logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku i problem z CD w radiu Panasonic RDP202N po uszkodzeniu obudowy

siako24 20 Gru 2007 20:07 1571 5
REKLAMA
  • #1 4608505
    siako24
    Poziom 10  
    Witam. Jestem posiadaczem takiegoż radyjka i grało super do dnia wypadku!!! Radio dostało elementem tapicerki od dołu w tylną część, na skutek czego wgniotła się część obudowy i niestety nacisnęła na płytkę i trochę ją wygięła, ale nie pękła, ścieżki są nie przerwane, jest przejście. Od tamtej pory, po załączeniu, radyjko startuje normalnie, ale nie ma dźwięku (końcówki mocy są sprawne),a po włożeniu płyta CD zaczyna sie obracać ale laser nie startuje i pytka jest zaraz wyrzucana na zewnątrz!!! Obok miejsca uderzenia jest układ scalony o symbolu LC72146 , niby wygląda na nie naruszony, ale nigdy nie wiadomo i chciałem właśnie zapytać, czy to przez ten układ mogą się dziać takie rzeczy i ewentualnie czy można go zastąpić jakimś innym, bo ten ciężko dostać??? Ktoś pisał już na forum o zastąpieniu tego układu innym o symbolu SMD LC72146 lub SMD LC42140, czy mógłby być któryś z nich i który bardziej pasuje??? Dodam że nie jetem żadnym fachowcem, grzebie w nim sam, ponieważ elektronik nie chciał na niego nawet spojrzeć, mówiąc że nie zapiera się za naprawę radyjek po wypadku i może mi co najwyżej wystawić zaświadczenie do ubezpieczalni. Byłoby fajnie gdyby ktoś mi pomógł i wytłumaczył wszystko tak po chłopsku, żebym zrozumiał. Z góry dziękuje!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4609593
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Skąd masz pewność,że "wzmacniacze są sprawne"? Czy sprawdziłeś obecność sygnału na wejściach wzmacniacza? Jeśli sprawdzasz to radio w tym samochodzie po wypadku, to zacznij od sprawdzenia czy któryś z przewodów głośnikowych nie zwiera do masy.Jeśli na stole,to pomierz napięcia na wyjściach głośnikowych. Jeśli radio wyszukuje stacje (zatrzymuje,informuje o sygnale stereo,pokazuje nazwę stacji), to LC72146 (synteza) działa prawidłowo. Wymontuj odtwarzacz i doprowadź do sprawności samo radio.Sprawdź sprawność stabilizatora 8,5V i "prześcigaj" gałęzie tego napięcia.Podejrzewam,że masz gdzieś przerwę w tych gałęziach.
  • REKLAMA
  • #3 4611523
    siako24
    Poziom 10  
    Dzięki!! Będę próbował w ten sposób, jak coś znajdę, napisze!
  • REKLAMA
  • #4 4636451
    siako24
    Poziom 10  
    podłączyłem antenę, ale nic ni wyszukał, czyli że układ padł?
  • REKLAMA
  • #5 4645909
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Jaki układ? Według mnie masz brak 8,5V. Znajdź gdzie ma być ono stworzone i dlaczego go nie ma. Napraw układ zasilania stabilizatora i ew. sam obwód tego stabilizatora. Być może to wystarczy by usprawnić radio.
  • #6 4674552
    siako24
    Poziom 10  
    zmierzyłem prąd na stabilizatorze i jest 7,7V na jednym i 5,0V na drugim. zauważyłem tez za jeden ze stabilizatorów zaraz po załączeniu mocno sie nagrzewa, termopara pokazała ponad 100 stopni C, czy to normalne???
REKLAMA