logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie punktu zerowego natężenia pola dla ładunków Q1=10²C i Q2=4×10²C

sundecade 06 Gru 2007 18:36 915 1
REKLAMA
  • #1 4558721
    sundecade
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam. otóż mam problem z pewnym zadaniem... Od razu proszę o zachowanie komentarzy dla siebie.. A więc: dwa ładunki Q1=10²C oraz Q2=4×10²C znajdują się w odległości 0.4m od siebie.W jakiej odległości od ładunku Q2 znajduje się punkt, w którym natężenie pola elektrycznego jest równe 0.

mi wyszedł taki wzór, ale nie wiem czy jest poprawny: r²=\sqrt {Q1÷Q2}× (r-r1)
  • REKLAMA
  • #2 4558921
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    sundecade napisał:
    [ ... ]
    mi wyszedł taki wzór, ale nie wiem czy jest poprawny: r²=\sqrt {Q1÷Q2}× (r-r1)

a tu są same wróżki, co w lot wiedzą co u Ciebie oznacza r i r1... pomijając fakt, iż nie zgadza się w Twojej powyższej zależności rachunek jednostek... :cry:
    Poza tym to po zauważeniu, iż ładunki muszą być jednakowego znaku, oraz uwzględniając ogólny wzór na potencjał V(x) w punkcie oddalonym o odległość x od ładunku punktowego Q:
    V(x) = [1/(4•Π•ε0)]•Q/x i uwzględnieniu warunków zadania to nie ma co liczyć... wystarczy podstawić odpowiednie odległości od obu ładunków Q1 i Q2 i żądać równości potencjału w poszukiwanym punkcie leżącym na odcinku łączącym oba te ładunki.

Pozdrawiam
REKLAMA