logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Chieftec o większej mocy zastąpił lepiej Antec w grach bez restartów?

autokomputer 21 Gru 2007 15:29 1530 16
REKLAMA
  • #1 4610734
    autokomputer
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Jak miałem stary zasilacz to podczas grania komputer mi się restartował.
    Sprzęt to:
    Cytat:
    pentium 4 3 ghz podkręcony do 3.3 ghz
    geforce 6800 podkręcony
    tuner tv
    3 wiatraki w obudowie + 1 na procesorze + 1 na mostku + 1 na karcie graficznej = razem 5
    napęd cd/dvd
    2 karty sieciowe
    1 modem
    dysk twardy 80 giga
    1 giga ramu
    napęd fdd

No i od razu mogę dodać:
    Cytat:
    monitor crt, drukarka, skaner, głosniki 2+1, mysz optyczna, klawiatura

Niestety nie mam obecnie możliwości sprawdzenia miernikiem napięć.
    Mój poprzedni zasilacz przy którym nastepowały restarty podczas grania - według napisów na obudowie:
    Cytat:
    Antec 350W
    +5V: max 35A
    +12V: max 21A
    +3.3V: max 28A
    -5V: max 0.5A
    -12V: max 0.8A
    +5V SB: max 2A
    wiek zasilacza: 3 lata

Nowy zasilacz, który przed momentem zamontowałem:
    Cytat:
    Chieftec 450W
    +5V: 28A
    +3.3V: 30A
    +12V1: 14A
    +12V2: 15A
    -12V: 0.5A
    +5VSB: 2.5A
    wiek zasilacza: nowy

Z napięć podanych na obudowie wynika, że ten stary Antec jest lepszy, ale Chieftec ma większą moc.
    Czy w związku z tym dobrze zrobiłem zmieniając zasilacz (jeszcze nie grałem więc nie miałem okazji zobaczyć czy znów będą restarty komputera) ?
  • REKLAMA
  • #2 4610754
    crown2
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam.
    Powiem krotko-Chieftec to markowy zasilacz i napewno jest mocniejszy i stabilniejszy niz jego poprzednik.Dobry wybor(sam na takim jade i nie narzekam).Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Na tym Chieftecu nie bedzie restartow.
  • #3 4610854
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Nie patrz na to co pisze na naklejce tylko sprawdź dokładnie miernikiem (pod obciążeniem) jakie napięcia masz na starym zasilaczu a jakie na nowym.

ps

Zdecydowanie drugi jest lepszy, a o pierwszym zapomnij.
    Miałem podobny zasilacz na płycie AI7 i program diagnostyczny "Guru" co chwila zgłaszał zbyt niskie napięcie 3,3V po wymianie na 400W śmigał aż miło.

Pozdrawiam
  • #4 4610878
    czacha01
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Jakis no-name,który ma z roku na rok coraz wiecej watów na obudowie,a taki sam srodek.
    Nie dorówna Chieftecowi,bo to juz markowy sprzęt.
  • #5 4611009
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Nowy zasilacz jest na pewno mocniejszy na linii +12V, na której autor ma największe obciążenie, ale dajcie spokój zasilaczom marki Antec, bo to jedne z najlepszych na świecie (lepsze nawet od tych Chieftecka).
  • REKLAMA
  • #6 4611027
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Tamten Antec wcale słaby nie był, 252W na 12V, powinien sobie dać rade o ile nic w nim nie było uszkodzone, ten nowy Chieftec ma 100W więcej na 12V, wiec jest sporo mocniejszy,

@czacha01
    ROFL, Antec to jedne z najlepszych zasilaczy, a Chieftec to tylko taki sobie zasilacze.
  • #7 4611030
    crown2
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Ale chodzi tu o to ze Chieftec ma wiecej mocy i nie bedzie restartow jednostki-podzespoly sa podkrecone.
  • REKLAMA
  • #8 4611104
    Jack14
    Poziom 38  
    Jak są za bardzo podkręcone to żaden zasilacz nie pomoże tylko zdrowy rozsądek.
  • #9 4611237
    autokomputer
    Poziom 19  
    Przed chwilą grałem no i narazie nie było żadnych restartów :)
  • #10 4611321
    Jack14
    Poziom 38  
    Jak będzie jutro też OK to zamknij temat powodzenia i do "usłuszenia".
  • REKLAMA
  • #11 4611339
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    autokomputer napisał:

Mój poprzedni zasilacz przy którym nastepowały restarty podczas grania - według napisów na obudowie:
    Antec 350W
    +5V: max 35A
    +12V: max 21A
    +3.3V: max 28A
    -5V: max 0.5A
    -12V: max 0.8A
    +5V SB: max 2A
    wiek zasilacza: 3 lata

P=U*I
    P to moc, U to napięcie, I to prąd
    Po wymnożeniu i zsumowaniu wynika że Twoj "Antec 350W" oddaje 550W... tak więc ta naklejka to czyste kłamstwo.
  • #12 4611371
    mateusz885
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Właśnie, mam pytanie co do Chieftecow, ostatnio w sklepie chciałem kupić Tagana 330W, a Pani blondyneczka proponuje mi Chiefteca bo ma 500W i jest w tej samej cenie :D ja na to że jak nie mają Państwo aktualnie na stanie tego Tagana o którego prosiłem to niech Państro mi go sprowadzą, oczywiście za każdym razem tak jest jak chce coś u nich kupić, dlatego zamawiam ze sprawdzonego sklepu internetowego (wtedy była taka wyjątkowa sytuacja). Osobiście polecam zasilacze Be Quieta (sam na nim pracuje) i właśnie Tagana, sprawdzone marki, zakładałem już kilka sztuk takowych.

@Edit
    Chieftec też ma naklejkę z kosmosu bo wychodzi mi z obliczeń ponad 600W.
    Nie oszukujmy sie ale firmy które ja poleciłem tez mają troszkę naciągnięte dane ;p
    Jednak wymyśliłem coś takiego, moc podana dla każdego napięcia jest jego max mocą dla danego "kanału" czyli napięcia, a moc zasilacza to moc jaką zasilacz może przepompować na wszystkie napięcia, ponieważ na raz chyba nie są obciążone wszystkie napięcia na maxa.
  • #13 4611405
    majster_cewka
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    oczywiste ze Chieftec lepszy:) marka jest marką taki Chieftec zalóżmy 300 W na etykiecie jest w sumie wydajniejszy, stabilniejszy itp. itd niz jakis noname 400 juz nie mowiac o bezpieczenstwie dla komponentow komputera:] po drugie markowe zasilacze z reguły maja lepiej dopracowane chłodzenie ( powierzchnia, kształt radiatorów) co pozwala na wyciagniecie wiecej mocy w "momentach kryzysowych" . to tak jak w bezpiecznikach ze moc chwilowa moze byc wieksza od dopuszczalnej dla bezpiecznika i ic mu sie nie stanie mimo ze jej wartośc przekracza nominalną wartość:)
  • #14 4611428
    mateusz885
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Z chłodzeniem powiem wam tak, Be Quiet 450W ma jeden wentylator 120mm i dosyć spore radiatorki w środku (chyba cała seria straight power), Tagan natomiast 2 wentylatorki 80mm, a szczerze sie przyznam do środka nie zaglądałem i nie pamiętam jego dokładnego modelu.
  • #15 4611551
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3805
    Witam.
    Widzę że większość z kolegów wypisuje wierutne bzdury byle tylko w trącić swe „trzy grosze”w tym temacie...
    Zdaje mi się że 90% z Was nawet nie wie jakie to są modele zasilaczy, a dane jakie są przedstawione przez kolegę :arrow: autokomputer są delikatnie pisząc nieprawdziwe (niepełne ze swej niewiedzy w temacie podawania wiedzy przez producentów).
    Dlatego prosiłem już wiele razy, aby w takich przypadkach zamieszczać fotki tych danych w postaci naklejek.
    Wielokrotnie też sam je zamieszczałem za innych, ale nie mam wszystkich zasilaczy w postaci naklejek z ich obudowy, a przynajmniej odpowiedniej jakości (fotek).
    Podstawianie takich danych do wzoru nic nie daje bo wychodzą bzdury i robią krecią robotę dla mniej obeznanych w temacie...
    Po czym w innych tematach takie opinie są powielane i robią dezinformację w tematach zasilaczy.
    Więc proszę zaprzestać pisania tak naprawdę o niczym byle tylko wyrazić swe nie zawsze prawidłowe zdanie na ten temat.
    Ponieważ zobliguje mnie takie postępowanie do zamknięcia tego tematu i wyciągnięcie konsekwencji wobec niektórych z kolegów piszących w tym temacie o niczym lub podających błędne czy nieprawdziwe informacje.
  • #16 4611581
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Koledzy, przestańcie gdybać i opowiadać bajki.
    Zarówno w najlepszych zasilaczach, jak i w wyrobach "zasilaczo-podobnych" ograniczona jest nie tylko moc dla poszczególnych linii, ale także sumaryczna moc trzech najważniejszych. Kłania się budowa i zasada działania...

Widzę, że kolega TONI_2003 mnie wyprzedził. :D
  • #17 4612945
    autokomputer
    Poziom 19  
    Znaczy mam dać zdjęcie naklejki na obu zasilaczach ? Ale przecież chyba najważniejsze rzeczy z tych naklejek napisałem ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem restartów komputera podczas grania, które występowały przy użyciu starszego zasilacza Antec o mocy nominalnej 350W, a następnie wymienionego na mocniejszy Chieftec o mocy 500W. Użytkownicy zwracali uwagę, że moc podana na naklejkach zasilaczy nie zawsze odzwierciedla rzeczywistą wydajność, a dokładne pomiary napięć pod obciążeniem są kluczowe do oceny jakości zasilacza. Chieftec jest postrzegany jako marka oferująca stabilniejsze i mocniejsze zasilacze niż niektóre modele no-name, jednak Antec jest uznawany za jedną z lepszych marek zasilaczy na rynku, często przewyższającą Chieftec pod względem jakości. Wymiana na Chieftec o wyższej mocy na linii +12V powinna teoretycznie wyeliminować problemy z restartami, zwłaszcza przy podkręconych podzespołach, choć podkreślono, że przy zbyt dużym OC nawet mocniejszy zasilacz może nie pomóc. Autor potwierdził brak restartów po wymianie zasilacza. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące konstrukcji zasilaczy, chłodzenia oraz prawidłowego rozumienia mocy znamionowej i jej rozkładu na poszczególne linie napięć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA