logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 29dm400 -obraz "beczka" - naprawione

mariuz 21 Gru 2007 13:47 4888 8
REKLAMA
  • #1 4610476
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 109
    Witam serdecznie

Mam problem z TV w moim domu. Od jakiegoś czasu obraz się "rozjeżdża".
    Jest szerszy, niż powinien, do tego rozszerza się dużo bardziej na górze i na dole.
    Zdjęcie robione telefonem komórkowym, stąd to przesunięcie na wysokości "zegar" w menu. Na to proszę nie zwracać uwagi. Wadą jest to rozciągnięcie obrazu.

Moja wiedza na temat telewizorów jest taka, że się je ogląda ;)
    Podejrzewam, że to wina układów korekcji odchylania, bo takie coś podobno istnieje ;)
    Telewizor ma tryb serwisowy, ale wątpię, żeby można było nim to poprawić, ponieważ:
    -odchylenie jest duże (na zdjęciu widać po znaczku TVP2)
    -czasem na kilka sekund obraz staje się idealny.

Możliwe, ze w środku siedzi jakiś wredny, zimny lut.
    Było tak już po miesiącu od kupna, telewizor ma około pół roku... Z tym, że nie ma książeczki gwarancyjnej ani paragonu:(

Teraz moje pytanie: Na jaki koszt naprawy się przygotowywać?? Mieszkam tuż pod Warszawą, więc realia cenowe "warszawskie"...

I czy jest możliwość naprawy u mnie w domu, czy muszę wieźć telewizor do serwisu? Oczywiście wiem, że wróżek tu nie ma, ale myślę, ze diagnozę typu "na 70%" doświadczony serwisant postawi ;)

Z góry dziękuję za poświęcony czas i okazaną pomoc :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4610536
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Uszkodzona korekcja E-W,jesli potrafi grac dobrze to typowy zimny lut.Sprobuj sam,dobre swiatlo i lupa,trzeba przelutowac wszystko w okolicy WN i korekcji,powinno sie udac.Tymczasem.
  • #3 4610550
    mariuz
    Poziom 31  
    Dzięki za upewnienie. Po wigilii usiądę z lupą i lampką do niego.
    Jutro tv musi być na chodzie ze względu na montaż tv-sat, a potem to już przygotowania do świąt ;)

btw.
    W której części chassis jest korekcja?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4610594
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    W okolicy trafa WN ,wtyk cewek odchylania,moze byc na dodatkowej plytce.
  • REKLAMA
  • #5 4610725
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4613761
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Jakaś "dziwna " beczka. Może raczej klepsydra?
  • REKLAMA
  • #7 4614256
    mariuz
    Poziom 31  
    Beczka wklęsła - powinienem napisać "poduszka" ;) Ale to nieważne skoro widać an zdjęciu...
  • Pomocny post
    #8 4615140
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Posprawdzaj wszystkie elementy w aplikacji tranzystora TL029. To na nim jest zrobiona korekcja E-W. Chassis ETC210.
  • #9 4628156
    mariuz
    Poziom 31  
    Witam

Po otwarciu telewizora przyszła pora na dostanie się to chassis... Zajęło to dłuższą chwilę, ale ostrożności nigdy za wiele ;)

Po dostaniu się do strony druku, moim oczom ukazał się denerwujący (przynajmniej mnie) widok. Płyta nosiła już ślady naprawy, mimo że kupiliśmy "nówkę sztukę". Nie udało mi się tego uchwycić na zdjęciach, ale większość elementów nie miała połysku - widać, ze luty bezołowiowe. Ale kilkanaście lutów było błyszczących. Do tego dwie łezki cynowe na nóżkach.
    Poza tym cała płyta w pozostałościach topnika(chyba). no i kilkunastu morderców - kuleczki cyny przyklejone do płyty

Jedna z kulek:

Dzieło poprzedniego "serwisanta":

Koledze _OBCY_ należy się wielki plus i jeszcze jakaś bombonierka :D
    Winowajca - rzeczywiście niedaleko TL029. Tuż obok LL029:

A to już TV po naprawie:

Wczoraj naprawiłem playstation, dzisiaj telewizor, jakaś dobra passa :D

Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Chassis było EP210, ale jednakowe ;)
    Za to kineskop od Samsunga... A już myślałem, ze thomsona z Piaseczna - w końcu to tylko kilka kilometrów od domu :D
    BTW: Jak się powinno czytać chassis: "czasis" czy "szasi" ??
    Ja do tej pory używałem pierwszej wersji, ale moja babcia twierdzi, że jednak "szasi"
    -- dostałem wiadmość via PM, że jednak "szasi"

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemem w telewizorze Thomson 29dm400 było zniekształcenie obrazu w postaci rozszerzenia i deformacji ("beczka" lub "poduszka"), co wskazywało na uszkodzenie korekcji odchylania poziomego (E-W). Objawem był niestabilny obraz, czasami poprawny na kilka sekund, co sugerowało zimny lut w układzie. Naprawa polegała na przelutowaniu elementów w okolicy transformatora wysokiego napięcia (WN) oraz układu korekcji odchylania, szczególnie tranzystora TL029, który odpowiada za korekcję E-W w chassis ETC210. Po otwarciu telewizora ujawniono ślady wcześniejszych napraw, bezołowiowe luty oraz nieprawidłowości w montażu cyny. Po poprawnym przelutowaniu i usunięciu zimnych lutów obraz został przywrócony do prawidłowego stanu. Koszt naprawy nie został dokładnie określony, ale sugerowano samodzielną próbę naprawy z lupą i dobrym oświetleniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA