logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AOC 7Klr - obraz zwężony i rozjaśniony po naprawie zimnych lutów, co sprawdzić?

raddeon 05 Gru 2007 16:11 1587 5
REKLAMA
  • #1 4554526
    raddeon
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Jak w temacie mam monitor AOC 7Klr dostałem go z objawem uszkodzenia kabla przy monitorze, faktycznie po podłączeniu do kompa jak sie ruszyło kablem było ok tracił tylko któryś z kolorów. Po otworzeniu zobaczyłem bardzo wiele zimnych lutów więc poprawiłem je teraz mam obraz zwężony poduszkowo i rozjaśniony w tle widać menu (bez podłączonego kabla sygnałowego). Gdzie może być błąd, płytkę sprawdzałem czy nie ma zwarć lub nie pewnych lutów, proszę o sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 4556241
    thomas_pys
    Poziom 12  
    Obraz zwężony i rozjaśniony - pachnie mi to złym napięciem podawanym na powielacz. Poszukaj lini napięcia idącej od transformatora w zasilaczu do powielacza. Na tej linii powinienn być tranzystor z diodą i cewką. Jest to prosta przetwornica napięcia, która jest sterowana przez procka. Sprawdź czy tranzystor ten nie ma zwarcia, albo nie ma tam zimnych lutów.
    Powodzenia
    Tomek
  • REKLAMA
  • #3 4561358
    raddeon
    Poziom 19  
    Poprawiłem dalsze luty, pomierzyłem napięcia są na wyjściu zasilacza ok na B+ mam 55V na trafie też, efekt jest nadal taki sam. :cry:
  • REKLAMA
  • #4 4561859
    thomas_pys
    Poziom 12  
    "na B+ mam 55V na trafie też" - no i tu jest cos nie tak, jak na moje oko 55 na trafopowielaczu to troche za malo. Sprawdz koniecznie tranzystor na linii B+ (albo podmien w ciemno jak nie pokazuje zwarcia - oczywiscie jak masz jakis pod reka). Sprobuje znalezc schemat wieczorem bo dokladnie nie pamietam tego modelu AOC.
  • REKLAMA
  • #5 4562423
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    W jakimś Philipsie, który miałem, podobna usterka była spowodowana uszkodzeniem pamięci parametrów obrazu - objawem była właśnie jasna, zwężona poducha. Pamięć chyba 2416(?) (nie pamiętam już), w każdym razie 8-pinowa.
  • #6 4565699
    raddeon
    Poziom 19  
    Poprawiłem kolejne luty i dosłownie przelutowałem scalaki na PK i złącza. Efekt jest nadal ten sam, pomierzyłem napięcia i tak na zasilaczu mam D921- 80V, D922- 14V, D923 - 6V, D953 - 54V na trafie nóżka nr1 - 118V, PK G1- -44V, RGB wszystkie po 34V, G2 - 183V, HT - 6V. Przydał by się schemat choćby podobnego modelu i oscylogramy (mam czym zmierzyć), napięcia były mierzone bez podłączonego kable sygnałowego w chwilę po wejściu wysokiego, po podłączeniu monitora do komputera na DOS-ie geometria jest ok obraz rozjaśniony brak reakcji na przycisk menu, proszę o szybki kontakt!!!. :cry:
REKLAMA