logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja xUbuntu na słabym sprzęcie przez konsolę - jak to zrobić?

GoldenSaint 16 Gru 2007 20:14 4276 7
REKLAMA
  • #1 4595033
    GoldenSaint
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam!
    Potrzebuje Waszej rady w temacie instalacji linuksa xUbuntu. Problem polega na tym, że nie jestem w stanie przeprowadzić instalki z poziomu interfejsu graficznego. Powód bardzo prozaiczny - słaby komputer z tragicznym napędem optycznym :| Stąd moje pytanie: czy da się to wykonać z poziomu konsoli? Jeśli tak, to w jaki sposób? Dodam, że w temacie linuksa orientuje się raczej słabo tz. konfiguracja i obsługa Ubuntu to szczyt moich możliwości :)
    Podaje specyfikacje komputera:
    P3 500mhz
    128mb sdram
    5gb hdd
    graf. integra

P.S. Rozważałem jeszcze opcje przełożenia dysku i instalacji na innym komputerze - warto się z tym trudzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4595225
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Przełożenie dysku do lepszej maszyny i instalacja na niej to nienajgorszy pomysł - dopiero co instalowałem w ten sposób Ubuntu 7.10. Po przełożeniu dysku do docelowego komputera (parametry trochę lepsze niż twojego) o dziwo, system działa bez problemu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4595295
    Ocznicki
    Poziom 11  
    Alternate install CD rozwiąże problem :-)
  • #4 4595301
    GoldenSaint
    Poziom 22  
    Ocznicki napisał:
    Alternate install CD rozwiąże problem :-)

Mógłbyś rozwinąć troszkę? :)
  • REKLAMA
  • #7 4595397
    GoldenSaint
    Poziom 22  
    Dziękuje Wam :D Poszło po THX dla każdego - skorzystam z obrazu 'alternate'
    Napiszę jutro, co z tego wynikło ;)
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada bardzo słaby komputer (Pentium III 500 MHz, 128 MB RAM, 5 GB HDD, grafika zintegrowana) i ma problem z instalacją xUbuntu z poziomu interfejsu graficznego ze względu na tragiczny napęd optyczny. Zapytano o możliwość instalacji przez konsolę. W odpowiedzi zasugerowano użycie płyty instalacyjnej typu Alternate Install CD, która oferuje tekstowy, quasi-graficzny instalator o niższych wymaganiach sprzętowych, dostępny pod adresem http://se.archive.ubuntu.com/mirror/cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/7.10/release/xubuntu-7.10-alternate-i386.iso. Alternatywnie, polecono przełożenie dysku twardego do innego, lepszego komputera w celu przeprowadzenia instalacji, co jest skuteczną metodą potwierdzoną na przykładzie Ubuntu 7.10. Dodatkowo wskazano na magazyn Fullcircle (http://fullcirclemagazine.org/issue-3/) jako źródło instrukcji instalacji. Wspomniano także, że na podobnym sprzęcie dobrze działa Kubuntu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA