logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy istnieją przejściówki PCMCIA -> 2 x PCMCIA ?

stopi 26 Gru 2007 18:07 1598 7
REKLAMA
  • #1 4625565
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Czy istnieją takie przejściówki, aby zwiększyć ilość gniazd PCMCIA w laptopie który posiada tylko jedno takie gniazdo? :) Znalazłem jeden "rozgałęziac" PCMCIA na USB, ale ogólnie ciężko jest znaleźć cokolwiek. Może to ma jakąś specyficzną nazwę?
  • REKLAMA
  • #2 4625776
    maxpolska
    Poziom 11  
    Na usb będzie problem wiem ze sa na isa i pci
  • REKLAMA
  • #3 4625882
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    1. Proszę podać model laptopa;
    2. Czemu to ma służyć?
  • REKLAMA
  • #4 4626712
    stopi
    Poziom 28  
    Laptop to Lenovo N100 3000 z prockiem T2350. Nie wiem czemu model laptopa jest istotny... Po prostu chodzi o przejściówkę którą np. można podłączyć na usb i będzie miała np. 2 PCMCIA. Ma to służyć podłączeniu tunera TV tak aby nie wyciągać karty z jego PCMCIA które już jest zajęte przez modem EDGE/3G potrzebny do działania internetu.
  • REKLAMA
  • #5 4627118
    kwarki
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Latwiej bedzie z tunerem TV na usb
  • #6 4627825
    stopi
    Poziom 28  
    Tak, tylko znajdźcie mi taki pod USB, do którego soft będzie działał pod Windows Vista... Co wysyłam maila do sprzedającego z allegro to dostaje odpowiedz: nie.
  • #7 4628789
    kwarki
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Dlatego tez niezle sie naszukalem i znalazlem nowego laptopa z windowsem XP. A nie bylo latwo...
  • #8 4630993
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Zawsze można zrobić downgrade i zainstalować na laptopie XP - tylko najpierw należy poszukać sterwników do w.w. sprzętu...
    Nie istnieje taka przejściówka... PCMCIA to slot pochodny do PCI - to zbyt skomplikowana w obsłudze szyna, i wymagająca dużego transferu. Przejściówka musiałaby zawierać pół płyty głównej... a i tak wątpliwe aby udało się stworzyć stabilnie działające sloty.
    Istnieją w większości tylko przejścia "w dół" - na podrzędne lub wolniejsze szyny - np spotkałem sie z przejściówka PCI/ISA (dla płyt nie posiadających ISA).

Podsumowanie tematu

✨ Nie istnieją przejściówki PCMCIA rozdzielające jedno gniazdo na dwa lub więcej slotów PCMCIA. PCMCIA to interfejs pochodny od PCI, wymagający dużej przepustowości i złożonej obsługi, co uniemożliwia stworzenie stabilnego rozgałęźnika. Próby znalezienia adaptera PCMCIA na USB z dwoma slotami PCMCIA są nieskuteczne, a dostępne urządzenia często nie mają wsparcia dla nowszych systemów operacyjnych, takich jak Windows Vista. Alternatywą jest użycie tunera TV podłączanego bezpośrednio przez USB lub zmiana systemu operacyjnego na Windows XP, który ma lepsze wsparcie dla starszych urządzeń PCMCIA. Przejściówki PCMCIA występują głównie w formie przejść na wolniejsze magistrale, np. PCI/ISA, ale nie jako rozgałęźniki slotów PCMCIA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA