logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalator Windows XP nie widzi dysku w laptopie Acer z preinstalowaną Vistą

Klisos 20 Gru 2007 01:17 18121 8
REKLAMA
  • #1 4606409
    Klisos
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam takiego problema: kupilem laptopa acera z preinstalowanym win vista, ale uznalem, ze jest ciut za slaby na ten system, wiec zainstaluje sobie xp. puscilem instalator i lipa. Po pytaniu czy wlaczyc przywracanie systemu, przerwac, czy instalowac zamiast pokazac mi dysk z dwoma partycjami mowi mi, ze nie znalazl zadnej stacji dyskow twardych i nie mozna kontynuowac instalacji. Znajduje tylko zewnetrzny dysk usb i twierdzi ze to jest c, ale jak sprobuje na nim puscic instalke, to potem, po pierwszym restarcie, sie nie uruchamia. Zreszta niema znaczenia, bo i tak nie chce instalowac na zewnetrznym dysku systemu.
    Wie ktos co i jak mozna z tym zrobic, bo mnie juz szlag trafia.
    Przepraszam zapomnialem dodac, ze sciagnalem sobie partition magic 8 i przy instalacji poinformowal mnie ze ten program ma znany problem zgodnosci z win vista a potem okazalo sie to prawda, bo nic sie nie dalo zrobic i dzialy sie kompletne glupoty, wiec ten sposob odpada.
  • REKLAMA
  • #2 4606425
    Hrabia322
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Na to że Windows nie "widzi" dysku może być kilka rozwiązań. Przede wszystkim winda vista może ma inne systemy plików i mogą one być niekompatybilne wstecz. Lub dysk jest inaczej podpięty na "cable select" lub "slave" to też może być przyczyną "ślepoty" windowsa
  • #3 4606438
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Czy dysk twardy w tym laptopie nie jest dyskiem SATA? Jeżeli tak, to poszukaj na Forum tematów o instalowaniu Windows XP na dyskach SATA.
  • REKLAMA
  • #4 4606439
    Klisos
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Zle podpiecie odpada raczej, bo chodzi o dysk na ktorym jest zainstalowana vista (chciaciel miec na drugiej partycji xp) co do systemu plikow, no to moze faktycznie, bo partition magic w miejscu gdzie na innym dysku (zewnetrznym) pokazywal ze jest ntfs zgodnie z prawda zreszta, tutaj pokazywal BAD w dodatku kompletnie nie widzial partycji, ale jak juz pisalem, nie ufam mu, bo za chwile klikniecie na cokolwiek (wlacznie z pustym polem bez zadnego przycisku) powodowalo bledy :)
    Dzieki za zainteresowanie, ale niestety niewiele mi pomogles :(

Dodano po 4 [minuty]:

hmmm.... czy sata to nie wiem szczerze mowiac. To jest extansa 5220 050512. Producent racze niewiele napisal na stronie o konfiguracji. Ale poszukam. Dzieki.
    Przepraszam bardzo. To jest SATA, teraz znalazlem ta informacje
  • #5 4606860
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Poszukaj na stronie producenta laptopa sterowników do kontrolera SATA. Inaczej nie uda Ci się zainstalować XP-ka... Problem leży w tym że system nie ma sterowników do kontrolera SATA, więc nie widzi żadnego do niego podłączonego dysku.
    Jak już będziesz mieć sterowniki to wtedy musisz wykombinować w jaki sposób je "podać" dla systemu (z regóły się to robi przy pomocy dyskietki ze sterownikami). Dodatkowe sterowniki można dodać podczas pierwszej fazy uruchamiania instalatora (na samym początku kiedy prosi o ew naciśnięcie chyba F6).
    Znając życie i różne nazwijmy to dystrybucje systemu ;) możesz też do obrazu płyty z systemem dograć przy pomocy odpowiedniego programu te sterowniki i już ze "zintegrowanymi" steronikami wypalić płyte z instalką. (nazwy programu nie pamiętam w tej chwili)
  • REKLAMA
  • #6 4609465
    liseklisek6666
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    ... zobacz ustawienia w biosie.
  • #7 4609657
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 103
    Odpal ranish partition manager albo coś takiego , jak będzie widział twardziela to pousuwaj partycje i załóż je na nowo.
  • REKLAMA
  • #9 4609715
    zdd
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Przestaw w BIOSIE kontroler SATA na tryb IDE

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP na laptopie Acer z preinstalowanym Windows Vista, gdzie instalator XP nie wykrywa dysku twardego. Dysk jest typu SATA, co powoduje brak sterowników w instalatorze XP i uniemożliwia wykrycie dysku. Rozwiązaniem jest pobranie sterowników kontrolera SATA ze strony producenta i załadowanie ich podczas instalacji XP, najczęściej przez naciśnięcie klawisza F6 na początku instalacji i użycie dyskietki ze sterownikami. Alternatywnie można zintegrować sterowniki SATA bezpośrednio z obrazem instalacyjnym XP przed nagraniem płyty. Dodatkowo zaleca się sprawdzenie ustawień BIOS-u i ewentualne przełączenie kontrolera SATA w tryb IDE, co może ułatwić instalację systemu XP. Próby użycia narzędzi takich jak Partition Magic 8 okazały się nieskuteczne z powodu problemów kompatybilności z Vistą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA