logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty stroboskop ze zwykłej żarówki i startera do świetlówki?

Kamilo89 25 Gru 2007 20:03 2971 4
REKLAMA
  • #1 4623232
    Kamilo89
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Mam takie małe pytanie: Czy ze zwykłej żarówki i startera od neonówki można zrobić coś stroboskopo podobnego tzn takie coś co by mrugało sobie i nie wymagało żadnych specjalnych elementów za wyjątkiem jakiegoś stycznika czy przekaźnika. Słyszałem gdzieś kiedyś że właśnie żarówkę i starter można tak połączyć ale nie chce aby coś wyleciało:D(uraz od wybuchającego kondensatora) :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4623408
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Najprościej połączyć szeregowo żarówkę starterem i to do sieci. Będzie mrógać, chaotycznie co prawda ale będzie. To najprostsze rozwiązanie. Żarówka na dobrą sprawę ma dużą bezwładnośc cieplną, więc wygenerowanie w krótkim czasie silnego błysku jest niewykonalne jak dla palnika ksenonowego, podobnie jest z jego zanikiem.
  • REKLAMA
  • #3 4623440
    Kamilo89
    Poziom 15  
    Ważne żeby cos tam mrugało sobie a jak moc żarówki w stosunku do mocy startera? Są jakieś ograniczenia? Może dodać diode która by wydłużała odstępy między błyskami
  • REKLAMA
  • #4 4623498
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    W takim układzie nie ma co mieszać, bo czasy błusku i przerwy zależą od nagrzewania i stygnięcia styku bimetalowego w środku statecznika.
  • #5 4625883
    Kamilo89
    Poziom 15  
    Czyli daje dowolny starter w szereg z żarówką i to sobie mruga. Lepszy taki efekt świetlny do złożenia na szybko niż nic albo zwykłe światło :)

Dodano po 43 [minuty]:

Kurcze chyba mam jakiś felerny starter dałem go w szereg z żarówką z lodówki 15 W i nic sie nie dzieje. Starter wydawał mi się dobry, podłączony pod mega omomierz i zakręceniu korbką świecił się a miernik pokazywał spory opór. Mam kupić nowy starter i będzie dobrze czy coś jest nie tak?
REKLAMA