logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozebrać żelazko MPM TU-H382A? Problem z demontażem górnej części

NaprA 12 Gru 2003 12:29 4431 7
REKLAMA
  • #1 434445
    NaprA
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam
    Chciałem zajrzeć do żelazka (przestało grzać) MPM model TU-H382A
    Po odkręceniu dwóch wkrętów odsunołem tylną ściankę(z kablem) następnie odkręciłem kolejne dwa wkręty i nie mogę zdjąć górnej części (trzyma gdzieś przy "dziobie" - próbuję przesuwać do przodu, do tyłu - ponieważ to plastyk boję się coś popsuć) tył można unieść ok 1cm do góry i to wszystko.
    Proszę o wskazówki jak to zrobić.
    Chyba sobie wyobrażacie co mówi żona w takich przypadkach.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 434453
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 434459
    NaprA
    Poziom 14  
    Przy pokętle nie ma żadnych śrub, też próbowałem podważyć z wyczuciem oczywiście - ani drgnie, a wygląda, że zejdzie razem z obudową.
  • REKLAMA
  • #4 434466
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 434479
    NaprA
    Poziom 14  
    Nic tam niema. Ale widzę że to pokrętło nie trzyma. tylko w samym "dziobie" coś trzyma.
  • REKLAMA
  • #6 438580
    Damian22
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    zobacz jeszcze pod osłona kontrolki załączenia zelazka i pod przyciskami pary i spryskiwacza tam tez moga byc jakies sruby a moga tez byc tylko zaczepy naprawialem mpmu zelazka ale tego modelu niestety nie:(
  • #7 447593
    giento
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Musisz srubokretem podwazyc ta czesc gdzie nalewasz wode. tam jest jedna srubka.Sprawdz:
  • #8 3993312
    spox5
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Wiem że dobrych parę lat minęło ale jeśli ktoś będzie poszukiwał odpowiedzi odnośnie rozkręcenia tego żelazka to małe FAQ

Śrubki znajdują się i należy je odkręcać w następującej kolejności:

1) pod tylną osłoną zasilania sieci
    2) pod osłoną światełka (jest ona gumowa więc należy ją podważyć śrubokrętem i wyciągnąć)
    3) pod wyjściem na spryskiwacz w samym przodzie żelazka (podważając śrubokrętem osłonkę - uwaga na zaczepy)
    4) pod plastikiem pomiędzy regulacją siły pary, a przyciskiem spryskiwacza

Z resztą śrubek na pewno sobie każdy poradzi

Pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z demontażem górnej części żelazka MPM model TU-H382A, które przestało grzać. Po odkręceniu dwóch śrub tylnej ścianki i kolejnych dwóch śrub nie można zdjąć górnej obudowy, która jest zatrzymana w przedniej części ("dziobie"). Zalecane jest sprawdzenie obecności śrub pod pokrętłem termostatu, jednak w tym modelu ich tam nie ma. Wskazano, że śruby mogą znajdować się pod gumową osłoną światełka, pod osłonką przy wyjściu na spryskiwacz z przodu żelazka oraz pod plastikiem między regulacją siły pary a przyciskiem spryskiwacza. Część obudowy przy "dziobie" może być zatrzaskiem, który wymaga delikatnego podważenia śrubokrętem. Podsumowując, demontaż wymaga odkręcenia śrub pod tylna osłoną zasilania, pod gumową osłoną kontrolki, pod osłonką przy spryskiwaczu oraz pod plastikiem między przyciskami, z zachowaniem ostrożności ze względu na zaczepy i plastikowe elementy.
REKLAMA