logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-25C5K - zanikanie obrazu, migająca dioda 4 i 5 razy, co robić?

Flamingo 16 Gru 2007 19:01 1747 8
REKLAMA
  • #1 4594715
    Flamingo
    Poziom 11  
    Witam.

Posiadam model TV Sony KV-25C5K. (25 cali)
    Problem jest tego typu, że codziennie zanika obraz na długi czas a następnie się nagle pojawia. Barwy poprawne.
    Fonia oraz wszystkie funkcje dostępne przez są cały czas.
    Dzieje sie to różnie tzn. czasem nie ma obrazu przez 1 godz. następnie się pojawia i telewizor w pełni funkcjonuje.
    Czsem jest przez chwile, potem zanika i następnie pojawia się.
    Co jakiś czas można zauważyć zwężający się tylko od góry z trzema paskami barw podstawowych.

Zimne luty poprawione, również przelutowana płytka kineskopu.
    Podczas zaniku miga dioda 4 razy oraz czasem też po 5 razy.

Proszę serdecznie o wskazówki. :cry:

Postaram się to zobrazwować:
    Załączniki:
    • SONY KV-25C5K - zanikanie obrazu, migająca dioda 4 i 5 razy, co robić? obraz.JPG (34.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4594735
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Wez pod lupe caly obszar odchylania pionowego.Tymczasem.
  • #3 4594741
    robert.s.
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Zimne luty poprawione, a napewno wszystkie? Sprawdź połączenia w obrębie odchylania V.
  • REKLAMA
  • #4 4594764
    Flamingo
    Poziom 11  
    No poprawiałem, w niektórych przypadkach wręcz ściągałem cynę i od nowa zalutowałem.
    Intryguje mnie dlaczego tylko od góry to się dzjeje.

Ciekawostką jest to, że na energiczne uderzenie w obudowę nic nie daje, ale już lekkie podniesienie TV z jednej strony powoduje "wskoczenie" obrazu gdy jest tak zwężony.

Czy może to być coś z rezystorem mocy jak to czasem bywało w monitorach, że przerywały ?
    Jakie radzicie też wymienić profilaktycznie najważnjejsze kondy ?
  • REKLAMA
  • #5 4594829
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Wymien ta ramke i bedzie wiadomo.
  • REKLAMA
  • #6 4594845
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Może być mikropęknięcie ścieżki np. tuż przy oczku lutowniczym w tym obszarze.

Tytuł poprawiłem (regulamin p.11.1).
    Przeniosłem z TV.
  • #7 4594873
    Flamingo
    Poziom 11  
    stanislaw piechucki
    O jakie dokładnie ramki chodzi ?

Mirek Z.
    Dlaczego, czy to nie dotyczyło TV ?
    Dlaczego inni są właśnie na zakładce TV ?
  • #8 4595121
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Chodzi o uklad odchylania pionowego,nie masz zadnych podstaw i dlatego bedzie ci ciezko.Trudno.
  • #9 4595178
    Flamingo
    Poziom 11  
    Ok Jutro wszystko sprawdze.

Troszeczke mnie obraziłes, bo naprawiłem m.in. już 3 TV i jeden monitor oraz wiele inych rzeczy bez udziału forum.
    Znalazłem je i jestem tu nowy.
    Poza tym to skończyłem własnie technikum elektroniczne i jestem na elektrotechnice na politechnice. :D
    Jeśli chodzi o budowę i działanie elementów to mam w jednym palcu, możemy porozmawiać o tym na PW.

Być może troszkę infantylnie formuowałem pytania. I chciałem mieć tak wszystko podane.
    Sorry za off topic

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV-25C5K występuje problem zanikania obrazu na różne okresy czasu, przy czym dźwięk i funkcje pozostają aktywne. Obraz czasem pojawia się z charakterystycznym zwężeniem u góry i trzema paskami barw podstawowych. Podczas zaniku miga dioda sygnalizująca 4 lub 5 razy. Zimne luty zostały poprawione, w tym na płytce kineskopu, jednak problem nadal występuje. Sugerowano dokładne sprawdzenie obszaru odchylania pionowego, w tym połączeń i ewentualnych mikropęknięć ścieżek lutowniczych. Zalecano wymianę układu odchylania pionowego (tzw. "ramki") jako krok diagnostyczny. Wskazano również możliwość uszkodzenia rezystora mocy lub kondensatorów, które warto wymienić profilaktycznie. Problem może mieć charakter mechaniczny, gdyż lekkie podniesienie telewizora powoduje przywrócenie obrazu, natomiast uderzenie nie wpływa na objawy. Dyskusja podkreśliła konieczność dokładnej diagnostyki elementów odchylania pionowego i połączeń lutowanych w tym obszarze.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA