logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować PC do połączenia z interfejsem gazowym? Error code 03

RomanCitro 13 Gru 2007 11:53 2484 9
REKLAMA
  • #1 4582721
    RomanCitro
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Witam, w aucie mam sekwencyjną instalację gazową z którą ciągle coś nie tak, jeździć po warsztatach już mam dość bo nic to nie zmienia na dłuższy czas. Kupiłem więc interfejs, podłączyłem a tu nic. Pokazuje napis Połączenie niekompatybilne - error code 03.
    Kombinowałem na dwóch kompach (w biosie i ustawieniami com) ale ciągle jest tak samo.
    Ostatnio pojechałem do gazownika sprawdzić mój kabel i okazało się że mój kabel na moim aucie ale jego kompie działa.
    Wniosek jeden że coś u mnie jest nie tak z kompami.
    Próbowałem chyba wszystkie sposoby ale widocznie coś przeoczyłem.
    Czy ktoś mógłby poradzić z ustawieniami PC. :cry:
  • REKLAMA
  • #2 4582947
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 825
    Podstawowe pytanie jaki to system operacyjny ? Podejrzewam że XP. Jeśli dobrze podejrzewam to weź ściągnij sobie programik User Port. Wpisz w wyszukiwarkę "user port" a na pewno znajdziesz programik, ustawienia do niego i zasadę działania - nie będę tego powtarzał i robił offtopic'i chyba że zajdzie taka potrzeba.
  • REKLAMA
  • #3 4582958
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Ponadto co kolega napisał - sprawdź w BIOS czy masz wogóle COM włączony i ustaw na ręczne przydzielanie zasobów. Pozdrawiam
  • #4 4583417
    RomanCitro
    Poziom 16  
    A to ciekawostka, niby te porty są z właściwymi oznaczeniami a zablokowane.
    W biosie mam odblokowane tylko niewiem jak ustawić ale ustawiłem na ECP/ EPP. Zaraz będę próbował z UserPort i dam znać jak mi poszło.

Dodano po 36 [minuty]:

No niestety, nadal to samo. :cry:
    Programik wgrałem a nawet próbowałem jeszcze raz bo może coś nie tak ale wyświetlił mi napis że porty są odblokowane.
    Przy połączeniu przez fejs wyświetla napis:
    "Aktualnie podłączone ECU jest niekompatybilne. Error code:03"
    a zrobiłem zgodnie z opisem http://faq.dvb-board-pl.com/index.php?id=520,0,0,1,0,0
  • #5 4584105
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 825
    A jakiego softu używasz do obsługi ? Sprawdź czy odpowiednio jest tam ustawiony np com1 a ty podpinasz pod com1 w pc bo może być przestawione.
  • REKLAMA
  • #6 4584221
    RomanCitro
    Poziom 16  
    Mam com1 ,próbowałem też na innych. Zmieniałem też sterowanie przepływem itp.
    Po informacji o User Port wyczytałem w necie że część ludzi też ma problem i w jednym z opisów było że testował na różnych systemach i wyszło że przy XP SP2 User Port nie daje rady. Muszę sprawdzić jaki jest w laptopie bo w PC mam SP2.
    Softy mam różne, z możliwością ustawienia portu com i bez.
  • REKLAMA
  • #7 4871588
    RomanCitro
    Poziom 16  
    czy nikt nie wie co może być przyczyną ?
  • #8 4953256
    dawidoooo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mozliwe ze potrzebujesz biblioteke dll , do jakiej instalacji kolega sie podpina
  • #9 4971383
    RomanCitro
    Poziom 16  
    instalacja sekwencyjna "Romano". Coś jest ale nie mogę dojść co, może i dll ale powinien wtedy napisać że brak biblioteki, choć przy tak małych programach może nie tego opisuje.
  • #10 5142446
    RomanCitro
    Poziom 16  
    Problemem była nie ta wersja programu DreamXX . Jest ich sporo ale tylko jedna właściwa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada sekwencyjną instalację gazową Romano i próbuje skonfigurować połączenie PC z interfejsem gazowym, jednak pojawia się błąd "Połączenie niekompatybilne - error code 03". Problem nie leży w kablu, który działa na innym komputerze. Próby obejmowały sprawdzenie ustawień portów COM w BIOS (włączone, ustawione na ECP/EPP, ręczne przydzielanie zasobów), użycie programu User Port do odblokowania portów, zmianę portów COM i sterowania przepływem oraz testowanie różnych wersji oprogramowania do obsługi instalacji gazowej. Wskazano, że na systemie Windows XP SP2 User Port może nie działać poprawnie. Ostatecznie problemem okazała się nieodpowiednia wersja programu DreamXX – tylko jedna z wielu wersji jest właściwa do obsługi instalacji Romano. Możliwe, że brak kompatybilności oprogramowania powodował błąd 03, a nie ustawienia sprzętowe czy sterowniki DLL.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA