logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Delphi] Jak zapisać odpowiedzi do pliku i dodać pasek przewijania?

piksapawel 26 Gru 2007 22:06 5240 5
REKLAMA
  • #1 4626368
    piksapawel
    Poziom 14  
    Witam mam pewnien problem potrzebuję zrobić program do szkoły na delphi zaliczenie z informatyki a przy okazji przyda się ;) program musiał by wyświetlać pytania i np żeby uczniowie mogli odpowiadać ja zrobiłem już taki mniej więcej projekt ale mam dużo problemów bo nie znam się za bardzo na delphi a musi niestety właśnie na tym być zrobiony .. no to tak ja nie wiem

1.Jak zrobić żeby na koniec wszystkie odpowiedzi jakoś zapisały się do pliku tekstowego
    2.Jak zrobić żeby okienko programu było mniej więcej takich rozmiarów jak jest a był pasek przewijania którym przewijało by się na dół
    3.Mam taki problem że wcześniej program choć nic w nim nie ma uruchamiał się normalnie a teraz czy dam f9 czy ten zielony przycisk to nic się nie dzieje nie chce się uruchomić :(

Proszę poprawić błędy - krzychoocpp
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4627355
    merien
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Ja bym to zrobił zupełnie inaczej.

Po pierwsze nie widzę sensu aby ilość "RadioButtonów" była uzależniona od liczby pytań... Chcąc dodać/Zmienić pytanie musisz Dodawać/edytować Kolejne RadioButtony...
    A gdyby tak było ich tylko 4 i Jeden Label? Powiedzmy, że po uruchomieniu aplikacja wczytywałaby z pliku textowego pierwsze pytanie i 4 odpowiedzi. Odpowiadasz na pierwsze pytanie naciskasz przycisk "Następne pytanie" i wtedy twój program z pliku textowego z pytaniami wczytuje kolejne pytanie i 4 odpowiedzi... Dzieje się tak do momentu gdy przelecimy wszystkie pytania.

Moim zdaniem Było by to o wiele prostsze, wygodniejsze i bardziej mobilne rozwiązanie.

Kilka przydatnych funkcji:
    Assignfile(zmienna_pliku,sciezka_do_pliku);
    -- Przypisuje zmiennej_pliku ścieżkę do pliku ... teraz każda aplikacja na zmiennej_pliku będzie dotyczyła pliku ...

Append(zmienna_pliku);
    Otwiera plik do edycji (Stawia kursor na koncu)

Rewrite(zmienna_pliku);
    Otwiera plik do edycji (Stawia kursor na początku) lecz jeśli go nie ma to tworzy plik o tej nazwie!

CloseFile(zmienna_pliku);
    Zamyka plik chowający sie pod tą zmienną, jednocześnie zapisując wszystkie zmiany

Readln(zmienna_pliku,zmienna_string
    Odczytuje linijkę przy której stoi kursor i zapisuje ja do zmiennej_string. Po tej operacji kursor przeskakuje do następnej linijki

WriteLn(zmienna_pliku,zmienna_string2);
    Zapisuje zawartość zmiennej_string2 do pliku w miejscu w którym stoi kursor w danej chwili ;]
    Po tej operacji kursor przeskakuje do następnej linijki

Pytałeś jeszcze o to czemu program nie chce ci się włączyć ;]
    Sprawdź czy nie ma błędów przy kompilacji
  • REKLAMA
  • #3 4627450
    piksapawel
    Poziom 14  
    Np coś takiego ?
    Ale gorzej teraz to odpowiednio zaprogramować :)
    Załączniki:
    • [Delphi] Jak zapisać odpowiedzi do pliku i dodać pasek przewijania? giganci2.JPG (9.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4628225
    RhinoRace
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    pytanie - jest to test jednokrotnego czy wielokrotnego wyboru?
    odnosnie oprogramowania to jezeli to ma byc jednokrotnego wyboru to metodzie Onclick przycisku "Nastepne Pytanie" dajesz
    if (this->RadioBox1->Checked)
       //wybrana opcja 1
    else if (this->RadioBox2->Checked)
       //wybrana opcja 2
    else if (this->RadioBox3->Checked)
       //wybrana opcja 3
    else if (this->RadioBox4->Checked)
       //wybrana opcja 4

oczywiscie to co chcesz z tym zrobic to juz zalezy od ciebie :)
  • REKLAMA
  • #5 4628323
    piksapawel
    Poziom 14  
    To ma być jednokrotnego wyboru no ale jak dodam to do przycisku to co dalej :) bo to jeszcze musi sie zapisać w jakimś prostym pliku tekstowym i jeszcze to ma być tak że będzie głosowało dużo osób czyli np do pliku by się dopisywało do odpowiedzi np +1 albo program od razu by dodawał
  • #6 4628394
    merien
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Miałem chwile wolnego czasu to skleciłem taki programik ;] Działa tak jak opisałem wyżej :] Pytania wczytywane z pliku pytania.txt a odpowiedzi zapisywane do pliku odpowiedzi.txt

Edit: Sorki za nienazwanie projektu :P oraz za słabe komentarze w programie ;) wynika to z pośpiechu ... Gdyby były jakieś pytania proszę pytać
    Załączniki:
    • Pytania i odp.zip (9.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA