logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego napęd CD-DVD nie czyta niektórych płyt CD, a DVD działają?

cjerzy1 09 Gru 2007 17:22 1437 6
REKLAMA
  • #1 4569750
    cjerzy1
    Poziom 20  
    Ocena: 78
    Co może być powodem błędu polegającego na tym iż napęd CD-DVD nie odczytuje niektórych płytek CD, natomiast nie ma żadnego problemu z czytaniem płytek DVD i niektórych CD ? Po restarcie komputera czasem uda się odczytać te płytki, których wcześniej nie czytał.
  • REKLAMA
  • #2 4569762
    tomek122
    Poziom 22  
    Ocena: 234
    Witam.

U mnie problem tego typu że nie czytało niektórych płytek a niektóre czytało, rozwiązałem czyszcząc (delikatnie) "oczko" w odtwarzaczu.
    U ciebie też powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 4569822
    cjerzy1
    Poziom 20  
    Rozumiem że "oczko" to chyba dioda laserowa, ale jak się do niej dostać, czy nie trzeba przypadkiem rozkręcić połowę kompa ? Napisz mi dokładniej jak to trzeba zrobić, żeby się dostać do tzw. "oczka".
  • REKLAMA
  • #4 4569836
    xray81
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Chodzi tylko o płyty CD nagrywane czy z tłoczni. Jak nagrywane to z jakimi prędkościami i czy nie mają za bardzo porysowanej powierzchni?
  • #5 4569869
    cjerzy1
    Poziom 20  
    Chodzi o płytki nagrywane programem "Ashampo", z tym że niektóre jak już wspomniałem są odtwarzane a niektóre nie. Jeżeli chodzi o płytki kupowane to nie ma z nimi żadnego problemu. Zaznaczam,że płytki te, które nie są czytane nie mają żadnych porysowań.
  • REKLAMA
  • #6 4569898
    tomek122
    Poziom 22  
    Ocena: 234
    Tak te "oczko" to ten laser(prawie, bo to tylko soczewka).
    Żeby się do niego dostać to:
    1 musisz napęd wyjąć z kompa
    2 rozkręcić napęd i zdjąć blachy
    3 delikatnie wyczyścić laser
    Później go złóż i podłącz.

Możesz też użyć płyty czyszczącej, ale ja nigdy takiej nie używałem więc za wiele na ten temat ci nie powiem.
    Uważaj jednak na laser bo to bardzo delikatna rzecz i jak ją uszkodzisz to po ptakach. Jak znasz kogoś kto to już robił to lepiej oddaj to jemu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z napędem CD-DVD polega na tym, że nie odczytuje on niektórych płyt CD nagrywanych, podczas gdy płyty DVD oraz niektóre płyty CD są czytane bez problemu. Przyczyną może być zabrudzenie soczewki lasera ("oczka") w napędzie. Rozwiązaniem jest delikatne wyczyszczenie soczewki, co wymaga wyjęcia napędu z komputera, rozkręcenia go i ostrożnego oczyszczenia elementu optycznego. Alternatywnie można użyć specjalnej płyty czyszczącej, choć jej skuteczność bywa różna. Problem dotyczy głównie płyt CD nagrywanych programem Ashampoo, które nie są porysowane, co wyklucza uszkodzenia mechaniczne nośników. Czyszczenie soczewki jest zalecane ze względu na jej delikatność i ryzyko uszkodzenia podczas samodzielnej ingerencji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA