logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gadu-Gadu i IRC: Wiadomości nie dochodzą, rozłączenia po 2 minutach

abezus 24 Gru 2007 08:39 945 6
REKLAMA
  • #1 4619265
    abezus
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Od jakiegos czasu mam powazny problem z programem gadu gadu oraz ircem. Mianowicie na gadu gadu czesto nie dochodza mi wiadomosci od uzytkownikow nawet jesli obydwoje jestesmy dostepni. to samo jesli ja komus wysylam wiadomosc. Z ircem jest tak ze po polaczeniu na serwer po 2 minutach mnie rozlacza... Pisze to w jednym temacie bo podejrzewam przyczyna obydwoch problemow moze byc ta sama. Mam 2 komputery w domu i na obydwoch jest to samo. Jesli chodzi o klijenty tych uslug to do gadu uzywam programu "Gadu-Gadu" a do irca "mIrc". Podejrzewam ze moze byc cos nie tak z polaczeniem z internetem ale nie wiem co dokladnie wiec zanim pojde do mojego providera musze miec jakies argumenty. Moze ktos wie co moze byc przyczyna i jak mi pomoc? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4619525
    mariusz.ja
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    A dobrze masz ustawione Ustawienia w Połączeniach w programach chodzi mi o to czy masz ustawione połączenie stałe czyli sieć lan i czy masz podany jakiś adres proxy.
  • REKLAMA
  • #3 4619631
    abezus
    Poziom 12  
    tak... ustaiwone mam polaczenie LAN bez proxy...
  • REKLAMA
  • #4 4619882
    mariusz.ja
    Poziom 14  
    Jeżeli używasz połączenia stałego, możesz używać połączenia przez proxy. Musisz ustawić jego parametry - adres oraz numer portu.

Zapytaj administratora swojej sieci, jeżeli nie jesteś w stanie sam ustalić właściwych parametrów proxy.

Adresy Proxy możesz także zobaczyć w przeglądarce, jak jest skonfigurowane połączenie przez proxy.
  • REKLAMA
  • #5 4620245
    abezus
    Poziom 12  
    ale wlasnie w przegladarce nie jest ustawione polaczenie przez proxy. proxy mam wszedzie powylaczane :/
  • #6 4620640
    mariusz.ja
    Poziom 14  
    To może spróbuj ustawić proxy w gg.
  • #7 4634944
    abezus
    Poziom 12  
    hmmm nic nie pomaga :/ sam juz nie wiem :/ bet provider przerzuci mnie na inny serwer i dalej ten sam problem :| nie moge tego zrozumiec :/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komunikatorami Gadu-Gadu oraz IRC (mIRC), polegające na niedostarczaniu wiadomości oraz rozłączaniu z serwerem IRC po około 2 minutach. Problemy występują na dwóch komputerach w tej samej sieci domowej. Wskazuje, że połączenie internetowe jest stałe (LAN) i nie jest używany serwer proxy, co potwierdza również brak konfiguracji proxy w przeglądarce. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie i ewentualne ustawienie parametrów proxy w programach, jednak użytkownik potwierdza, że proxy jest wyłączone i próby konfiguracji nie przyniosły efektu. Problem utrzymuje się mimo zmiany serwera przez dostawcę internetu, co wskazuje na możliwe problemy z konfiguracją sieci lub połączeniem internetowym, które wymagają dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA