logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV DAEWOO DTH 29U7K - po włączeniu zwężony obraz

jaca66 15 Gru 2007 22:26 1668 10
REKLAMA
  • #1 4588363
    jaca66
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Prosze o pomoc mam problem.telewizor po załaczeniu ma obraz zweżony w pionie i poziomie działa tak jakby nie było korekcji widoczny trapez obraz w pionie ma 10cm.po 10-15 minut obraz wskakuje normalny i działa cały czas az do wyłaczenia.
  • REKLAMA
  • #2 4588494
    landar
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Ja mam dokładnie odwrotnie tzn. 10-15min działa dobrze po czym zwęża się aż w końcu robi się trapez.
    I cewki do wymiany niestety.

Pozdrawiam,
  • #3 4591870
    jaca66
    Poziom 13  
    TV DAEWOO DTH 29U7K

--------------------------------------------------------------------------------

Prosze o pomoc mam problem.telewizor po załaczeniu ma obraz zweżony w pionie i poziomie działa tak jakby nie było korekcji widoczny trapez obraz w pionie ma 10cm.po 10-15 minut obraz wskakuje normalny i działa cały czas az do wyłaczenia.
  • REKLAMA
  • #4 4591890
    robert.s.
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Na początek elki do wymiany w przetwornicy na wtórnym i pierwotnym.
  • #5 4591902
    jaca66
    Poziom 13  
    wymieniłem elka wszystkie na pierwotnym i wtornym
  • REKLAMA
  • #6 4591933
    robert.s.
    Poziom 21  
    A elki w pionie, jakieś luty w odchylaniu V.
  • #7 4591946
    jaca66
    Poziom 13  
    tez wymieniłem zimnych lutów nie ma wymieniłem nawet scalak pionu i dalej to samo
  • #8 4591974
    robert.s.
    Poziom 21  
    A co z cewkami. Napięcia masz prawidłowe, a szczególnie B+
  • #9 4598106
    jaca66
    Poziom 13  
    cos mi nie pasuja te zenerki na 33v i te dwie diody rownoległe ale podłozylem i to samo.

Dodano po 8 [minuty]:

nikt nie miał takiej usterki
  • REKLAMA
  • #10 4606390
    multimediaservice
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Monitoruj zasilanie ramki. To pomogło w moim przypadku. U mnie okazało się trafo. Napięcie na zimnym odbiorniku było zaniżone o ok 5V a w trakcie nagrzewania sukcesywnie rosło. Próba rozszerzenia pionu powodowała zwężenie obrazu w poziomie.
  • #11 4608816
    patrio
    Poziom 10  
    Sprawdź elko sieciowe w przetwornicy. Utrata pojemności może powodować zaniżone napięcia na wtórnej stronie trafa imp. Przetwornica ma wtedy zbyt małą wydajność .Po nagrzaniu pojemność wzrasta i problem niby znika.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Daewoo DTH 29U7K po włączeniu wyświetla obraz zwężony w pionie i poziomie z widocznym trapezem o wysokości około 10 cm. Po 10-15 minutach obraz normalizuje się i działa poprawnie aż do wyłączenia. Wskazywano na konieczność wymiany cewek oraz kondensatorów elektrolitycznych (elki) w przetwornicy, zarówno na stronie pierwotnej, jak i wtórnej. Wymieniono również scalak pionu oraz sprawdzono lutowania w układzie odchylania pionowego, jednak problem pozostał. Zwrócono uwagę na napięcia zasilania, szczególnie B+, oraz podejrzenie uszkodzonych zenerów i diod. Ostatecznie zasugerowano monitorowanie zasilania ramki, gdzie w jednym przypadku przyczyną okazało się uszkodzone transformator, powodujące zaniżone napięcie na zimnym odbiorniku, które rosło podczas nagrzewania, co wpływało na deformację obrazu. Również utrata pojemności kondensatora sieciowego w przetwornicy może powodować zaniżone napięcia wtórne i problemy z obrazem, które ustępują po nagrzaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA