logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat elektryczny pralki Ardo TL600 – gdzie znaleźć odpowiedni do tego modelu?

leeboss 09 Gru 2003 15:34 9449 8
  • #1 430538
    leeboss
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Poszukuje schematu pralki Ardo TL600, znalazłęm z Ardo 400 ale ten nie pasuje.
  • #2 430598
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    A jaki masz problem z tą pralką.
    Schematy Ardo inne są pod ogłoszeniem - Linki do sprzętu AGD
    Może coś dopasujesz.
  • #3 431437
    leeboss
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    W linkach nie widzę schematu do mojej pralki jest do Ardo TL400 w której programator jest inaczej "odrutowany". Problem polega na tym że pralka nie chodzi na obrotach podczas prania ( pisałem na forum wcześniej i wychodziło na uszkodzenie uzwojenia od obrotów prania silnika - uzwajenie od wirowania jest sprawne bo pralka wirowała prawidłowo). Jednak okazuje się że po wymianie łożysk nie "dobiłem" jednego łożyska i to było powodem, że bęben ciężęj się obracał. Teraz chodzi lekko, ale silnik nadal buczy w momencie gdy ma wejść na obroty prania. Podłączyłem silnik bezpośrednio z gniazdka i tak podłączony kręci bębnem ( z wodą). Teraz myślę, że to programator, ewentualnie uszkodzone jeakieś połączenie lub kabel jednak aby to sprawdzić potrzebował by schemat połączeń elektrycznych pralki. Muszę jeszcze zaznaczyć, że zdażało mi się przed awarią, że podczas prania program stawał i trzeba było go "popchnąć" ręcznie przekręcając do przodu pokrętło regulatora. :?
  • #4 433389
    bowojtala
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    kiedyś miałem podobne uszkodzenie ale w innym automacie.uszkodzonym okazał się kondensator przelotowy 2X0.15mf-miał przerwę,jest zabudowany przy programatorze. sprawdź go,może masz to samo.pozdrawiam bowojtala.
  • #5 433561
    jarek.agd
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Sprawdź kondensator 16mikro F, najlepiej go wymień koszt około 12zł. ten kondensator ma na celu wytworzyć dodatkową fazę rozruchową w silniku. Jarek
  • #6 435331
    winston
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Zdecydowanie kondensator od silnika.
  • #7 1578079
    humer
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam pytanie,
    czy posiadasz może schemat tej pralki??
    Też mam Ardo TL600, ale ostatnio ma wyskoki jak baba w ciąży,
    często zdaża się jej nie wirować, a czasami nawet nie wypuści wody.
    Podejrzewam programator, ale chciałem się upewnić.
    Dzięki
  • #9 1578291
    humer
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    "Stary zaje, dzięki"

myślałem że będzie bardziej skomplikowana :)
    Stokrotne Dzięki !!!

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu elektrycznego pralki Ardo TL600, gdyż dostępny schemat dla modelu Ardo TL400 nie pasował ze względu na różnice w programatorze. Problem techniczny dotyczył braku obrotów podczas prania, mimo sprawnego uzwojenia wirowania i wymiany łożysk. Silnik po podłączeniu bezpośrednim działał, co wskazywało na możliwą usterkę programatora lub połączeń elektrycznych. Wskazano na konieczność sprawdzenia kondensatora rozruchowego silnika (16 µF) lub kondensatora przelotowego 2x0,15 µF przy programatorze, które mogą powodować problemy z rozruchem silnika. Ostatecznie udostępniono link do schematu elektrycznego pralki Ardo TL600, co umożliwiło dalszą diagnostykę i naprawę. Dodatkowo zgłoszono problemy z wirowaniem i wypuszczaniem wody, które również mogą być związane z programatorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA