logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić tani przetwornik 24V DC na 12V DC 13A – szybkie rozwiązanie

olekbolek30 17 Gru 2007 22:26 1689 11
REKLAMA
  • #1 4598919
    olekbolek30
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Panowie potrzebuje szybko zrobic ogranicznik napiecie z 24 DCV na 12V tylko jest taki problem ze na wyjsciu jest mi potrzebny prąd ok 13A i potrzebuje to zrobic w miare szybko i tanio!!
  • REKLAMA
  • #2 4598980
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    To będzie albo przetwornica (względnie małe i lekkie) lub typowy stabilizator liniowy ale to z kolei będzie duże i ciężkie, musisz wytracić 156W a to dużo. W każym razie rozwiązanie nie będzie zbyt tanie. W kwestii przetwornicy to raczej nie jestem w stanie pomóc.
  • #3 4599016
    olekbolek30
    Poziom 10  
    a moze jakis autotransformator co by robił za dzielnik napiecia???
  • REKLAMA
  • #4 4599123
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Transformator nie działa na DC , więc jak pisał futro przetwornica, czyli generator który zrobi Ci z 24VDC napięcie zmienne a ano wtedy jest transformowane na 12V. Poszukaj pod tematami przetwornica , może będzie coś takiego.
  • #5 4599366
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    olekbolek30 napisał:
    Panowie potrzebuje szybko zrobic ogranicznik napiecie z 24 DCV na 12V tylko jest taki problem ze na wyjsciu jest mi potrzebny prąd ok 13A i potrzebuje to zrobic w miare szybko i tanio!!

Najpierw sprawdź, czy źródło zasilania ma wystarczającą moc, czyli czy udźwignie te 13A przy 12V, twoim przypadku.
    Po drugie, potrzebujesz połowy napięcia, jakie posiadasz. Czyli wystarczy jakiś prosty dzielnik napięcia. Najprościej, to władować rezystor o odpowiedniej mocy, który ograniczy napięcie wyjściowe do 12V.
    I=U/R
    13A=24/R
    R=24/13
    R=1,85Ω
    Potrzebna ci połowa
    Czyli potrzebujesz włączyć, do wyjścia ze źródła, szeregowo rezystor o R=0,925Ω i mocy 160W.
    Czyli mały grzejniczek. :D

Oczywiście, jest to rozwiązanie bardzo nieekonomiczne i mało wydajne, ale proste i tanie.
    Ale są inne układy dzielące napięcie.
  • REKLAMA
  • #6 4600204
    olekbolek30
    Poziom 10  
    ale chodzi mi o to zeby ten autotrafo robił za potencjometr o odpowiedniej mocy a jezeli chodzi o ekonomie to w tym przypadku nie jest wymagana bo to jest mi potzrebne do nagrzewnicy samochodowej ktora jest na na 12 V a samochód ma 24V tylko nie wiem czy jest tam jeden ukumulator 24 czy 2x12 jak by było po 12 to sprawa jest prosta a odnosnie tego rezystora czy dostane gdzies takiego rezystora o tej mocy????
  • #7 4600228
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Tak mocnego to ciężko. Możesz użyć żarówek połączonych równolegle o łącznej mocy około 200W lub druga taka sama nagrzewnica. Może mas 2 aku i po sprawie.
  • REKLAMA
  • #8 4600269
    olekbolek30
    Poziom 10  
    to nie jest dla mnie i nie wiem ile ich tam jest ale dzieki
  • #9 4600306
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Prosto nie znaczy ekonomicznie. Przetwornica byłaby najlepszym rozwiązaniem. Jeśli nie, tę moc chcąc nie chcąc trzeba wytracić na ciepło. Można wykorzystać odpowiednio dobraną spiralę grzejną, wspomniane już żarówki lub złożoną sekcję 12 szt. połączonych w szereg i umieszczonych na radiatorze tyrystorów lub diod mocy (spadek napięcia na tyrystorze podczas otwarcia to ok. 1V). Diody lub tyrystory (zależy co będzie łatwiej dostępne, być może z odzysku z jakiegoś urządzenia).
    Kiedyś miałem podobny problem. Sporą moc wytracałem na spirali grzejnej od pieca hartowniczego.
  • #10 4600473
    bslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Na 99% masz 2x12V, połącz więc do jednego akumulatora. Jaki to samochód?
  • #11 4601261
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Nie wolno łączyć do jednego akumulatora! Zarżniesz oba w ten sposób - ten do którego podłączysz będzie wiecznie rozładowywany a drugi przeładowywany.
  • #12 4603740
    olekbolek30
    Poziom 10  
    nie wiem jaki to jest samochód ale w kazdym razie jakis dostawczya z tymi akumulatorami to jast racja troche za duza prądu by szło z jednego:cry:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy szybkiego i taniego przetwornika napięcia z 24V DC na 12V DC przy prądzie około 13A, potrzebnego do zasilania nagrzewnicy samochodowej. Rozwiązania obejmują przetwornicę impulsową, która jest najbardziej efektywna, lecz może być kosztowna i wymaga specjalistycznej konstrukcji. Stabilizator liniowy jest prosty, ale niepraktyczny ze względu na dużą moc strat (około 156W) i rozmiary. Propozycje obejmują także użycie rezystora o mocy około 160W jako dzielnika napięcia, co jest tanie, lecz nieekonomiczne i generuje znaczne straty cieplne. Alternatywnie sugerowano zastosowanie żarówek połączonych równolegle jako elementów ograniczających prąd lub wykorzystanie spiral grzejnych, tyrystorów i diod mocy do rozpraszania energii. Transformator i autotransformator nie działają na prądzie stałym, więc konieczne jest zastosowanie przetwornicy DC-AC-DC. Wątpliwości dotyczą także konfiguracji akumulatorów w samochodzie (2x12V czy 1x24V), co wpływa na dobór rozwiązania. Łączenie akumulatorów w nieodpowiedni sposób może prowadzić do ich uszkodzenia.
REKLAMA