logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rezystancja dynamiczna, napięcie progowe, napięcie przebicia

szachkon 10 Gru 2007 22:28 11158 3
REKLAMA
  • #1 4574521
    szachkon
    Poziom 11  
    Witam, mam o to taki problem. Mam podane napięcia i prądy w poszczególnych punktach dla diody Zenera i dla diody prostowniczej.

Nie wiem w jaki sposób wyliczyć rezystancję dynamiczną dla danego punktu pracy. Wiem, że rezystancja dynamiczna=dU/dI a w przybliżeniuu wynosi ΔU/ΔI-sęk w tym, że nie wiem skąd mam wziąść jak duże ma być te ΔU lub ΔI. Całkowicie nie wiem skąd wziąść napięcie progowe dla diody prostowniczej, i skąd wziąść napięcie przebicia Zenera.

Cóż..., czytałem trochę i szukałem tutaj na forum ale niczego nie znalazłem co pozwoliłoby mi obliczyć powyższe rzeczy... . W skryptach znalazłem tylko odkrywcze ΔU/ΔI i tyle... .

Charakterystykę uzyskam przy pomocy aproksymacji... i dzięki temu odczytam sobie dane dla dowolnego punktu(który do potrzebnych mi obliczeń będzie prawdoposobnie bliski prawdy).
  • REKLAMA
  • #2 4574620
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    szachkon napisał:
    Witam, mam o to taki problem. Mam podane napięcia i prądy w poszczególnych punktach dla diody Zenera i dla diody prostowniczej.

Nie wiem w jaki sposób wyliczyć rezystancję dynamiczną dla danego punktu pracy. Wiem, że rezystancja dynamiczna=dU/dI a w przybliżeniuu wynosi ΔU/ΔI-sęk w tym, że nie wiem skąd mam wziąść jak duże ma być te ΔU lub ΔI.

masz skorzystać z interpretacji geometrycznej pochodnej, ponieważ jest do policzenia wartość rezystancji dynamicznej w danym punkcie charakterystyki prądowo - napięciowej.
    W takim przypadku buduje się trójkąt prostokątny na stycznej do danej charakterystyki w zadanym punkcie i wtedy nic nie stoi na przeszkodzie, by wziąć iloraz odpowiednich boków przyprostokątnych, które muszą być równoległe do osi wykresu sporządzonego w prostokątnym układzie współrzędnych.

szachkon napisał:
    Całkowicie nie wiem skąd wzią(śnapięcie progowe dla diody prostowniczej, i skąd wzią(ś)ć napięcie przebicia Zenera.

Oczywiście należy to odczytać z charektystyki prądowo -napięciowej rzeczonych to diod.

szachkon napisał:
    Cóż..., czytałem trochę i szukałem tutaj na forum ale niczego nie znalazłem co pozwoliłoby mi obliczyć powyższe rzeczy... . W skryptach znalazłem tylko odkrywcze ΔU/ΔI i tyle... .

Musi, kiepskie to były skrypty, albo czytający je ma braki w stosownej wiedzy...

szachkon napisał:
    Charakterystykę uzyskam przy pomocy aproksymacji... i dzięki temu odczytam sobie dane dla dowolnego punktu(który do potrzebnych mi obliczeń będzie prawdoposobnie bliski prawdy).

Co takiego? Mógłbyś to jaśniej opisać?

Pozdrawiam

P.S. Zamieść tu owe charakterystyki półprzewodników, to będzie łatwiej dyskutować.
  • REKLAMA
  • #3 4575013
    szachkon
    Poziom 11  
    Jeżeli dobrze rozumiem to styczną buduję na oko? Nie da się tego jakoś wyliczyć nie mając funkcji tylko podane na przykład 8 punktów i stworzoną na tych punktach charakterystykę która jest przybliżoną charakterystyką?

Charakterystyki stworzę później..., jutro po południu...(dzisiaj już padam na twarz i nie mam siły..., rozkminiam filtry Czebyszewa, Butterwortha, Bessela). Postaram się przedstawić swoje przykładowe obliczenia wraz ze wszystkim czego używałem do liczenia

Poczytałem o interpretacji geometrycznej pochodnej..., jednak widzę, że nie znając funkcji nie zbuduję idealnej stycznej do punktu(tylko przybliżoną zbuduję). Rozumiem, że muszę na oko poprowadzić sobie kreskę, tak? Potem muszę odczytać kąt(a właściwie to obliczyć) jaki jest pomiędzy styczną a osią x. A dalej już chyba sobie poradzę bo znam twierdzenie pitagorasa i twierdzenie o podobieństwie trójkątów.

Pozdrawiam
    Szachkon

PS Z aproksymacją się pomyliłem, chodziło mi o interpolację... .
  • Pomocny post
    #4 4575049
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    przy wyznaczaniu położenia stycznej do krzywej w danym punkcie zawsze można posłużyć się zwierciadłem płaskim (lusterkiem).
    Natomiast jeśli na owej stycznej zbuduje się trójkąt prostokątny (odpowiednio duży, by zminimalizować błąd odczytu odcinka) o bokach odpowiednio równoległych do osi układu współrzędnych, to wystarczy wziąć właściwy iloraz długości przyprostokątnych mierzonych w jednostkach takich, jakimi opisane są osie.
    Tangens kąta nachylenia stycznej będzie tylko wtedy równy wartości pochodnej w danych punkcie, jeśli odcinki jednostkowe, o takiej samej długości, na obu osiach będą równe co do wartości, a tak często nie jest i należy wtedy wprowadzić współczynnik proporcjonalności (współczynnik skali) wynikający z przyjętych skal na osiach układu współrzędnych.
    Przy ilorazu boków (w jednostkach osi) ten problem nie isnieje, ponieważ dzielimy bezpośrednio ilość woltów przez ilość amperów.

Pozdrawiam

.
REKLAMA