. 10uF, które dają zasilanie na wyswietlacz. Powinny być w okolicy zasilacza głównego. Mogą być bez pojemności.

Grzes
  • #3 4557107
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2267
    Szukaj w tych elementach co wstawiłeś diody zenera powinny być takie jak były co do napiecia bo wydaje mi sie ze masz za małe to 10V?
REKLAMA