logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera FS-1750 - Co oznacza kod serwisowy DB?

lesmir 14 Gru 2007 01:31 2630 10
REKLAMA
  • #1 4585461
    lesmir
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam

W tytułowej drukarce pojawią się kod serwisowy "DB", może wiecie co on oznacza ponieważ w dedykowane servisówce nie znalazłem wzmianki na jego temat.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4960317
    Bodekj
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Wyczyść drukarkę i wgraj engine i firmware.
  • REKLAMA
  • #3 4960474
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    W serwisówce w rozdziale 6 jest opisanny ten błąd jako Dn : Engine firmware download error.

Pozdrawiam
  • #4 4960591
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam,

a jak koledzy myślą, czy jest możliwe wgranie Enginu jeśli drukarka się "nie podnosi" ?

Wg. moich danych jest to raczej niemożliwe, zreguły kończyło się na wymianie płytki enginu...no ale mogą być wyjątki.

Żeby zmienić oprogamowanie w drukarce trzeba ją wprowadzić w stan Supervisor Mode...a to jest raczej niemożliwe jeśli drukarka się nie podnosi.
  • REKLAMA
  • #5 4964403
    Bodekj
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jest możliwe wgranie. Potrzebujesz pamięć w postaci CF. Najpierw trzeba tą pamięć sformatować w sprawnej drukarce. Następnie przy pomocy kompa wgrać do głównego katalogu engine. Włożyć tą pamięć do drukarki i załączyć drukarkę. Reszta się zrobi sama. Powodzenia
  • #6 4964520
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    No właśnie...

"sformatować w sprawnej drukarce"

a jak to zrobisz...jeśli drukarka "wisi" ?

Gdzieś już pisałem jak sie wgrywa oprogramowanie....a poza tym jeśli jest to błąd o jakim myślę (nie mam możliwości sprawdzić dokładniej...bo nie mam drukarki przed sobą) to nie da się wgrać enginu...no ale jak napisałem zdarzają się rózna przypadki.
  • REKLAMA
  • #8 6326406
    arek4x4
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Miałem ten problem i po wymianie bebna swiatłoczułego problem zniknął
  • #9 6326749
    michałp
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Czy drukarka w tej konfiguracji pracowała u Ciebie czy nabyłeś ją z tym błędem?
    czy możesz mi napisać jaki jest numer zespołu bębna?
    jaki jest numer na naklejce
    pozdrawiam Michał

Dodano po 18 [minuty]:

No dobra ja też mam to za sobą w drukarce FS1750 powinien być zainstalowana bęben 23 (w FS3750 24) często zdarza się , że sprzedający pozamieniają i wkładają bez podanego numeru to są wyjęte z FS 1700 lub FS1700+ wystarczy podmienić zespół bębna i problem znika .
    Jeżeli poskutkowało to napisz
  • #10 7807554
    arek4x4
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Wymieniłeś kolego ten bęben ??
  • #11 7886468
    michałp
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Kupiłem kiedyś dwie palety tych drukarek i sam podmieniałem ( zarówno w jedną jak i w drugą stronę ) z drukarki 1750 (3750) działają w drukarkach 1700 (3700) w drugą stronę nie. Jeżeli masz sprawny bęben (bez uszkodzeń mechanicznych ) to wystarczy zamienić samą elektroniką ( tę na początku modułu bębna) i już błędy znikają drukarka działa.
    MichałP

Podsumowanie tematu

✨ Kod serwisowy "DB" w drukarce Kyocera FS-1750 oznacza błąd związany z modułem silnika (engine), najczęściej interpretowany jako "Engine firmware download error". Rozwiązaniem może być wyczyszczenie drukarki oraz ponowne wgranie oprogramowania silnika (engine) i firmware, co wymaga pamięci CF sformatowanej w sprawnej drukarce. Wgranie firmware jest możliwe tylko, gdy drukarka jest w stanie Supervisor Mode, co bywa niemożliwe, jeśli urządzenie się nie uruchamia. Alternatywnie, problem może wynikać z nieprawidłowego lub uszkodzonego zespołu bębna światłoczułego. Wymiana bębna na właściwy model (numer 23 dla FS-1750) często usuwa błąd. Częstym błędem jest stosowanie bębna z innych modeli (np. FS-1700 lub FS-1700+), co powoduje konflikt i wyświetlenie kodu "DB". W przypadku sprawnego bębna bez uszkodzeń mechanicznych, możliwa jest wymiana samej elektroniki modułu bębna, co również eliminuje błąd.
REKLAMA