logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacje po wymianie kineskopu w Sony KV-21LT1K Trinitron - jakie parametry?

sj28 14 Gru 2007 22:36 3780 10
REKLAMA
  • #1 4588532
    sj28
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Będę wymieniał kineskop w telewizorze Sony KV-21LT1K ( płyta KV-21FT/LT1K ) typu A 51 LPT 60X Sony Trinitron na regenerowany ( brak oznaczenia typu , z wymieniona wyrzutnią ).
    Naklejka z zakładu regenerującego ( z Warszawy ) mówi o napięciu żarzenia 6,3 V.
    Przed wymianą kineskopu -telewizor chodził prawidłowo tylko bez barwy czerwonej .
    Nie posiadam serwisówki.
    Mam pytania:
    - czy muszę dokonać jakiś regulacji po powyższej zamianie kineskopu
    - jeśli tak, to proszę o informację: o elemencie regulacyjnym i wymaganej wartości parametru?
    Pozdrawiam
    Jerzy
  • REKLAMA
  • #2 4588974
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Ala ma się rozumieć wymieniasz na regenerowanego Trinitrona?
    Trzeba było regenerować tego co masz, bo nie musiałbyś kombinować w przypadku innych cewek odchylających. A najważniejsze jest ustawienie napięcia żarzenia 6,3V. Musisz to zrobić używając miernika wartość skutecznej napięcia zmiennego. Na forum zapewne jest sporo postów na ten temat.
  • #3 4589293
    sj28
    Poziom 15  
    Czy trinitron- trudno powiedzieć. Na baće nie ma żadnych oryginalnych oznaczeń typu. Kineskop kupiłem przy okazji . Warsztalt zapewniał , że to LPT. Nie wiem, czy to wskazuje na fakt -że jest trinitron. Na kineskop dostałem 2 lata gwarancji .
    Zakład regenerujący kineskopy : to firma Pana Kazimierza Paprockiego z ulicy Płońskiej 5 w Warszawie.

Pytanie :
    Czy LPT jednoznacznie wskazuje , że kineskop jest trinitron?
  • REKLAMA
  • #4 4590695
    elek77
    Poziom 24  
    Kineskopy Sony (wszystkie poza płaskimi) mają kształt wycinka walca, więc trudno się pomylić. Żadna firma nie robiła kineskopów o takim kształcie. Oznaczenie kineskopu A51LPT było wykorzystywane tylko przez Sony. Symbol LPT był wykorzystywany tylko w jednej wielkości kineskopu, więc wszystko powinno być OK.
  • REKLAMA
  • #5 4591158
    sj28
    Poziom 15  
    Przyglądnąłem się cokołom obu lamp.
    Oryginalny kineskop ma wszystkie nóżki.
    Kineskop zregenerowany ma o jedną nóżkę mniej - oznaczona "1" wg gniazda. Tzn. jest miejsce na ta nogę, tylko jej brak. Nie wiem, czy tak ma być. Na kineskopie zregenerowanym brak oznaczeń oryginalnych.
    Będę się musiał zwrócić do Pana Paprockiego z stosownym zapytaniem.
    Przy odbiorze nie uprzedzono mnie o takim fakcie.
    Nie mając schematu- nie wiem, czy ona musi być.
    Proszę o informację, jeśli ktoś wie coś nt. tych nóg.
    Czy posiada ktoś schemat tv z takim kineskopem ( może fragment z podłączeniem kineskopu ) ?
  • #6 4591393
    elek77
    Poziom 24  
    Najprawdopodobniej nie masz jednej nogi na cokole, bo jak kiedyś z tą firmą rozmawiałem to mówili coś o wykorzystywaniu wyrzutni Thomsona. Może myśleli że nie sprawi ci to problemu i sobie poradzisz. Na pewno jakąś ściągę powinni ci udostępnić :).
  • REKLAMA
  • #7 4592213
    sj28
    Poziom 15  
    Wszystko się powoli wyjaśnia. Rozmawiałem z Panem Paprockim.
    ( przy okazji bardzo uczynny Pan - podał mi kilka wskazówek jak postępować przy wymianie ).
    Wszystko z cokołem jest ok! Brak nóżki wynika z zamontowanej wyrzutni. Brak oryginalnych nalepek na kineskopie - bo nie jest to już oryginalny kineskop ( zregenerowany ).
    Wymieniłem kineskop. Jest obraz . Muszę tylko dostroić tv. Czekam na obraz kontrolny.
  • #8 4602000
    sj28
    Poziom 15  
    Operacji jakich dokonałem ( także kierując się otrzymanymi wskazówkami ):
    -wyregulowanie ostrości potencjometrem ( Fokus) znajdującym się przy trafo wysokiego napięcia:
    -- taka nastawa ( Fokus), przy której obserwowana okiem ostrość jest ok
    -wyregulowanie "napięcia siatki 2" potencjometrem ( Screen ) znajdującym się także przy trafo wysokiego napięcia
    --ustawienie pilotem kontrastu i jasności na min
    --ustawić ( Screen ), aby pojawiły się linie powrotu
    --minimalnie cofnąć ( Screen ) aby zginęły linie powrotu
    .

Otrzymałem obraz przesunięty w lewo. Przełącznikiem znajdującym się na płycie głównej ustawiłem obraz na środku.

Niestety nie osiągnąłem jeszcze super obrazu. Muszę dokonać korekcji obrazu, ponieważ mam dół przesunięty lekko do góry. U dołu mam małą "poduszkę". Lewy górny róg mam przekrzywiony. Nie są to duże odkształecenia.

Muszę znaleźć wejść w tryb serwisowy, aby dokonać korekty obrazu.

Czy ktoś wie jak to zrobić lub gdzie szukać informacji ?

Pozdrawiam
    Jerzy
  • Pomocny post
    #9 4603946
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 336
    To jest płyta FE2. Tryby wysłałem na PW.
  • #10 4630039
    sj28
    Poziom 15  
    Dzięki maryann !!
    Bez obrazu kontrolnego nie da się na maxa wyregulować !
    Pozdrawiam
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dla Wszyskich
    Jerzy
  • #11 4630944
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 336
    Eee tam!, No może, ale przy doświadczeniu to i na piątkę można zrobić. Wymiary- no problem zawsze, poduszki, trapezy- obraz z napisami na dole(TVPINFO) lub prostymi oknami w tle... Najgorzej liniowość- widać na płynących napisach poziomo i pionowo. Na obrazie kontrolnym 'krata' nie zrobisz lepiej(bo to rzadka krata...). Jak widzisz co jest źle- to poprawisz, jak nie- to po co... :squarewink:

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana kineskopu w telewizorze Sony KV-21LT1K na regenerowany kineskop typu A51 LPT 60X (z wymienioną wyrzutnią) wymaga przede wszystkim ustawienia napięcia żarzenia na 6,3 V, co należy zmierzyć miernikiem wartości skutecznej napięcia zmiennego. Oznaczenie LPT jednoznacznie wskazuje na kineskop Sony Trinitron o charakterystycznym kształcie wycinka walca. Regenerowany kineskop może mieć brak jednej nóżki na cokole, co wynika z zastosowania innej wyrzutni (np. Thomsona) i jest to normalne. Po wymianie konieczne jest wyregulowanie ostrości (potencjometr Fokus) oraz napięcia siatki 2 (potencjometr Screen) przy transformatorze wysokiego napięcia, ustawiając kontrast i jasność na minimum, aby wyeliminować linie powrotu. Obraz może wymagać dalszej korekty geometrycznej (pozycjonowanie, korekcja poduszki i trapezu), co wymaga wejścia w tryb serwisowy płyty głównej FE2. Tryby serwisowe i dalsze wskazówki można uzyskać od osób znających ten model. Obraz kontrolny jest niezbędny do precyzyjnej regulacji parametrów obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA