logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić funkcję SMS w Siemens S100 kupionym w Niemczech?

gregory/y10 23 Gru 2007 23:11 1895 6
REKLAMA
  • #1 4618815
    gregory/y10
    Poziom 10  
    Mam telefon siemens s100 kolor. Chcialbym ustawic sobie funkcje sms w tym telefonie. Na stronie TP nie ma tego modelu z ustawieniami. Ustawienia innych telefonów marki siemens roznią sie jednak troche od menu jakie mam w telefonie. Co więcej ściagnałem sobie instrukcje angielską(polskiej nie ma niestety) ze strony siemensa. I w niej tez jest inne menu niż u mnie. Mam telefon kupiony w niemczech. Jakbym mial takie menu jak w instrukcji to bym ustawil smsy w taki sposob jak inne modele np SIEMENS Gigaset S450
    1. Wejdź w MENU.
    2. Wejdź w pozycj´ SMS, a następnie w pozycję USTAWIENIA i wybierz pozycję CENTRUM SMS.
    3. Na wyświetlaczu telefonu obok napisu CENTRUM SERWISOWE 1 powinien pojawić się znaczek.
    4. Ustaw wysyłanie TAK, wybierz pozycję SMS, wciśnij EDYTUJ i wpisz numer 0802767000.Wciśnij 2 razy ZAPISZ.
    5. Następnie wybierz pozycję CENTRUM SMS 2, ustaw wysyłanie NIE, wybierz pozycję SMS, wciÊnij EDYTUJ i wpisz numer 080276700.
    Wciśnij 2 razy ZAPISZ.
    6. Wyjdê z MENU.

A w moim telefonie jest inne menu:-(. Mogę napisac mniej wiecej jak to wyglada.
    Wchodze do menu.
    Wybieram SMS.
    Settings.
    Service Centres.
    Service Centres1.
    Są tam Active Send (do wyboru tak i nie) , Incoming Outgoing( w nich wpisuje sie numer centrum).
    Czy pomoże ktoś mi jak ustawic ten telefon. Moze ma ktos tez taki phone i wie jak ustawic smsy.
    Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4627298
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    Siemens Gigaset S100
    1. Wejdź w MENU.
    2. Wejdź w pozycję SMS, a następnie w pozycję Ustawienia i wybierz Centrum SMS.
    3. Następnie wybierz pozycję Centrum SMS 1, wybierz pozycję SMS i wpisz numer 080276700. Wciśnij OK.
    4. Wyjdź z MENU. Twój telefon został skonfigurowany do wysyłania i odbierania wiadomości SMS.

ps jesli nie pomoze skontaktuj sie ze mną
  • REKLAMA
  • #3 4628629
    gregory/y10
    Poziom 10  
    Pisałem że u mnie w telefonie trochę inaczej wygląda menu.
    W Centrum Service1(angielskie menu mam w polskim chyba nazywa sie centrum sms1) nie jest podzielone na email i sms jak w innych modelach.
    U mnie jest tak Incoming i Outgoing.
  • REKLAMA
  • #4 4635189
    PICIA
    Poziom 33  
    Wwchodzimy Centrum Service1
    Incoming wpisujemy 080276700
    Outgoing wpisujemy 0802767000

po wpisaniu tych danych tworzysz sms o trescisms wpisujesz tekst i wysylasz na nr 8888 .Po wyslaniu tego sms do ok 2 minut przyjdzie sms zwrotny w formie tekstowej..Witamy ..coś tsm costam...

aby funkcja sms -text dzialala konieczne jest abyś mial prezentacje numeru
  • REKLAMA
  • #5 4642576
    gregory/y10
    Poziom 10  
    No niestety próbowałem i nic z tego. Wyświetla mi Error FD. W instrukcji pisze że ten błąd oznacza źle wpisany numer centrum.
    Prezentacje numeru mam włączoną.

A może funkcja sms nie działa w mojej miejscowośći?
    Ale skoro mam internet dsl i CLIPa w telefonie to i SMS'y też powinny być.
    Może telefon mam uszkodzony.
  • #6 4643413
    PICIA
    Poziom 33  
    usun jedno zero w centrum outgoing
  • #7 4643776
    gregory/y10
    Poziom 10  
    PICIA napisał:
    usun jedno zero w centrum outgoing

Niestety nadal to samo:cry:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji funkcji SMS w telefonie Siemens Gigaset S100 zakupionym w Niemczech, gdzie menu różni się od dostępnych instrukcji i innych modeli Siemens. Ustawienia centrum SMS w tym modelu obejmują wpisanie numerów w pozycjach Incoming i Outgoing w Centrum SMS 1. Po wpisaniu numerów operatora i wysłaniu testowego SMS o treści "isms" na numer serwisowy, powinien nadejść zwrotny SMS potwierdzający aktywację usługi. W przypadku błędu "Error FD" oznaczającego nieprawidłowy numer centrum SMS, sugerowano korektę numerów, jednak problem pozostał. Wymagana jest aktywna prezentacja numeru (CLIP). Istnieje podejrzenie uszkodzenia telefonu lub braku wsparcia funkcji SMS w lokalnej sieci mimo dostępności innych usług, takich jak DSL i CLIP.
REKLAMA