logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie do zdjęć astronomicznych? Proszę o pomoc!

kucharek 28 Gru 2007 22:52 1290 2
  • #1 4634260
    kucharek
    Poziom 11  
    Witam!
    Otóż chcę wykonać takie "urządzenie" jak na rysynku poniżej.
    Urządzenie do zdjęć astronomicznych? Proszę o pomoc!
    Służy ono do robienia zdjęć obiektów astronomicznych. Składa się z lornetki i aparatu. I właśnie co do aparatu jest problem. W źródłach z których brałem wiadomości na temat konstrukcji ww urządzenia jest napisane, że aparat ma być lustrzanką jednoobiektywową i musi mieć wyjęty obiektyw ponieważ lornetka w tym układzie działa jak długoogniskowy obiektyw. Czyli obiektywem aparatu staję się w tej sytuacji lornetka. Materiały z których korzystam są chyba dość stare, ponieważ mówią tam tylko o aparatach na klisze, polecają np. Zenita. Ale jak wiadomo w dobie fotografii cyfrowej nie ma sensu konstruować takiego urządzenia na zwykłym aparacie. Mając wstawiony aparat cyfrowy możemy od razu zobaczyć efekt naszej pracy i poddać go ewentualnym obróbkom na komputerze. No i tu pojawia się problem. Czy da się przystosować aparat cyfrowy ( wyjąć obiektyw ) do konstrukcji tego urządzenia? Właściwie problemu by nie było, jednak chciałbym wykonać to jak najmniejszymi kosztami. Myślałem może żeby kupić jakiś aparat używany lub uszkodzony i przerobić go, jednak ja nie znam się zbytnio na aparatach ale za to lubię majsterkować:) Co sądzicie o tym projekcie? Co radzicie żeby zrobić aby było tanio i dobrze? Bardzo proszę o porady.

Jak będzie potrzebne to napisze coś więcej na temat samej konstrukcji tego urządzenia.

Aha jeśli temat jest w złym dziale to proszę o przeniesienie ponieważ nie mogłem znaleść bardziej odpowiadającego.
  • #2 4639183
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Dawno, dawno temu :) robiłem coś takiego z lornetką i aparatem typu Zenith. Działało. Odległość między aparatem a lornetką nie była duża. Jakość fotek zależy od jakości soczewek lornetki. Ostrość też ustawiasz pokrętłem przy lornetce. Przestrzeń między lornetką, a aparatem dobrze jest osłonić, by nie wpadało "obce" światło.
    Zdjęcia ze zbliżeniem księżyca, choć nie doskonałe - były super. Do statywu z aparatem, przymocowałem uchwyt na lornetkę, by wszystko było stabilne.
    Dużo później zrobiłem coś takiego z elektronicznym modułem kamery kolorowej. Czyli matryca bez obiektywu, plus elektronika z wyjściem video. Nie było fotek, za to miałem "żywy obraz" na monitorze. Światło z lornetki kierowane było wprost na matrycę. Jednak nie osłonięta matryca, narażona jest na kurz i inne zanieczyszczenia. Potem ten moduł kamery połączyłem z obiektywem od starej kamery 8mm. Miałem zoom i film można było zapisywać na kasetach video w magnetowidzie.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia w próbach.
  • #3 4639629
    kucharek
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź. Mógłbyś mi napisać jeszcze w mniej więcej jakiej odległości była matryca od okularu lornetki oraz jakie powiększenie miała Twoja lornetka. Jaki czas naświetlania stosowałeś i jaką czułość kliszy? Ja mam lornetkę z 36 krotnym rzeczywistym powiększeniem. Ogólnie robiąc testy na sprawność optyczną, aberracje chromatyczną, kome itp. wypadła dobrze jednak ma dość dużą dystorsję pola oraz nie do końca dobrą kolimację osi, ale to ostatnie w urządzeniu nie przeszkadza ponieważ korzysta się tylko z jednego obiektywu lornetki.

Aha robiłeś może zdjęcia planet lub gwiazd? Jeśli tak to jakiej jakości były.
REKLAMA