logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak fonii w TV Philips 29PT910B/01 z Austrii - przestrojenie czy NICAM?

Pawel Rzeszowski 13 Gru 2007 11:34 1394 7
REKLAMA
  • #1 4582680
    Pawel Rzeszowski
    Poziom 24  
    Ocena: 14
    Witam dostałem telewizorek Philips model 29PT910/01 przywieziony z Austrii i nie ma fonii tylko szum próbowałem różne ustawienia i brak i mam pytanie czy tylko ratuje mnie przestrojenie i czy wystarczy zwykła fonia czy to jest nicam? proszę o poradę pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4597850
    Pawel Rzeszowski
    Poziom 24  
    Witam ponownie potrzebuje pomocy fachowców żeby mi podpowiedzieli jak sie wpiąć z płytka remi do przestrojenia nicamu oczywiście będą punkty czekam na porady pozdrawiam.Chyba że jest możliwość w trybie serwisowym go uaktywnić na nasza częstotliwość.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4597970
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Opisu nie dostałeś do Rymi? Normalka. Wejście IF z głowicy- wyjście na filterek p.cz audio. Zasilanie - wiadomo.
  • #4 4598537
    Pawel Rzeszowski
    Poziom 24  
    A czy musze zastosować dwie płytki mono i stereo? TV będzie chodził w sieci kablowej pozdrawiam
  • #5 4617475
    Pawel Rzeszowski
    Poziom 24  
    Proszę o pomoc z podłączenie płytki (Rymi) podłączyłem się w IF głowicy w zasilanie i gdzie teraz ? proszę o pomoc to jest chassis fl 2,26 AA pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4617877
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Proszę nie pisać postów pod postem - następne ostrzeżenie to blokada konta.

Jest przecież strona producenta z instrukcją: www.rymi.pl
  • Pomocny post
    #7 4618207
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Przy zakładaniu RYMI, wyjście wyprowadzić przez 5-10pF, nie pogarsza wtedy wizji.
  • REKLAMA
  • #8 4624588
    Pawel Rzeszowski
    Poziom 24  
    Dziękuję wszystkim za pomoc udało mi się go zrobić pozdrawiam i wszystkiego najlepszego z okazji Nowego Roku 2008.

Zapomniałeś, Kolego, kliknąć na kłódkę - zamykam. [Mirek Z.]

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku fonii w telewizorze Philips 29PT910/01 sprowadzonym z Austrii, gdzie pojawia się jedynie szum. Zasugerowano, że przyczyną może być konieczność przestrojenia odbiornika na lokalne standardy lub aktywacja dekodera NICAM, który odpowiada za dźwięk stereo. Wskazano na możliwość zastosowania modułu RYMI do przestrojenia i poprawy odbioru dźwięku, podłączanego do toru IF głowicy telewizyjnej oraz zasilania. Poradzono, aby wyjście z modułu RYMI prowadzić przez kondensator 5-10 pF, co nie pogarsza jakości obrazu. Pojawiła się też dyskusja o konieczności stosowania osobnych płytek mono i stereo w zależności od sieci kablowej. Ostatecznie autor potwierdził skuteczność zastosowanego rozwiązania i uzyskał działający dźwięk po przestrojeniu i podłączeniu modułu RYMI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA