logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Postać kanoniczna iloczynu dla daty 14.05.1988 - jak stworzyć i zminimalizować?

iDev 13 Gru 2007 12:59 2496 13
REKLAMA
  • #1 4582886
    iDev
    Poziom 10  
    Witam,
    Muszę na pracownie takie rzeczy, postać kanoniczną iloczynu dla daty
    14.05.1988
    f(d,c,b,a);
    dla sumy zrobiłem
    Σ[0,1,4,5,8,9]
    ale iloczynowej za bardzo nie umiem prosze o pomoc potrzebuje tego pilnie na dzisiaj.
    I jeszcze później zrobić tablicę prawdy dla funkcji opisanej przez tą postać iloczynową oraz tablicę Karnaugha i zminimalizować postać do funkcji, tak wiem że możecie mnie wyśmiać że tego nie umiem, ale niestety byłem głupi że sprzedałem ksiązke z układów cyfrowych teraz czekam aż mi prześlą z allegro ale się doczekać jakoś nie mogę więc proszę pomóżcie bo sam nic nie zdziałam.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4583402
    Smilox
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Tu masz tablicę dla Twojej sumy:
    ------ab
    cd| 00 01 11 10
    00| 1| |1| 0| 0
    01| 1| |1| 0| 0
    11| 0| |0| 0| 0
    10| 1| |1| 0| 0

wynika z niej, że:
    f=!a!c+!ac!d

postać jak masz postać iloczynową to w konkretne miejsca w tablicy wpisujesz zera a nei jedynki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4583438
    iDev
    Poziom 10  
    Dzięki, ale ja obliczyć tą postać iloczynową?

14.05.1988 ≡ f(d,c,b,a) = Π i co dalej ?
  • Pomocny post
    #4 4583448
    Smilox
    Poziom 18  
    Nie wiem dokładnie jak powstała Ci z daty postać sumy... jedyne co mogę Ci podpowiedzieć, to to że postać sumy oznacza się sigmą, a iloczynową literą pi.
  • REKLAMA
  • #5 4583483
    iDev
    Poziom 10  
    ps mam zaprojektowac uklad kombinacyjny o dwoch wejsciach informacyjnych a,b oraz dwoch wejsciach sterujacych x y działający w sposób że wyjscię W jest równe

W = a + b ,gdy xy 00
    jak to powinno wyglądac?
  • Pomocny post
    #6 4583512
    Smilox
    Poziom 18  
    na bramkach ta funkcja powinna wyglądać tak:
    masz a,b,c,d. Negujesz bramkami not sygnały a,c i d. Zanegowany sygnał a i zanegowany c podajesz na bramkę and. sygnał c (niezanegowany) wraz z zanegowanym a i zanegowanym d podajesz na drugą bramkę and. Wyjścia bramek łączysz bramką or. i koniec :)
  • REKLAMA
  • #7 4583537
    iDev
    Poziom 10  
    przepraszam źle podałem treść bo tutaj jakieś wejścia sterujące jeszcze no więc
    mam zaprojektowac uklad kombinacyjny o dwoch wejsciach informacyjnych a,b oraz dwoch wejsciach sterujacych x y działający w sposób że wyjscię W jest równe

W = a + b ,gdy xy 00
    jak to powinno wyglądac?
  • #8 4583589
    Smilox
    Poziom 18  
    x i y dajesz na bramkę nor, a a i b na bramkę or. i wyjścia tych bramek łączysz bramką and.

nie wiadomo co powinno być na W jeśli xy nie jest równe 00.
  • #9 4583595
    iDev
    Poziom 10  
    ale które są to te wejsćia sterujące X i Y?
  • Pomocny post
    #10 4583691
    Smilox
    Poziom 18  
    Trudno wydedukować z treści o co tak naprawdę chodzi... według tego co piszesz są cztery wejścia i jedno wyjście.... co jest na tych wejściach nie sprecyzowałeś. Więc to ja powinienem zadać pytanie co ma być na tych wejściach :)
  • #11 4583735
    iDev
    Poziom 10  
    tutaj masz skan treści zadania.
    To jest mi na jutro na pracownie potrzebne ponieważ będizemy wykonywać ćwiczenie, a teraz ministerstwo takie zmiany zrobiło że sprawozdania się zdaje na lekcji której się wykonuje ćwiczenie... Proszę pomóz
    Załączniki:
    • Postać kanoniczna iloczynu dla daty 14.05.1988 - jak stworzyć i zminimalizować? zadanie.JPG (91.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 4583765
    Smilox
    Poziom 18  
    To jest tablica prawdy dla całego tego zadania. Wyznacz z niej wzory przerób na bramki.

------ab
    xy| 00 01 11 10
    00| 0| |1| 1| 1
    01| 1| |0| 0| 0
    11| 1| |1| 1| 0
    10| 0| |0| 0| 1

Dla ułatwienia: widzę tu cztery dwójki do zakreślenia.
  • #13 4584258
    iDev
    Poziom 10  
    eh nie mam pojęcia jak zrobić tego sterowania...
  • #14 4584475
    Smilox
    Poziom 18