Cześć .
Jeżeli nie dysponujesz schematem monitora to musisz rozebrać starą wtyczkę (co nie będzie łatwe), albo pomierzyć omomierzem i lutować.powodzenia. 8)
pin 1-R,pin 2-G,pin 3-B,piny 6,7,8-odpowiednio:masa R,G,B;pin 13- HS,
pin 14-VS,piny 4,10,11-masa.
Mogą być jeszcze podlączenia do magistrali.
Mam nadzieję,że to ci pomoże .
Pozdrawiam PS. mowa oczywiście o wtyku SVGA (trzyrzędowej d-sub 15).
podłączyłem inny monitor do mojego kompa i chodzi elegancko także to wina monitora
Dodano po 1 [minuty]:
wszystko fajnie dzięki za schemat ale kolory sie nie zgadzają juz widziałem ten schemat napewno jest poprawny z tym że nie wiem jak tu zamieniono te kolory mam różowy zielony zółty dwa czarne mase i chyba ze 6 malutkich kabelków niby ok ale wciąż sie boje to ruszac[/url]
✨ Dyskusja dotyczy lutowania przełamanego kabla monitora z wtyczką SVGA (D-sub 15 pin). Wskazano, że bez schematu monitora konieczne jest rozebranie wtyczki lub pomiar omomierzem, aby poprawnie połączyć przewody. Podano standardowe przyporządkowanie pinów dla sygnałów RGB i masy: pin 1 - czerwony (R), pin 2 - zielony (G), pin 3 - niebieski (B), piny 6,7,8 - masy dla R, G, B, pin 13 - synchronizacja pozioma (HS), pin 14 - synchronizacja pionowa (VS), piny 4,10,11 - masa. Zwrócono uwagę na możliwe dodatkowe połączenia do magistrali. Autor zgłaszał trudności z rozpoznaniem kolorów przewodów w kablu, które różniły się od standardowego schematu, co wymagało ostrożności przy lutowaniu. Jeden z użytkowników potwierdził, że problem leży w monitorze, a nie w komputerze, po podłączeniu innego monitora. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.