logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radiostacja R 109d - jak zmienić modulację z FM na AM? Doświadczenia użytkowników

krris_66 23 Gru 2007 21:58 2292 7
REKLAMA
  • #1 4618497
    krris_66
    Poziom 2  
    Modyfikacja radiostacji R-109d polegająca na odbiorze modulacji am, czy ktoś z szanownych kolegów ma doświadczenia w tym temacie ?
    Zanim sam zabiorę się za próby chciałbym posłuchać innych. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 4618591
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć.

Ze względów ekonomicznych i praktycznych (z nikim w AM z niej nie pogadasz) raczej nieopłacalne.
    O ile z odbiornikiem nie było by większych kłopotów, to z nadajnikiem było by sporo zabawy.
    Ze względu na tragiczne (w dzisiejszych czasach) parametry, sprzęt ma chyba tylko zastosowanie jako eksponat muzealny.
    Miałem takie radiostacje, naprawiałem je, ale na AM nie przerabiałem :)

Dokumentację znajdziesz tutaj:
    http://www.radioscanner.ru/files/download/file2973/r-105_108_109d.djvu

Są schematy nadajnika, odbiornika i trochę innych pomocnych materiałów.
  • REKLAMA
  • #3 4619530
    krris_66
    Poziom 2  
    Dzięki kolego za odpowiedź.Modyfikacja R 109d miałaby polegać tylko na możliwości odbioru modulacji am. Zdaje sobie sprawę z parametrów R 109d dlatego chcę ją przystosować wyłącznie do odbioru. Jeżeli miałbyś szanowny kolego jakąś podpowiedz jak to zrobić będzie mi dużo łatwiej to zrobić :D
  • REKLAMA
  • #5 4619635
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć.

Można wykorzystać to co już jest :)

Popatrz, czym się różni detektor FM i AM.
    Pokombinuj. To proste...

Radiostacja R 109d - jak zmienić modulację z FM na AM? Doświadczenia użytkowników
  • REKLAMA
  • #6 4619901
    krris_66
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedzi , po świętach podejdę do tematu a tymczasem życzę miłych i radosnych świąt.
  • #7 4622732
    darczar
    Poziom 25  
    Ocena: 75
    Należy także zmienić punkt pracy lampy Ł10, tak aby nie ograniczała amplitudy sygnału p.cz.
  • #8 4627152
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 309
    Bez ARW jakoś to marnie widzę. Ostatecznie zrób jakąś prostą RRW, na przykład poprzez zmianę napięcia na siatkach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji radiostacji R-109d w celu umożliwienia odbioru modulacji AM zamiast fabrycznej FM. Ze względu na przestarzałe parametry urządzenia, modyfikacja nadajnika jest skomplikowana i mało praktyczna, natomiast adaptacja odbiornika do AM jest możliwa. Proponowane rozwiązania obejmują dodanie detektora AM za wzmacniaczem częstotliwości pośredniej (p.cz.), zmianę punktu pracy lampy Ł10, aby nie ograniczała amplitudy sygnału p.cz., oraz ewentualne zastosowanie prostego automatycznego rozstrojenia częstotliwości (ARW/RRW) poprzez zmianę napięć na siatkach lamp. Wskazano również na różnice między detektorem FM a AM oraz udostępniono dokumentację techniczną radiostacji R-109d i pokrewnych modeli (R-105, R-108) jako pomoc w modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA