logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parowanie tranzystorów i LEDów, na czym polega?(??)

El_liero 17 Gru 2007 23:51 3268 7
  • #1 4599245
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    Potrzebuję zdobyć wiedzę na temat parowania tranzystorów i troche diod LED. Na co patrzeć, co i czym mierzyć ?

Chętnie poczytam jakieś artykuły na ten temat jak ktoś zna.

(??) – ozdobnik? -->REGULAMIN pkt 11. [hefid]
  • Pomocny post
    #2 4599465
    Dioda52
    Poziom 27  
    Ocena: 313
    Parowanie tranzystorow polega na mierzeniu pradu kolektora przy stalej polaryzaci bazy i przy stalym napieciu ,najlepiej stabilizowanym .Urzywa sie to kompletowania tranzystorow do stopni mocy aby nie pracowal mocniej bo wtedy czybciej ulegnie uszkodzeniu Inaczej mowiac mierzy sie wzmocnienie pradowe tranzystota . Znalezienie nie jest takie latwe aby idealnie byly takie prady ,ale zaklada sie jakis maly rozrzut .Stosuja to wytwornie parujac juz do sprzedazy i taka para sprzedawana jest razem ale oczewiscie duzo drozej .Aby potem skompensowac prady stosuje sie w obwodzie emitera maly rezystor np. 0,1Ω w zaleznosi od pradu jaki ma plynac .Do tej pory nie spotkalem sie aby parowc diody LED .Wzadnych obwodach nie ma takiej potrzeby gdzie sie je stosuje .
    Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • #3 4600334
    El_liero
    Poziom 24  
    Chodzi tutaj o hfe ?
  • Pomocny post
    #4 4600372
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    El_liero napisał:
    Chodzi tutaj o hfe ?

Raczej o h21E współczynnik wzmocnienia prądowego zwany czasem Beta.
    Również prąd zerowy tranzystora. Te parametry powinny być identyczne (prawie). Co do LED trzeba dobierać takie dwie które w połączeniu równoległym zapalą się jednocześnie przy wzroście napięcia do poziomu świecenia. Zajwisko przebicia wstecznego nie jest w ledach wykożystywane dlatego to pomijamy.
  • Pomocny post
    #5 4600395
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    A może chodzić też o parowanie tranzystorów małej mocy do wzmacniaczy różnicowych popularnych wśród zwolenników preampów Hi-End.Tam stosuje się też diody LED w źródłach prądowych.Tranzystory wtedy najlepiej dobierać na jednakowe Hfe przy prądzie kolektora takim jak w układzie w jakim będą pracowały.Diody należy parować na napięcie przewodzenia, najlepiej też przy prądzie takim jak w układzie.Najprościej można to zrobić multimetrem który ma funkcję pomiaru hfe i "diodomierza" ale trzeba zwrócić uwagę na to czy mierzy on w takich warunkach jak w naszym układzie.W takich przedwzmacniaczach ważne jest też termiczne sprzężenie diod z odpowiednim tranzystorem i tranzystorów pary różnicowej.Problem sprzężenia termicznego i parowania można rozwiązać stosując podwójne, scalone tranzystory, np. firmy AD serii MAT czy SSM.Nie wiem czy o to chodziło ale w tym kontekście chyba tak.
  • #6 4602352
    El_liero
    Poziom 24  
    ok, teroię już znam

mam ostatnią proźbę odnośnie praktyki:
    w załączniku jest obrazek, pokazcie mi jak zmierzyć napiecie przewodzenia. Diodomierz chodziło ci o buzzera?
    Załączniki:
    • Parowanie tranzystorów i LEDów, na czym polega?(??) Kopio%20120MOS%20test.JPG (5.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 4603168
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Różnie mierniki mają, niektóre mają buzer przy funkcji diodomierza a inne na najniższym zakresie omomierza.Przy funkcji diodomierza jest symbol diody i mierzy się w zakresie 0-199mV napięcie przewodzenia.Tranzystory takie jak na rysunku można zmierzyć między bazą a kolektorem.Dla PNP trzeba do bazy podłączyć minus a do kolektora plus.Dla NPN odwrotnie.Dla krzemowego tranzystora powinno wyjść 550-700mV.Dla germanowego 250-300mV.Dla diod podobnie, dla Shottkiego krzemowych 200-300mV a dla LED, zależnie od zastosowanego półprzewodnika 1500mV (arsenek galu w czerwonych diodach) do ponad 3V (tak jest w białych i niebieskich diodach z azotku galu).
  • #8 4603723
    El_liero
    Poziom 24  
    sporo wiesz Pi-Vo :)

mam na mierniku przy zakresie ohmomierza do 2k znaczek diody. Co zmierzę przytykając pałeczki do C i B ?

Mam też znaczek buzzera, i jak przytykam do C i B wyskakuje mi cyfra 1230. Co oznacza?

Pomierzyłem hFE BC550 bo mam 2 nowe i w jednym było 486 a w drugim 504. Duża różnica ? w jakim zakresie moze się różnić aby nadawały się do parowania tranzystory ?

Dodano po 21 [minuty]:

dodam że w obu tranach jak mierzę tym "diodomierzem" to pokazuje mi 1,407 .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Parowanie tranzystorów polega na dobieraniu elementów o zbliżonych parametrach prądowych, głównie wzmocnieniu prądowym (hFE lub h21E, zwanym też Beta) oraz prądzie zerowym, przy stałej polaryzacji bazy i stabilizowanym napięciu. Celem jest zapewnienie równomiernej pracy tranzystorów w stopniach mocy lub wzmacniaczach różnicowych, co zapobiega ich przedwczesnemu uszkodzeniu. W praktyce stosuje się niewielkie rezystory w emiterze dla kompensacji prądów. Parowanie diod LED jest rzadko stosowane i zwykle nie jest konieczne, jednak w układach źródeł prądowych i preampach Hi-End dobiera się diody o zbliżonym napięciu przewodzenia przy prądzie roboczym, aby zapalały się jednocześnie w połączeniu równoległym. Pomiar napięcia przewodzenia LED i tranzystorów wykonuje się za pomocą multimetru z funkcją diodomierza, gdzie dla tranzystorów krzemowych typowe napięcie baza-kolektor wynosi 550-700 mV, a dla germanowych 250-300 mV. Dla diod LED napięcie przewodzenia zależy od materiału półprzewodnikowego i wynosi od około 1,5 V (arsenek galu, czerwone LED) do ponad 3 V (azotek galu, białe i niebieskie LED). Pomiar hFE pozwala ocenić zgodność tranzystorów do parowania; różnice rzędu kilkunastu jednostek (np. 486 vs 504) są akceptowalne, ale im mniejszy rozrzut, tym lepsze dopasowanie. W zaawansowanych zastosowaniach stosuje się scalone podwójne tranzystory (np. AD MAT, SSM) dla zapewnienia idealnego parowania i termicznego sprzężenia elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA