logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Active Directory Windows 2003 Server – uprawnienia do folderów profili i katalogów domowych

matel001 06 Gru 2007 10:38 2367 2
REKLAMA
  • #1 4557123
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    WItam,
    Mam następujący problem. Pod Windowsem 2003 Server uruchomiłem domenę Active Directory. Wszystko działa jak należy, mam jednak problem z ustawieniem uprawnien do folderów z profilami i katalogami domowymi użytkowników. Aktualnie sprawa wygląda tak że na dysku E tego serwera (C to system, D partycja na obrazy instalacji zdalnej) mam założone i udostępnione 2 katalogi: profiles (profile użytkowników), i redirected (katalogi macierzyste). Nie potrafię tak ustawić na nich zabezpieczeń żeby:
    -> Użytkownik miał dostęp tylko do swojego profilu (podkatalogu profiles i redirected)
    -> Dostęp do wszystkich profili miał administrator
    Aktualnie jest tak: Przy pierwszym wylogowaniu (np. użytkownika prezes) w podkatalogu profiles tworzony jest katalog z jego nazwą użytkownika. ZAbezpieczenia są tak ustawione: właścicielem jest tenże użytkownik. System i użytkownik ma pełne prawa. Problem w tym że administrator nie ma żadnych uprawnień do jego profilu.

Zależy mi na następującej sytuacji:
    -> Użytkownik ma pełen dostęp tylko i wyłącznie do swojego profilu i katalogu macierzystego. Może przeglądać katalogi redirected i profiles ale nie może zapisywać w nich swoich plików/katalogów ani zaglądać do profili innych userów

Czy da się to zrealizować przez odgórne nadanie odpowiednich zabezpieczeń (jeżeli tak to jakich) folderom redirected i profiles, oczywiście umiem założyć ręcznie podfoldery dla każdego usera i nadać uprawnienia, ale wiem że w szkołach gdzie mają sbs2k3 wszystko robi się samo?

Z ostatniej chwili: Mam problem z katalogiem redirected. Nawet gdy ręcznie założe i nadam uprawnienia (właściciel: użytkownik, użytkownik, administratorzy: pełen dostęp) każdemu użytkownikowi z osobna, przy próbie zapisania tam czegokolwiek będąc zalogowanym na tego użytkownika pojawia się komunikat brak dostępu. Co z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #3 4560749
    baczek007
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    W "Uzytkownicy i komputery usługi Avtive Directory" sprawdz, czy stacje (komputery) ktore sie loguja nie znajduja sie w jednostce Computers.
    Jezeli tak, przenis je do swojej domeny, ktora obslugujesz.

Pisze to w oparsiu na pracownie szkolne. Bylo tak jak piszesz (brak dostepu) po przeniesieniu komputerow wszystko OK (przedtem musialem usunac poprzednie katalogi w profiles).
REKLAMA