logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć czujnik ruchu do Atmega16? Schemat i wybór czujnika

mtoy 06 Gru 2007 23:29 4267 10
REKLAMA
  • #1 4560231
    mtoy
    Poziom 11  
    Zamierzam podpiąć do mikrokontrolera czujnik ruchu w taki sposób, aby mikrokontroler wiedział, kiedy w pomieszczeniu panuje ruch, a kiedy nikogo nie ma. Czyli coś na zasadzie - niski stan na wybranyn pinie jeśli ktoś się w pobliżu kręci i wysoki kiedy jest spokojnie. Zastanawia mnie tylko jak to zrobić, szukałem jakichś schematów itd, ale nic interesującego nie udało mi się znaleźć... No i czy wystarczy do tego zwykły czujnik z allegro, np TAKI? Gdyby ktoś mógł poratować jakimś schematem/pomysłem byłbym wdzięczny :)

P.S. A może istnieje taki czujnik podpinany przez 1-Wire?
  • REKLAMA
  • #2 4560302
    hntr
    Poziom 10  
    Siema, robie wlasnie taki projekt... czujnik dziala w taki sposob ze zwiera jesli wszystko jest ok... rozwiera piny na 5 sec jesli cos jest nie tak.. oprocz tych dwoch pinow posiada 2 piny dzialajace tak samo jako antysabotaż no i 2 piny na zasilanie z reguly od 9-16V

Dodano po 5 [minuty]:

A jesli chodzi o czujke, to kupilem paradoxa, chyba 25 zl na Allegro albo cos kolo tego, no i dziala fajnie, mozna ustawic od 1,1 m dystansu w zwyż :) i zakres zasilania ma od 9 do 16v czyli wiekszosc zasilaczy ze starych telefonow nada sie idealnie:)
  • REKLAMA
  • #3 4561465
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    te czujniki są niestety zasilane dosyć sporym napięciem, a na domiar złego ciągną całkiem spory prąd. Czy nikt nie widział czujnika ruchu, który nie byłby tak prądożerny? Przetwornicę to juz sobie zrobię więc napięcie nie jest takie ważne, ale prąd to wolałbym rzędu pojedyńczych mA. Zasięg 3m spokojnie wystarczy, a charakterystyka może być kierunkowa.
  • #4 4561886
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Widziałem coś podobnego w sklepie www.conrad.pl . Chyba 2 warianty, 3-12V, także smd, ale sporo kosztują.
  • #5 4563076
    thorin00
    Poziom 14  
    witam
    te czujki wykrywają ruch, a są jakieś czujki które wykrywają obecność w pomieszczeniu? tzn. nie ważne czy się ruszam czy nie dopóki jestem w pomieszczeniu dopóty czujnik "wysyła jakiś" sygnal.
  • REKLAMA
  • #6 4563907
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    a na jakiej podstawie ma ci wykryc? zawsze wykrywa na podstawie jakis roznic albo mikrofale odbijajac sie zmieniaja czestotliwosc bo sie ruszasz albo podczerwien jak sie ruszaszw ykrywa roznice polozenia ciepla.A roznice widzi dopeiro na podstawie ruchu .
  • #7 4564322
    migod
    Poziom 21  
    Licznik na wejściu i na wyjściu z pomieszczenia. Bariera podczerwieni. Ktoś też pisał o ultradźwiękach, podobno wykrywało ruch klatki piersiowej przy oddychaniu. Nie wiem, na ile można w to wierzyć przy dużej odległości od nadajnika do osoby. No i są jeszcze mikrofony..
  • #8 4564580
    Robgie
    Poziom 27  
    A co z sytuacja kiedy wchodza dwie osoby jedna za druga tak ze prawie sa obok siebie i wychodzi jedna i co licznik wylicza 0 a w pomieszczeniu 1 osoba albo inacvzej wchodzi kilka osob np 4 w ten sam spsosb wychodza 3 i co licznik jest -3 to sie da zrobic zeby bylo ok ale trzeba sporo sie pozabezpieczac i przwidziec wszyskie za i przeciw a jest tego sporo
  • REKLAMA
  • #9 4564943
    migod
    Poziom 21  
    Że tak zapytam - przez które 'standardowe' drzwi wchodzą naraz 4 osoby obok siebie? A wariant jedna-za-drugą udaje się wychwycić. Nie twierdzę, że idealne. Twierdzę, że u mnie się sprawdziło.

Całość zrobiona jest na diodzie ze wskaźnika laserowego za 3 zeta + fototranzystor wciśnięty w czarną słomkę do picia skróconą do 5 cm żeby wyeliminować boczne oświetlenie tła oraz kilku małych zwierciadeł. Dioda do Tx, fototranzystor do Rx, ATmega losuje znak, wysyła. Jeśli dostanie przekłamany lub brak - wszczyna alarm. Zadziwiająco skuteczne i stosunkowo trudne do oszukania. Jedyny minus to to, że wiązki widać we mgle.
  • #10 4564981
    Robgie
    Poziom 27  
    ja sie nie czepiam chce pomoc. wskazuje ci tylko gdzie latwo popelnic blad przy takim zabezpieczeniu.a skoro chcesz je zabezpieczyc w jakis sposob to znaczy ze jest jakas przyczyna wiec i ktos moze probowac to obejsc. A wcale nie musza oboksiebie wchodzic wystarczy ze wejda jeden za drugim tak ze wiazka przez chwile przerwana .Ile razy sie tak zdarza ze rozmawiaja dwie osoby wchodzac np do sklepu i sa na tyle blisko ze wiazka np bedzie zasloneita przez kurtke plecak cokowiek i nie wykryje dwoch osob tylko jedna. Wszystko zalezy od tego co chesz uzyskac jaki poziom zabezpieczenia. ale pomysl prosty i ciekawy
  • #11 4565006
    migod
    Poziom 21  
    Wiem wiem, zgoda Robgie, metoda nie jest idealna :)

Ale bez opisu do czego to ma być użyte - czy sklep z dużym natężeniem ruchu i ze sprzedawcą w środku, czy jakieś pomieszczenie, w którym np. chcemy automatycznie zgasić światło po ostatnim wychodzącym, to wiele więcej wymyślić się nie da :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia czujnika ruchu do mikrokontrolera Atmega16, aby wykrywać obecność ruchu w pomieszczeniu poprzez sygnał niski na wybranym pinie w przypadku wykrycia ruchu oraz sygnał wysoki przy braku ruchu. Jeden z uczestników opisuje użycie czujnika ruchu marki Paradox, zasilanego napięciem 9-16 V, o zasięgu od około 1,1 m wzwyż, który zwiera piny w stanie spoczynku i rozwiera je na 5 sekund po wykryciu ruchu. Poruszono problem wysokiego poboru prądu przez typowe czujniki ruchu oraz poszukiwanie modeli o niskim zużyciu energii (rzędu pojedynczych mA) i zasilaniu 3-12 V, dostępnych m.in. w sklepach takich jak Conrad. W dyskusji pojawiła się także kwestia wykrywania nie tylko ruchu, ale obecności osoby w pomieszczeniu, co jest trudne, gdyż większość czujników bazuje na detekcji zmian (ruchu) w podczerwieni, mikrofalach lub ultradźwiękach. Zaproponowano alternatywne metody liczenia osób wchodzących i wychodzących z pomieszczenia za pomocą bariery podczerwieni lub wiązki laserowej z fototranzystorem, jednak zwrócono uwagę na potencjalne błędy przy jednoczesnym przejściu kilku osób blisko siebie oraz konieczność zabezpieczeń przed fałszywymi odczytami. Podsumowując, do prostego wykrywania ruchu można użyć popularnych czujników PIR zasilanych 9-16 V, ale dla bardziej zaawansowanego wykrywania obecności i liczenia osób potrzebne są bardziej skomplikowane rozwiązania optyczne lub ultradźwiękowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA