logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sprzęt do domowego studia DJ dla scratchującego – karta, monitory, budżet?

dj.loud-beat 30 Gru 2007 14:44 2440 12
REKLAMA
  • #1 4640421
    dj.loud-beat
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cześć. Jestem dj,em gram Scratch (czytaj skrecz). Przygodę z gramofonami zacząłem juz rok i trzy miesiące temu. Mam 13 lat dla niektórych to może być szok ze taki młody go...niarz a juz sie bierze za cios porządnego i może to was zniechęcić do pomocy mi. Konkretnie mowiąc chce zrobić sobie takie mniejsze studio, co do pomieszczenia to napewno będzie. potrzebuje porad co do sprzętu (jaka karta, monitory...) Chciałbym sprzęt średniej klasy bo nie uzbieram kasy gdzieś parenaście tysięcy na niego. pozdro czekam na odpowiedzi

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4642266
    polan-polan
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    na dobry poczatek zaopatrz sie w opakowania do jaj - jako tani sposob na wygluszenie troszke pomiesczenia... najlepiej zaczac od jakiegos oprogramowania pro np. cubase , samplitude . czesto wersje LE mozna otrzymac za darmo bodajze w EiS niedawno bylo , monitorki tanie a dobre polecam tapco aktywne 2drozne pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4642721
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Po co mu wygłuszenie jak on nie używa mikrofonów, a to nie te czasy ze wkładka gramofonowa potrafiła sprzęgać (choć może jak by sie mocno postarać)
    teraz już są wkładki magnetyczne a nie jak kiedyś piezo.

no cóż jakiś dobry interfejs Lexikon ma coś ciekawego ale nie sprawdzałem nic z jego oferty ci potrzeba i dużo ramu w PC przynajmniej 1GB
  • #4 4643902
    dj.loud-beat
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czesc. Co do komputera mam juz ale on jest slaby 897 taktowania i 256 ramu, tzn tego kupiłem z zamiarem zainwestowania w niego, ale teraz jak patrze to za 700zł mozna miec juz dwurdzeniowca 1gb ramu tyle ze dysk samemu dokupic. Tym bym sie nie martwił ale nie mam pojecia jaka karte muzyczna kupic, wkoncy trzeba jakos skrecze przezucic do kompa :P. dzieki wielkie za wasze odpowiedzi i czekam na wiecej pozdro. aha co do pomieszczenia gdzie moge umiescic to studio jest to moj pokuj o 10m2 ale jest planuje go tak urzadzic bym miał jednoczesnie pokuj i studio.
  • Pomocny post
    #5 4646782
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Witam,
    Twierdzenie że skoro nie nagrywa na mikrofonach, to można ominąć adaptacje akustyczną pomieszczenia jest co najmniej nieprofesjonalne. Wiadomo jak ogromne znaczenie dla odsłuchu ma same pomieszczenie.
    Wypychanie całego pomieszczenia wytłoczkami jest również bezmyślne.
    Proponuję zainwestować na początek w kilka książek nt akustyki i samej pracy z dźwiękiem. Potem systematycznie sam będziesz dochodzić do tego czego Ci brakuje. Jako karte polecam chociażby Maya44, Presonusa Inspire (firewire). Monitory sa tutaj bardzo osobistą sprawą. Najlepiej pojechać do sklepu i posłuchać kilku rodzajów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4647002
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Wytłoczki do jaj absolutnie odradzam. Męczyłem się z tym badziewiem i nie polecam - bardzo trudno je solidnie przytwierdzić do czegokolwiek.
  • Pomocny post
    #7 4647546
    polan-polan
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    no dobra wytloczki to tylko taki symbol , na allegro doslownie za parenascie zlotych jest do kupienia profesjonalny materiał o odpowiednim ksztalcie . Tez mnie zdziwila opinia o braku potrzeby wygluszania pomieszczenia odsluchowego (w pomiesczeniu o akustyce toalety dobrego miksu nie zrobisz ;D) , no ale widac niektorzy maja na ten temat wlasna opinie ;]
  • #8 4648049
    dsrecordss
    Poziom 18  
    raczej odradzam wygłuszanie- tylko pogarsza sprawe. Trzeba tam zapewnić naturalne warunki odsłuchowe. Z resztą odsyłam do forum chociażby Estrady i Studia gdzie w wielu wątkach sprawa została wyjaśniona przez profesjonalistów i wykładanie całego pomieszczenia wytłoczkami czy też piankami zalatuje "wsiorskim" podejściem do sprawy. Na prawde polecam jakiś podręcznik akustyki - dzięki tego typu tworom wszystko co powiedziałem sie wyjaśni;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4649171
    djmisiek27
    Poziom 12  
    Siemka:)
    Ja uważam że wygłuszenie musi być. Wejdź sobie do pomieszczenia gdzie nie ma nic 'gołe' ściany nic nie słychać oprócz echa-masakra.
    Proponuje jak większość jakąś lekturke przestudiować i później sie zabrać za resztę:D
  • #10 4649493
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 571
    kup sobie na allegro digidesign Mbox one lub Mbox two, karta jest z oprogramowanie, ma 2 preampy mikrofonowe, więcej nie będzie Ci potrzeba.
  • Pomocny post
    #11 4649589
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Witam,
    Mówiąc wygłuszanie miałem na myśli stosowanie wszędzie ustrojów pochłaniających. Tego typu środowisko na pewno nie jest naturalne. Polecam oglądnięcie zdjęć dobrych studiów nagranowych- nie ujrzysz tam "piramidek" na ścianach a wyłącznie odpowiednio dobrane ustroje rozpraszające. Tego typu środowiska odsłuchowe należy zaplanować dobrze a wcale nie musi się okazać że na adaptacje tegoż miejsca będzie trzeba wydać kilka tysięcy. Zastosowanie jednego środka z rozumem i wedle praw akustyki da wiecej niż zastosowanie bezmyślne jakichś cudastych gąbeczek i wytłoczek. Nie neguję oczywiście ich zastosowania bo też są potrzebne ale na pewno nie w dużych ilościach. Po przestudiowaniu dobrej książki okazać się może że świetnym rozpraszaczem może okazać sie półka z książkami itp.
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 4650147
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    dj.loud-beat napisał:
    aha co do pomieszczenia gdzie moge umiescic to studio jest to moj pokuj o 10m2 ale jest planuje go tak urzadzic bym miał jednoczesnie pokuj i studio.

chłopaki wy się tak napalacie a kolega was lekko mówiąc tłumi

Koledzy to tylko skrecz nie muzyka klasyczna itd
    jak będzie chciał coś odsłuchać w miarę wiarygodnie to użyje dobrych słuchawek, raczej nie kupi sobie monitorów za 5 kzł więc po co te rozważania o tłumieniu jeżeli nie ma tylko gołych ścian to jest ok.

Nawet nie brałem pod uwagę wygłuszania w celu odsłuchu, bo to jest domowe studio do nagrywania skreczu a nie wokalu i instrumentów na wysokiej klasie przetwornikach.
  • #13 4651469
    dsrecordss
    Poziom 18  
    co do słuchawek i odsłuchu polecam grudniowe EiS

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru sprzętu do domowego studia DJ dla osoby scratchującej, z ograniczonym budżetem i pomieszczeniem około 10 m². Poruszono kwestie wyboru karty dźwiękowej, monitorów oraz adaptacji akustycznej pomieszczenia. Zalecane są interfejsy audio średniej klasy, takie jak Maya44, Presonus Inspire (FireWire) oraz Digidesign Mbox One i Mbox Two, które oferują odpowiednie funkcje i preampy mikrofonowe. W kwestii monitorów polecane są aktywne, dwudrożne modele Tapco, jednak ostateczny wybór powinien być dokonany po odsłuchu w sklepie. Wątpliwości budzi konieczność wygłuszania pomieszczenia – część uczestników odradza stosowanie popularnych pianek i wytłoczek (np. opakowań do jaj), wskazując na ich niską skuteczność i trudności montażowe. Zamiast tego rekomendowane jest stosowanie rozpraszaczy akustycznych oraz naturalnych rozwiązań, takich jak półki z książkami, a także zdobycie wiedzy z literatury o akustyce. Podkreślono, że dobre warunki odsłuchowe są ważne nawet przy braku mikrofonów, a słuchawki mogą być alternatywą do monitorów w domowym studio scratchowym. Komputer powinien mieć minimum 1 GB RAM i dwurdzeniowy procesor dla płynnej pracy z oprogramowaniem DJ-skim i do nagrywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA