logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kondensator do zasilacza Deer DR250ATX? Jak dobrać zamiennik?

kunio13 06 Gru 2007 17:07 1362 11
REKLAMA
  • #1 4558333
    kunio13
    Poziom 12  
    Witam. Mam mały problem. Jestem początkującym elektronikiem i zepsuł mi sie zasilacz w komputerze okazało sie ze strzelił kondensator. Chce wstawić nowy ale nie mam pojęcia jaki, bo nie mogę odczytać co było na nim napisane. Czy ktoś mi pomoże?? byłbym bardzo wdzięczny.:):)
  • REKLAMA
  • #2 4558371
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    kunio13 napisał:
    Witam. Mam mały problem. Jestem początkującym elektronikiem i zepsuł mi sie zasilacz w komputerze okazało sie ze strzelił kondensator. Chce wstawić nowy ale nie mam pojęcia jaki, bo nie mogę odczytać co było na nim napisane. Czy ktoś mi pomoże?? byłbym bardzo wdzięczny.:):)

Ale który to kondensator, bo tam jest mnóstwo. Ja proponuję kupić nowy zsilacz bo możesz zjarać komputer. Jak kupisz nowy to tym starym możesz się bawić.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 4558397
    kunio13
    Poziom 12  
    Ja juz kupiłem. I dlatego sie chce pobawic.

Dodano po 1 [minuty]:

A jak ci moge to wytłumaczyc który kondensator??
  • #4 4558420
    ado
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Najprawdopodobniej to kondesator filtracji 12V lub 5V latwo sie przekonac bo jego plus bedzie podlaczony z kabelkami idacymy do plyty glownej.
    Ale najprosciej zrob fotke i umiesc tu napewno cos sie doradzi.
  • REKLAMA
  • #5 4558438
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 284
    kunio13 Bardzo pomocne było by gdybyś podał markę, model, moc (ewentualnie wiek zasilacza). Potem jakoś dokładniej określił jaki to kondensator, co wg. Ciebie oznacza, że strzelił, w jakim obszarze płytki jest umiejscowiony (najlepiej zdjęcie wnętrzności z lotu ptaka, lub ewentualnie jakiś w miarę dokładny szkic). Wtedy zwiększasz prawdopodobieństwo, że post przeczyta ktoś, kto miał podobną usterkę lub zna się na tym. Dopiero wtedy możesz liczyć na konkretną pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4558511
    yokoon
    Poziom 29  
    kunio13 napisał:
    Ja juz kupiłem. I dlatego sie chce pobawic.

Dodano po 1 [minuty]:

A jak ci moge to wytłumaczyc który kondensator??

Przecież są opisane (symbolami) np. C100.
  • #7 4558515
    kunio13
    Poziom 12  
    Noto jest to zasilacz marki Deer model: dr-250ATX moc 250W. Jest to napewno kondersator elektrolityczny. Jest umiejscowiony w okolicy tranzystora. Zdjecie dołącze już niedługo nawet moze jutro.

Dodano po 3 [minuty]:

O ile sie nie pomyliłem jest oznaczony jako C23
  • #8 4558549
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1079
    Cześć. Jeśli chcesz go naprawiać to tylko po to żeby czegoś się nauczyć. Nawet jeśli go naprawisz to lepiej już go nie podłączaj do komputera. To że wystrzelił kondensator w zasilaczu zwykle jest spowodowane zbyt wysokim napięciem i może być niebezpieczne dla komputera. Wiele komputerów jest niszczonych z powodu takiej awarii zasilacza. Po wymianie kondensatora należało by włączyć ten zasilacz na sucho i pomierzyć napięcia.
    Pozdrawiam.
  • #9 4558771
    kunio13
    Poziom 12  
    Tak dokładnie tak zrobie bo jestem niedoświadczonym elektronikiem. I chce sie czegoś nauczyć. mam jeszcze dużo czasu do nauki ale chyba najlepiej zacząć w jak najmłodszym wieku co nie??
  • #10 4558916
    yokoon
    Poziom 29  
    Kolego zasilaczy komputerowych jest chyba ze 1000 więc musisz prosić kolegów, którzy posiadają tego typu zasilaczy.
  • #11 4560228
    dragon-2
    Poziom 1  
    Witaj!
    Nie wiem czy robienie zdjec cos Ci da. Poprostu wez miernik ustaw na test ciagłosci znajdz pozostałe po kondesatorze nozki wlutowane w płyte i znajdz na jednej z nich bedzie masa prawdopodobnie czarny przewód we wtyczce molex. Druga nozka to interesujace Cie napiecie. odnajdz jaki to przewód na molexe i tym sposobem dowiesz sie czy to +12 -12 itp
    jak ustalisz to sie odezwij
  • #12 4561862
    kunio13
    Poziom 12  
    No niestety juz wylutwałem nózki i je gdzies zapodziałem:) a jest jakis inny sposób??bardzo prosze o pomoc

Pisownia! Regulamin p.15. Tytuł uzupełniłem.
    [Mirek Z.]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem doboru kondensatora elektrolitycznego do zasilacza komputerowego Deer DR250ATX o mocy 250W, w którym uszkodził się kondensator oznaczony jako C23, prawdopodobnie w okolicy tranzystora. Użytkownik, początkujący elektronik, nie znał parametrów kondensatora, ponieważ nie mógł odczytać oznaczeń. Zalecano wykonanie zdjęcia wnętrza zasilacza lub podanie dokładniejszych danych, takich jak marka, model i moc zasilacza, aby ułatwić identyfikację. Wskazano, że kondensator może być kondensatorem filtracji napięcia 12V lub 5V, którego plus jest połączony z przewodami idącymi do płyty głównej. Podkreślono, że naprawa zasilacza powinna służyć nauce, a po wymianie kondensatora należy przeprowadzić testy napięć na sucho, aby uniknąć uszkodzenia komputera. Zaproponowano także użycie miernika do identyfikacji nóżek kondensatora i powiązanych napięć na wtyczce Molex. Autor przyznał, że wylutował nóżki kondensatora i ich nie odnajduje, prosząc o dalszą pomoc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA