logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simatic – jak skopiować zawartość karty pamięci na komputer, wymagane narzędzia

siwa315 17 Gru 2007 18:24 3647 8
REKLAMA
  • #1 4597811
    siwa315
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam
    chcę wyciągnąc kartę pamięci z simatic-a i skopiowac jej zawartośc
    do kompa (pomijam fakt że może się to okazac niemożliwe ze względu na
    jakieś zabezpieczenie programu )
    czy potrzebuję jakiś spec-program czy też moge to zrobic np w total commanderze
    pozdrawiam
    siwa

ps. nie mam na myśli kopiowania programu ani nic nieetycznego
    chodzi o przetłumaczenie opisów na panelu operatorskim
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4598100
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    w tak prosty sposób tego nie zrobisz
    1. explorer nie rozpozna karty i zaproponuje sformatowanie MMC !! co wiąże się z utratą programu i zniszczeniem MMC (w pewnych ,niesprzyjających okolicznościach)
    2.gdzieś na forum czytałem o specjalnym programie,który kopiuje MMC
    3. domyślam się,że chcesz wyciągnąć MMC z CPU czyli na tej karcie nie znajduje się program z OP a więc nie będziesz mógł zmienić opisów.
    Do tego potrzebny będzie program źródłowy z OP
  • REKLAMA
  • #3 4598247
    siwa315
    Poziom 10  
    dzięki za szybką reakcję
    cholera szkoda że to nie jest takie proste
    a może podpowiesz jeszcze czy można skopiowac
    cały program z CPU i ile by mogło coś takiego
    kosztowac (chodzi mi o backup na wszelki wypadek)
    sam nie chcę się w to bawic z powodu braku doświadczenia w temacie
    pozdrawiam siwa
  • #4 4599007
    monsinior
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Jaki simatic dokładnie??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 4605654
    bogdan_16
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Kopiowanie programu nie jest nieetyczne , kazdy kto ma w firmie sterowniki stara sie zrobic kopie programu na wszelki wypadek gdyz nigdy nic nie wiadomo. Raczej program w sterowniku nie powinien wyleciec .
  • #7 4606481
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    Cytat:
    Kopiowanie programu nie jest nieetyczne

Pomyliłeś zapewne łamanie zabezpieczeń (password) z backup.
    PLC Program to nie jest CD z grą na PC, którą wystarczy skopiować i sprzedać koledze.
    Zanim zrobię jakiekolwiek zmiany w programie PLC to robię backup.
    Nie raz uratowało to moją d...
    Cytat:
    Raczej program w sterowniku nie powinien wyleciec

Mam w pracy dużo maszyn z S5,które pracują bez karty pamięciowej.Wystarczy, że siądzie puffer-bateria i ktoś wyłączy maszynę w piątek po południu to w poniedziałek mam już kłopot.
    "Moja" firma produkuje elementy do samochodów.Zobowiązana jest do dostarczenia tych elementów przez 10 lat od zaprzestania produkcji danego modelu auta . To oznacza ,że maszyny, które zostały specjalnie zbudowane do produkcji tego elementu muszą być gdzieś składowane (bez napięcia)- w moim przypadku 300km od firmy.
    A teraz pytanie :co stanie się z programami w PLC po 10 latach bez napięcia ?
    Jak już wspomniałem jeż pewna ilość maszyn ,która nie posiada MMC lub EEPROMu
  • #8 4611585
    siwa315
    Poziom 10  
    Panowie dzięki za zainteresowanie
    temat do zamknięcia
    przyjechał przemiły pan coś podłubał
    dał szeryfowi płytę z back-up'em
    szeryf pogrzebał w portfelu i sprawa załatwiona
    i chwała bogu bo mam jeden problem mniej na głowie
    pozdrawiam wszystkich
    siwa
  • #9 4612018
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Wybacz Kolego uwagę, ale gdybyś to Ty zrobił, to miałbyś o jeden "hak" więcej na "szeryfa". Obojętne, czy on by przy tym pogrzebał w portfelu, czy też uznałby skopiowanie programu za Twój zwykły pracowniczy obowiązek. ;-)))

Podsumowanie tematu

✨ Kopiowanie zawartości karty pamięci MMC z urządzeń Simatic nie jest możliwe za pomocą standardowego eksploratora plików, gdyż system może zaproponować jej sformatowanie, co prowadzi do utraty danych. Do wykonania kopii potrzebne są specjalistyczne programy dedykowane do obsługi kart MMC w sterownikach PLC. W przypadku kart z CPU Simatic, na karcie zwykle nie znajduje się program panelu operatorskiego, więc zmiana opisów wymaga dostępu do oryginalnego programu źródłowego. Backup całego programu sterownika jest standardową praktyką zabezpieczającą i nie jest działaniem nieetycznym. W rodzinie sterowników S7-300/400 istnieją narzędzia umożliwiające wykonanie kopii zapasowej programu. W praktyce firmy często zlecają wykonanie backupu specjalistom, co może wiązać się z kosztami, ale zapewnia bezpieczeństwo działania maszyn. Długoterminowe przechowywanie programów PLC bez zasilania wymaga uwagi, gdyż brak baterii podtrzymującej pamięć może skutkować utratą danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA