logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

komunikacja telefonow NOKIA <>PC po zlaczu RS232

JohnCTN 30 Gru 2007 10:08 1467 4
  • #1 4639185
    JohnCTN
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Witam, szukam specyfikacji sposobu komuniikacji sie z telefonem NOKIA po kablu na RS232... (FBUS/MBUS) - bo chyba tak to sie nazywa :D

chcialbym napisac sobie program do wysylania i odbierania smsow za posrednictwem tego zlacza ale nie moge znalezc zadnych danych... np predkosc portu RS232, jak wygladaja instrukcje , jak je odbierac i odczytywac.

czy ktos moze sie tym zajmowal ???

dodam, ze chodzi o telefony z serii DT3/DT4 mam nadzieje, ze jeszcze dlugo bedą uzywane w naszych sieciach GSM :)

pozdrawiam

JohnCTN
  • #2 4640485
    graczykshow
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    jesli chodzi o kable do dct3 i dct 4 sa takie ale do flesha tzw flasher dejana
  • #3 4642447
    JohnCTN
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    okinapisze inaczej pytanie.... nokia komunikuje sie z pc za posrednictwem RS232... ten protokol to standard rs gdziepodaje sie predkosc transmisi w bodach/s ustawia bit stopu itd.

dane natomiast sa przysylane 2 liniami

Nokia Tx -> Rx PC
    Nokia Rx <- Tx PC

wiec jak chce cos wyslac do noki to te dane ida z PC po lini Rx i trafiaja do noki na lini Rx, jezeli komorka dostanie smsa to wysyla mi informacje z lini Tx do lini Rx PC... czy ktos zna instrukcje jakie trzeba wyslac do Nokii by ona wyslala smsa ???
    i jak odczytac ze na teleron jest polaczenie, sms, itd...

pozdrawiam

JohnCTN
  • #4 4876897
    la_marionet
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, dolaczam sie do prosby JohnCTN, tez mam podobny problem, ze chcialbym napisac program do komunikacji z telefonem nokia, interesowaly by mnie parametry transmisji, schematy ramek wysylanych i odbieranych przez komputer.

Odnawiam temat bo uznalem ze nie ma sensu zakladac nowego.
  • #5 4876968
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 233
    poszukaj na googlach komend at do nokii i będziesz już wszystko wiedział jak dzwonić, wysyłać i odbierać sms'a z klawiatury kompa.
REKLAMA