logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża SAMSUNG MAX-DN65 - laser nie przesuwa się automatycznie, co zrobić?

Mariusz-Slubice 10 Gru 2007 00:02 2084 5
REKLAMA
  • #1 4571488
    Mariusz-Slubice
    Poziom 2  
    Witam
    Mam w/w problem. Laser czyta płyty ale nie przesuwa się dalej. Pomaga dopiero ręczne b. delikatne przesunięcie i ścieżka jest odtwarzana bez problemu dalej. Tak samo ma czasami problem z powrotem na początek.
    Co może być problemem? Czy wystarczy regulacja (o ile jest w ogóle możliwa) silniczka? Laser poprawnie identyfikuje płyty etc. więc wykluczam jego uszkodzenie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4571638
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    A próbowałeś nasmarować prowadnice...? Często zdarza się tak, że laser po prostu klinuje się, gdy brak smaru. Możesz też sam silnik "krokowy" odpowiedzialny za posuw lasera "potraktować" WD-40, tak by wyczyścić nieco komutator, co poprawi kontakt elektryczny ze szczotkami... Oczywiście zrób to tak by nie zalać samego lasera :)

Pozdrawiam i powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 4577628
    Mariusz-Slubice
    Poziom 2  
    Nie dostałem się do silniczka (jest troche zamaskowany) jednak posmarowałem prowadnice tak jak radziłeś i jest o niebo lepiej, tzn. laser zaczął się w ogóle przesuwać i wraca na początek bez problemu. Zauważyłem jednak, że po nasmarowaniu dalej wystepuje mały problem. Skok jest jakby opóźniony tzn. słychać zaczynający się szum w głośnikach i dopiero wtedy silnik przesuwa dalej. Czy da się jakoś przyśpieszyć skok o ok. 4-5 sekund? Czy jest to jeszcze kwestia wyczyszczenia komutatora w silniczku?
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #4 4578630
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ten silnik "krokowy" jest zwykłym silniczkiem. Jest sterowany analogowo jego krok zależy od napięcia przyłożonego do niego. I teraz wzmacniacz korygujący położenie lasera wysyła jakieś napięcie które teoretycznie powinno wystarczyć do przesunięcia lasera w odpowiednią pozycję. Silnik jednak nie jest w stanie przy takim napięciu przestawić lasera ( opory mechaniki, samego silnika, słaby kontakt szczotek z komutatorem ) wzmacniacz błędu podaje coraz wyższe napięcie aż dochodzi w końcu do pokonania oporów i laser przesuwa się w odpowiednie miejsce, zanim jednak to nastąpi zaczyna tracić "ścieżkę" co objawia się charakterystycznym trzeszczeniem. Nie wiem czy masz tam przekładnię ślimakową czy zwykłe zębatki, jednak i w jednym i w drugim przypadku trzeba je również nasmarować. Niestety obawiam się że silnik też trzeba będzie uzdrowić. Jeśli jednak nie czujesz się na siłach to albo oddaj do jakiegoś serwisu albo komuś kto to umie robić...

Mam nadzieję że użyłeś smaru do mechaniki precyzyjnej, to nie może być smar typu MŁT albo taki do łożysk rowerowych. Do tego typu mechaniki są specjalne smary...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 7536080
    jarexrr
    Poziom 1  
    miałem podobny problem z discmenem
    po dostsniu się do silniczka przesuwającego laser uruchomiłem go baterią i teraz działa w miare dobrze tylko że przeskakuje podczas czytania płyt MP3 a audio czyta świetnie
    mampytanie czy ten smar pomoże jeszcze w działaniu discmena?
  • #6 7621781
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Witam

Czy pomoże to nie wiem ale na pewno nie zaszkodzi :)
    Możesz spróbować, możliwe też że nagrywasz płyty mp3 ze zbyt dużą prędkością. mniejsza prędkość to mniej błędów i lepiej " wypalona " płyta...
REKLAMA