logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani detektor lasera czerwonego 650nm z filtrem optycznym 360°

januszolszewski 21 Gru 2007 21:55 1625 4
  • #1 4611870
    januszolszewski
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    mam pytanie może dla niektórych proste jak w tani sposób stworzyć układ który w świetle dziennym (zewnętrznym) zareaguje na oświetlenie go wiązką lasera czerwonego
    wiadomo że można użyć elementu np. tslr 257 który reaguje na tą długość fali , problemem pozostaje jego cena co przy konieczności wykrycia wiązki na długości około 40cm i 360° widzenia przyprawia o mdłości.
    może ktoś wie jak stworzyć lub gdzie kupić separacyjny filtr optyczny dla fali około 650nm
    dzięki za wskazówki
  • #2 4612629
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    januszolszewski napisał:

może ktoś wie jak stworzyć lub gdzie kupić separacyjny filtr optyczny dla fali około 650nm
    dzięki za wskazówki

Szukaj pod hasłem "filtr interferencyjny"; sam nie zrobisz.
  • #3 4627582
    januszolszewski
    Poziom 10  
    a może jakieś inne sugestie rozwiązania problemu ?
    ja osobiście więcej mam wspólnego z mechaniką niż elektroniką i w nowinkach nie jestem na bieżąco więc może jakieś inne elementy spełniłyby wymagania ?
  • #4 4628308
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    januszolszewski napisał:
    a może jakieś inne sugestie rozwiązania problemu ?
    ja osobiście więcej mam wspólnego z mechaniką niż elektroniką i w nowinkach nie jestem na bieżąco więc może jakieś inne elementy spełniłyby wymagania ?

Rozwiązań jest wiele, na przykład obrazowanie wiązki laserowej na detektor, czy uniezależnienie się od otoczenia poprzez modulację lasera i odpowiednią detekcje - to te najłatwiejsze. Reszta zależy od tego w jakich warunkach to ma pracowac i co dokladnie robic.
  • #5 4631351
    januszolszewski
    Poziom 10  
    ma to być urządzenie zamontowane na maszynie budowlanej równarce lub spycharce wychwytujące promień z niwelatora płaszczyznowego z różnej odległości myślę od 2m do 200-300m czujnik musi mieć z tego względu pole widzenia 360 stopni, musi być to jak gdyby listwa na której wychwytywane jest czy lemiesz maszyny jest poniżej czy powyżej założonego poziomu, i musi to być sygnalizowane , sygnał ten ma pozwolić ręcznie właściwie sterować maszyną lub też podłączyć blok zaworów które by pozwoliły na regulacje automatyczną,
    prosiłbym o jakieś wskazówki co do możliwości wyeliminowania warunków zewnętrznych, rozważałem zastosowanie wzmacniacza operacyjnego i wielu elementów światłoczułych z których jeden byłby wystawiony tylko na światło otoczenia ale nie mam w tym zakresie żadnych doświadczeń i nie wiem czy sprawdziłoby się to w praktyce , i miotam sie pomiędzy zastosowaniem jakiś prostych elementów , drogich z filtrem czy też zakup gotowego czujnika co należy przyznać uczciwe byłoby rozwiązaniem najprostszym ale podejrzewam nie najdroższym
REKLAMA