logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja SPI dla transceivera 433MHz z AVR ATMEGA8535/8 w BASCOMie

Tranzystor_1992 08 Gru 2007 09:39 1810 5
REKLAMA
  • #1 4564361
    Tranzystor_1992
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam ;)

Kupiłem ostatnio dwa moduły transceivera o częstotliwości 433MHz (nota katalogowa układu sterującego oraz nota katalogowa modułu), dość fajnie to wygląda... Z tym, że nie mogę sobie poradzić z wysyłaniem i odbieraniem danych przez interfejs SPI. Moduł ma generować przerwanie nIRQ, którego nie generuje i cały program się mi zawiesza. Czy mógłby mi ktoś pomóc z konfiguracją oraz z odbieraniem i nadawaniem danych :?:

Pracuję na mikroprocesorze AVR ATMEGA8535 i ATMEGA8 taktowane rezonatorem kwarcowym 8MHz. Program piszę w BASCOMie AVR. Chciałbym użyć, o ile jest to możliwe, sprzętowego interfejsu SPI.

Byłbym bardzo wdzięczny...
    Pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #2 4564559
    Tuxlab
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam !

Transmisja SPI jest transmisją sychroniczną tzn. potrzebny jest zegar. Może lepiej spróbować przez układ szeregowy.

pozdrowienia T
  • REKLAMA
  • #3 4564584
    Tranzystor_1992
    Poziom 16  
    Tuxlab napisał:
    Witam !

Transmisja SPI jest transmisją sychroniczną tzn. potrzebny jest zegar. Może lepiej spróbować przez układ szeregowy.

pozdrowienia T

Zobacz sobie notę katalogową tego modułu i jak on działa, bo chyba nie rozumiesz pracy tego modułu...

Pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #4 4564615
    danielpalka
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam.
    Jak się nazywają te "Moduły transceivera", bo każdy programuje się trochę inaczej.
    O nie których jest napisane na przykład w wątku "Transmisja radiowa - dzisiejsze realia sprzętowe". Są tam też fragmenty kodów programów w C oraz Bascom.
  • REKLAMA
  • #5 4564640
    Tranzystor_1992
    Poziom 16  
    Moduły noszą nazwę RFM12, a procesor na tych modułach nazywa się RF12... Obie te noty jak dla mnie są źle napisane. Algorytm narysowany jest trochę niepoprawnie.

Pozdrawiam ;)
  • #6 5865317
    damiik
    Poziom 12  
    Pisałem do producenta tego modułu czy nie mają czasami poprawnego kodu dla AVR. Napisali mi że nie mają bo ... większość ich klientów używa procesorów Microchipa!!! Czyli wynika z tego jasno, że ten kod dla AVR który umieścili w dokumentacji nigdy nie był testowany, poprostu wklepali coś na pałę...
REKLAMA