logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Panasonic RV31 - trudności z odczytem CD i DVD, przyczyna: silniczek czy laser?

zomo 18 Gru 2007 17:31 2043 8
REKLAMA
  • #1 4600952
    zomo
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam drogich forumowiczów, mam następujący problem z tym odtwarzaczem otóż czyta z trudnością płyty CD czasem przycina czasem się zawiesza szczególnie na pierwszych ścieżkach im dalej tym lepiej natomiast płyty DVD albo nie czyta wogole i wyskakuje NO PLAY albo jak przeczyta to przycina w kólko na chwilke co 1-2s.
    Czy wina leży po stronie silniczka czy lasera?
    Wszystko wyczyszczone, organoleptycznie elektronika wygląda w porządku, nic nie przypalone i nie przerwane.
    Pozdrawiam.

Proszę zmienić tytuł zgodnie z wymogami p.11 regulaminu. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 4601111
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Stawiam na winę lasera,ponieważ swego czasu miłem podobną zabawę i po wymianie na sprawny wszystko już było ok.pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 4601346
    zomo
    Poziom 15  
    A nie wiesz gdzie dostane taki laser?
  • #4 4602085
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.http://www.cybor-tech.com.pl/main.php

Moderowany przez Mirek Z.:

Ostrzeżenie za nieprzestrzeganie zasad pisowni - regulamin p.15. W każdym poście Kolegi brak spacji po znakach przestankowych, nawet w tym - przed linkiem.
    Ponadto - skąd pewność, że bliżej nieokreślony laser można tam kupić?

• REKLAMA
  • #5 4604842
    zomo
    Poziom 15  
    Witam dzisiaj jakby tego było mało to odtwarzacz przestał się włączać. Po włożeniu wtyczki zasilania pali się dioda ale każda próba odpalenia kończy się tym że dioda sobie mrugnie i w sekcji zasilania cos piknie :( Nie wiecie co może być przyczyną od czego zacząć? Nie chce oddawać go do naprawy bo mija się to z celem.
    Pozdrawiam.
  • #6 4604883
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    Nie warto, abyś zaczynał; oprócz lasera doszedł zasilacz. Bez schematu,
    oraz pewnej wiedzy do niczego nie dojdziesz. Wiem coś o tym, ponieważ
    zdarzało mi się rzucać na takie okazje, a potem poza paroma straconymi godzinami z lutownicą i miernikiem zostawało kilka części i rozgrzebane zwłoki. Koszt naprawy nawet w domu przekroczy wartość odtwarzacza.
  • REKLAMA
  • #7 4606321
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1270
    Dołączam się do opinii kolegi "dybas" - takie lasery kosztują po 100 złotych, do tego dochodzi naprawa zasilacza (czyli pewnie kilkanaście-kilkadziesiąt złotych). Święta się zbliżają, za niewiele więcej można kupić przyzwoite DVD z gwarancją.
  • #8 4609242
    zomo
    Poziom 15  
    Poradziłem sobie z zasilaniem :) Nie wiecie może gdzie dostane jakiś zamiennik silniczka lasera?
  • #9 4631280
    zomo
    Poziom 15  
    Hammer a ustawiałeś coś przy tym laserze? albo resetowałeś jakoś pamięć? Bo wstawiłem nowy i dalej jest to samo. Wyskakiwały mi różne błędy a teraz wywaliło H02 więc sam już nie wiem bo raczej obstawiałbym na elektronike ale przeważnie padał silniczek od płyty w takich przypadkach.
    Najczęściej pokazywane i jedyne blędy, mam nadzieję że ktoś będzie potrafił coś z tego wywnioskować :D

H02 - Spindle servo error (Spindle servo, DV1 (IC3001) SP motor, CLV servo error)

F502 - DSC error DV1 (IC3001) stops in the occurence of servo error (starup, focus error)

F0BF - Cannot playback because physical layer is not recoginizable PCND_NOPLAY PHYSICAL 0x50

W związku z brakiem odpowiedzi dopiszę tylko że przyczyną wszystkiego nie był laser tylko jak zwykle w tych modelach silniczek DVD. Po wymianie na MDN3BT3HSA3 odtwarzacz śmiga dalej :) więc temat można zamknąć
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Odtwarzacz DVD Panasonic RV31 miał problemy z odczytem płyt CD i DVD – CD były odtwarzane z trudnością, szczególnie na pierwszych ścieżkach, a DVD często nie były w ogóle czytane lub odtwarzanie było przerywane co 1-2 sekundy z komunikatem NO PLAY. Po wyczyszczeniu i sprawdzeniu elektroniki bez widocznych uszkodzeń pojawiły się dalsze problemy z uruchomieniem urządzenia, gdzie dioda migała, a w sekcji zasilania słychać było piknięcia. Początkowo podejrzewano uszkodzony laser, co potwierdziła wymiana lasera u jednego z użytkowników. Jednak ostatecznie przyczyną awarii okazał się silniczek lasera (spindle motor), którego wymiana na model MDN3BT3HSA3 przywróciła pełną funkcjonalność odtwarzacza. W trakcie dyskusji pojawiły się także błędy serwisowe takie jak H02 (Spindle servo error), F502 (DSC error DV1), F0BF (błąd warstwy fizycznej), które wskazywały na problemy z silniczkiem i elektroniką sterującą. Naprawa zasilacza była również konieczna, jednak ze względu na koszty i trudności z dostępem do części, sugerowano rozważenie zakupu nowego urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA