logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bombox Thomson TM 9134 P - brak dźwięku przy odtwarzaniu kaset, co sprawdzić?

stefix18 19 Gru 2007 20:02 1332 6
REKLAMA
  • #1 4605156
    stefix18
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    Moj kolega od kilku lat posiada bombox thomson TM 9134 P. Ostatnio pojawił się problem mianowicie odtwarzacz nie chce odtwarzać kaset. Wiem , że jak na te czasy w dobie mp3 mp4 to śmieszne, jednak chodzi mi o sam fakt, może udało by się to naprawić. Odtwarzacz normalnie kręci kasetą ale w głośnikach głucho. Po rozebraniu na oko wszystko sprawne, przetarłem głowicę reszta też wydaję się sprawna. Czy ktoś wie co mogło być przyczyną problemu? Przestało działać z dnia na dzień sprzęt nie udał nie został zalany anie nic. Cd i radio śmiga jak trzeba.
    pozdrawiam
    Stefan
  • REKLAMA
  • #2 4606323
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1261
    Na początek zobacz czy nie jest urwany/zwarty przewód od głowicy.
  • REKLAMA
  • #3 4606566
    stefix18
    Poziom 10  
    No właśnie to też już sprawdziłem przewód jest ok głowica też wygląda na sprawną. Wydaje mi się, że to może być coś dalej jednak nic nie wygląda na przypalone czy jakkolwiek zniszczone
  • REKLAMA
  • #4 4608120
    roman4
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Sprawdz przesów odtwarzania / nagrywania, może być oberwany lub pekniete na zaczepie. Pozdrawiam
  • #5 4608608
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Kolega ma racje, ale często wystarczy rozebrać ten przłącznik i go przeczyścić.

Dodano po 2 [minuty]:

Sprawdź też przełącznik zmiany odtwarzania (radio/tuner/cd/kasta)
  • REKLAMA
  • #6 4609710
    stefix18
    Poziom 10  
    To jeszcze sprawdzę, natomiast przełącznik zmiany odtwarzania jest raczej ok. Zrobiłem jeszcze tak ze przylutowałem jacka 3,5mm w miejscu gdzie wpina się przewód odchodzący od głowicy i podłączyłem to do odtwarzacza mp3 i wydaje mi się, że to już powinno coś grać a nadal cisza:/
  • #7 4611290
    stefix18
    Poziom 10  
    Witam
    Dzięki wszystkim za pomoc ale właściwie już po sprawie. Kumpel sie zniecierplił i zabrał grajka do siebie powiedział że nie chce długo czekać... eh Ci ludzie. Ja przepraszam za kłopot to chyba było by koniec tematu
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza kasetowego Bombox Thomson TM 9134 P, który obraca taśmę, lecz nie generuje dźwięku w głośnikach. Sprawdzono stan głowicy i przewodu sygnałowego – nie wykazują uszkodzeń ani zwarć. Sugerowano kontrolę mechanizmu przesuwu taśmy (możliwy uszkodzony zaczep) oraz dokładne oczyszczenie i sprawdzenie przełącznika trybów odtwarzania (radio/CD/kaseta). Próba podłączenia sygnału bezpośrednio z głowicy do innego odtwarzacza nie przyniosła efektu dźwiękowego. Ostatecznie temat nie został rozwiązany, gdyż właściciel zabrał urządzenie do siebie, rezygnując z dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA