logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zasilić wejście REM tuby aktywnej bezpośrednio z B+?

snajperek 13 Gru 2007 20:07 1928 10
REKLAMA
  • #1 4584318
    snajperek
    Poziom 10  
    Mam pytanie. mam Tubę aktywną i chcialbym sie dowiedzieć czy mogę zasilić wejście REM bezpośrednio z wejścia b+ ?? Dodaje zdjęcie:

Czy można zasilić wejście REM tuby aktywnej bezpośrednio z B+?
  • REKLAMA
  • #2 4584393
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    REM - Remote - wejście sterujące. Służy do załączania wzmacniacza. Właściwie nie płynie tam prąd (nie licząc jakiś mA).
  • REKLAMA
  • #3 4584397
    smailliw
    Poziom 13  
    możesz, ale... ten "wzmacniacz" wbudowany będzie pracował non stop, tzn przetwornica będzie pobierała prąd co w efekcie da poranne pchanie z powodu braku prądu :D
  • REKLAMA
  • #4 4584421
    snajperek
    Poziom 10  
    A jeżeli mam zwykłe wejście antenowe?? to skąd mogę wziąć zasilanie ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4584427
    smailliw
    Poziom 13  
    montaż off/on włącznika tylko ratuje
  • #6 4584428
    snajperek
    Poziom 10  
    I jaki bezpiecznik założyć na kablu zasilającym?
  • #7 4584433
    smailliw
    Poziom 13  
    zalezy jakej srednicy kabel masz
  • #8 4584436
    snajperek
    Poziom 10  
    Przy montażu włącznika on/off to najlepiej prąd skąd wziąć ?
  • Pomocny post
    #9 4584449
    smailliw
    Poziom 13  
    Błażej napisał:
    REM - Remote - wejście sterujące. Służy do załączania wzmacniacza. Właściwie nie płynie tam prąd (nie licząc jakiś mA).

jak wyżej, ogojętnie...
  • #10 4584460
    snajperek
    Poziom 10  
    Ok. już rozumiem wszystko dziękuje za pomoc. ;)
  • Pomocny post
    #11 4585161
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Jeżeli w radiu masz wyjście do sterowania elektryczną anteną, to jak najbardziej nadaje się ono do sterowania tym wzmacniaczem. Spinasz i masz automatyczne załączanie po włączeniu radia. Ewentualnie można dorobić wyjście REM z wnętrza radia.

Podsumowanie tematu

✨ Wejście REM (Remote) w tubie aktywnej służy do sterowania załączaniem wzmacniacza i nie pobiera znaczącego prądu (tylko kilka mA). Można zasilić je bezpośrednio z linii B+, jednak spowoduje to ciągłą pracę wzmacniacza i przetwornicy, co może prowadzić do nadmiernego zużycia akumulatora. Zalecane jest zastosowanie przełącznika on/off, który pozwoli kontrolować zasilanie. Jeśli radio posiada wyjście do sterowania anteną elektryczną, można je wykorzystać jako sygnał REM, co umożliwi automatyczne załączanie wzmacniacza po włączeniu radia. W przypadku doboru bezpiecznika na przewodzie zasilającym, jego wartość powinna być dostosowana do przekroju kabla. Możliwe jest również wykonanie wyjścia REM wewnątrz radia, jeśli takiego nie ma.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA