logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV21C4K (chassis BE5) wygaszanie obrazu i dźwięku

Krzychu7 23 Gru 2007 14:13 1623 2
REKLAMA
  • #1 4616692
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Mam problem z tym TV. Naprawiałem go jakiś czas temu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic344568.html
    Po tej naprawie było wszystko ok. Jak mówi klient: "Podczas pracy TV żona zaczęła wycierać ekran wilgotną szmatką. Przeskoczyła iskra i znikł obraz oraz dźwięk" (grafika OSD była cały czas). Po wyłączeniu i ponownym załączeniu pojawia się fonia i w monencie gdy ma się pojawić obraz (po nagrzaniu kineskopu) następuje wyciszenie dźwięku a na ekranie jest samo OSD. Wygląda tak, jakby TV nie był podłączony do anteny. Obraz i dźwięk przez EURO (zarówno z magnetowidu jak i DVD-RGB) cały czas prawidłowy.
    Dokonałem naprawy przez wymianę pamięci (wstawiłem "czystą" + nastawy w trybie serwisowym) i TV zaczął pracować poprawnie.
    Po ok. trzech miesiącach usterka się ponownie pojawiła z tym, że poprzez delikatne poruszanie gniazdem EURO następuje losowo podjęcie pracy (pojawia się najpierw dźwięk a później obraz z wbudowanego tunera). Nie reaguje na poruszanie głowicą. Zdarza się, że już lekkie przybliżenie wtyku EURO (bez mechanicznego połączenia) powoduje pojawienie się lub zanik odbioru.
    Głowica oraz płyta główna ponownie sprawdzona pod kątem zimnych lutów, pamięć ponownie wymieniona. Wygląda na pęknięcie jakiejś ścieżki lecz w tym przypadku nie powinien reagować na przybliżenie kabla EURO. Co może powodować tą usterkę?
  • REKLAMA
  • #2 4617253
    pen
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Czy napięcia na SDA i SCL poprawne ?
  • #3 4617451
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Napięcia na szynie danych nie są zaniżone. Procesor się nie blokuje, można realizować wszystkie funkcje, tylko zanika obraz i głos. Dioda nie sygnalizuje żadnego błędu. Napięcia z przetwornicy prawidłowe (łącznie z +5V).
REKLAMA