logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konflikt IP i ograniczone połączenie w sieci z Asmax AR-904u (DHCP)

krakow2000 27 Gru 2007 17:56 1833 3
REKLAMA
  • #1 4628838
    krakow2000
    Poziom 12  
    Witam
    Oto jak prezentuje się problem:
    W sieci jest 13 komputerów (jak pech to pech "13"). Na routerze jest włączony serwer DHCP z zakresem adresów 4-55. Niby wszystko powinno być OK ale niektóre komputery dostają komunikat o konflikcie IP a niektóre mają ograniczenie połączenia (kłódka).
    Ręczne wpisywanie nie zmienia tego gdyż ni z tąd ni z owąt połączą się tylko komunikatory z internetem a przeglądarki i reszta niedziałają.
    W sieci znajdują się 2 switche 1 wpięty w modem drugi w switcha.
    Problem mają osoby LOSOWO wybrane w sieci (tak tak losowo) i niekiedy ma ten niekiedy tamten a niekiedy tamci...
    Proszę o pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 4629715
    Piotras_C
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam

Kiedyś miałem takiego Asmaxa i nie miałem problemów.

1. Co to za modem. Asmax AR904u ma wbudowany modem i inny nie jest potrzebny.
    2. Jeżeli przydzielasz adresy ręcznie (statyczne) to wybieraj te spoza zakresu serwera DHCP.
    3. Sprawdź kable.
    4. Czy adres serwera DNS jest prawidłowo przypisany?

Z opisu stawiał bym na to, że przypisałeś adres IP z zakresu serwera DHCP i adresy się powtarzają i masz konflikt. Ustaw na wszystkich komputerach adresy przydzielane z serwera DHCP.

Pozdrawiam

Piotr
  • REKLAMA
  • #3 4632599
    krakow2000
    Poziom 12  
    Na routerku ustawiam DHCP Server i wyznaczam zakres z jakiego ma brać adresy.
    Nie wiem co mu jest.... dzisiaj te osoby co miały problema... już nie mają... no ale wiem, że się pojawi ponownie.
    Asmax 904u jest do... jak dla mnie... miałem planeta było all OK no ale zachciało mi się Asmaxa bo na forach polecali a teraz nie ma kasy na nowego :D
  • Pomocny post
    #4 4633823
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Zacznijmy od początku.
    Konflikt IP - wynika z tego że jakiś komputer dostał dzierżawę pewnego adresu (powiedzmy końcówka 5) na dajmy na to 3 dni (nie pamiętam jak standardowo jest to ustawione w asmaxach). Pracował kilka godzin, potem został wyłączony, jednak ma zapisane że dzierżawa tego adresu jest ważna przez kolejne 2 dni. W tym czasie podłącza się do sieci inny komputer który prosi o przydzielenie adresu i router przydziela mu najczęściej pierwszy wolny adres, może się tak zdarzyć że będzie to ten sam adres z końcówką 5. Gdy teraz ten pierwszy komputer zostanie włączony, na obu z nich będą te same adresy i konflikt adresów jest już gotowy.
    Jeśli pojawia się ograniczenie łączności spowodowane brakiem adresu IP, może oznaczać to że jest jakiś problem z serwerem DHCP który nie przydziela w jakichś konkretnych okolicznościach adresu. Może też to wynikać z awari fizycznej łącza - sprawdź sieciówki, końcówki, switche, jeśli nadal jest problem (z regóły objawia się brakiem odebranych pakietów w statystykach połączenia) musisz sprawdzić przewód, może być uszkodzona któraś żyła.

Gdy w komputerach ustalisz adresy IP ręcznie, musisz także podać adres serwerów DNS. Najczęściej wykorzystywanymi są serwery DNS Telekomunikacji Polskiej. Ich adresy: 194.204.152.34 oraz 194.204.159.1
    Po podaniu tych adresów w konfiguracji komputera powinno już wszystko działać. Bez podania adresów DNS objawy będą takie jak opisałeś i jest to normalne: niektóre komunikatory bedą się łączyć, jednak www nie będzie działać.

Rozwiązanie problemu z konfliktem IP. Możesz ustawić na routerze (jeśli jest tam taka opcja) aby adresy IP przydzielał "na sztywno". Chodzi o to aby dla konkretnego adresy fizycznego (adres MAC) był przypisany konkretny adres IP. Wtedy nie będą pojawiały się problemy z powtarzaniem się adresów. Jeśli nie ma tam takiej opcji, możesz poeksperymentować ze zmianą czasu dzierżawy adresów.

Mam nadzieje że w jakiś sposób pomogłem.
REKLAMA