logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon PowerShot SX100 IS vs A720 IS - który aparat wybrać? Opinie i porównanie

asterka99 07 Gru 2007 19:27 4261 7
REKLAMA
  • #1 4562745
    asterka99
    Poziom 10  
    Mam zamiark kupic sobie aparat i mysle nad Canon PowerShot SX100 IS lub Canon PowerShot A720 IS i sie zastanawiam który model jest lepszy??
    Chciałbym opinie na temat PowerShot SX100 IS czy miał ktos doczynienia z tym modelem??
    Jezeli ktos znam aparat o podobnych parametrach to prosze podac.
    Dzieki.
    Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #2 4563308
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    A720IS lepiej wychodzi w porównaniu z SX100IS.
    Np. A720IS ma programy tematyczne, blokada siły błysku, szybsze ładowanie lampy.
    SX100IS ma większy zoom, x10.
    Jakościowo pewnie są na podobnym poziomie jednak będąc posiadaczem A710IS polecam A720IS :D
  • REKLAMA
  • #3 4569080
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    axelakis napisał:
    A720IS lepiej wychodzi w porównaniu z SX100IS.
    Np......

trochę racji, trochę nie...

Równie dobrze uzytkownik SX100 mógłby napisać: dłuższa ogniskowa, lampa błyskowa podnoszona - dalej od obiektywu (jak wiemy ma to wpływ np. na tzw. efekt czerwonych oczu) etc...

Nie zauważyłem dłuższego czasu ładowania lampy, czy gotowości do wykonania nast. fotki.

Sa to po prostu dwa różne kompakty, łatwiej byłoby porównać A720 z A570, czy A560 z A550 etc...

Moim zdaniem obydwa dodne polecenia, SX100 nadal nieco za drogi, A720 (tak samo jak jego poprzednik A710is) w czołówce sprzedaży wsród kompaktów.
  • #4 4569158
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    MEDIASHOP napisał:
    lampa błyskowa podnoszona - dalej od obiektywu (jak wiemy ma to wpływ np. na tzw. efekt czerwonych oczu)
    To fakt o którym nie pomyślałem. W A710IS prawie zawsze wychodzą czerwone oczy mimo redukcji tego efektu.
    Ciekawe jak to wygląda w SX100IS.

MEDIASHOP napisał:
    Nie zauważyłem dłuższego czasu ładowania lampy, czy gotowości do wykonania nast. fotki.
    Na http://www.recenzje.net.pl w porównaniu obu aparatów jest 10s do 12s na korzyść A720IS i tym się sugerowałem pisząc o czasie ładowania lampy.
    W modelu A710IS też jest podane 10s, a aparat na akumulatorkach 2800 ładuje lampę w ciągu 5s, max. 6s.

MEDIASHOP napisał:
    Moim zdaniem obydwa dodne polecenia
    Moim też i prawdę mówiąc to sam miałbym problem z wyborem.
  • REKLAMA
  • #5 4839009
    grzechu12345
    Poziom 11  
    W SX100 redukcja czerwonych oczu działa rewelacyjnie - dobry aparat polecam. Mam od miesiąca i jestem zadowolony wcześniej miałem Canona a85
  • REKLAMA
  • #6 4887301
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    grzechu12345 napisał:
    W SX100 redukcja czerwonych oczu działa rewelacyjnie - dobry aparat polecam. Mam od miesiąca i jestem zadowolony wcześniej miałem Canona a85

SX100 nie ma wizjera optycznego, co np. przy silnym słońcu nie daje alternatywy skorzystania z kadrowania poprzez wizjer.
    Ma oczywiscie także duzo plusów :)
  • #7 5028054
    bolcio30
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    też miałem ten problem jeszcze niedawno. Przeszedłem sie po sklepach - porobiłem parę fotek - mogę je podesłać na @.

W moim wypadku wchodziły też Lumix-y, sx100, a720is.

ale ostatecznie wybierałem pomiędzy sx100 - a720is.
    sx100 nie ma wizjera lepiej sie trzyma w ręce ma większego zuma, zdjęcai były porównywalne ale w moim przypadku 300zł za takie małe różnice to wielki wydatek.

Po namysłach - przeczytaniu paru postów wybrałem A720IS - I POLECAM.!!!

jedne wady jakie po prawie miesiącu zauważyłem ( zrobiłem ok 1000fotek) lampa sie wolno ładuje - nie widziałem różnicy - mam aku SANYO ENELOOP 2000mAh i DURACELL 2650mAh.

W porównaniu do SX100 - gorzej leży w ręce ( jak mamy go jedna ręką obsługiwać.

Stabilizacja obrazu jest naprawdę rewelacyjna, no i pełen manual - jak ktoś sie coś zna i nie che wydawać fortuny na aparat to naprawdę polecam - robiłem razem z fotografem sesję zdjęciową weselną siostrze i powiem ze jak zaczaiłem co jak trzeba zmieniać ( jest nawet manualna regulacja ostrości) to zdjęcia zaczęły rewelacyjnie wychodzić.

Na pełnych akumulatorkach robiłem ok 1150 (i jeszcze 2 komplet nie padł)(fotki i filmiki na 2 zestawy akumulatorków wymienionych wyżej -wesele, poprawiny i sesja) - co jak w porównaniu do mojego wcześniejszego aparatu hpr607 gdzie był zintegrowany akumulatorek to jest naprawdę dużym postępem.

zdjęcia w pomieszczeniach za ładnie doświetlone - i brak jest szumów co widoczne było z ujęć innych aparatów.

jak jesteście zainteresowani to wybrane fotki mogę podesłać na maila.
  • #8 5052958
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    bolcio30 napisał:
    Po namysłach - przeczytaniu paru postów wybrałem A720IS - I POLECAM.!!!

Dobry wybór, a dla mnie zasobnych portfeli polecam A590is.

Podsumowanie tematu

✨ Porównanie aparatów Canon PowerShot SX100 IS i A720 IS wskazuje na różnice w funkcjonalnościach i ergonomii. Model A720 IS oferuje programy tematyczne, blokadę siły błysku oraz szybsze ładowanie lampy błyskowej (około 10-12 sekund), a także pełną manualną kontrolę, co jest zaletą dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Z kolei SX100 IS posiada większy zoom optyczny (x10) oraz skuteczną redukcję efektu czerwonych oczu dzięki podnoszonej lampie błyskowej, co poprawia jakość zdjęć portretowych. SX100 IS nie ma wizjera optycznego, co może utrudniać kadrowanie w silnym świetle słonecznym, natomiast A720 IS lepiej leży w ręce przy obsłudze jednoręcznej. Oba aparaty cechują się porównywalną jakością zdjęć, jednak różnice w ergonomii i funkcjach mogą decydować o wyborze. Użytkownicy polecają A720 IS ze względu na stabilizację obrazu i manualne ustawienia, natomiast SX100 IS jest ceniony za zoom i skuteczną redukcję czerwonych oczu. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o modelu A590 IS jako alternatywie dla osób z większym budżetem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA