logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofon bezprzewodowy Sekaku - jak naprawić strzelanie odbiornika?

goku54 30 Gru 2007 16:10 1796 6
REKLAMA
  • #1 4640830
    goku54
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam! Dostałem w spadku mikrofon bezprzewodowy Sekaku (niby za ok prawie 700zł) Mikrofon ma dobrą czułość i ma ładny zasięg ale mam jeden problem z nim gdyż od czasu do czasu lubi sobie "strzelić" (np.tak jakby odłączać jakieś urządzenie od miksera). Podobno odbiornik mikrofonu spadł i tak od tego czasu lubi sobie strzelić. Nie wiem jeśli było by pomocne zdjęcie układu odbiornika to bez problemu mogę je umieścić na forum. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4641107
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Jak dla mnie to pęknięta płyta

jak wstrząsasz to strzela ?
  • REKLAMA
  • #3 4644049
    goku54
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam! Przy odbiorniku płyta jest ok ale przy mikrofonie nie sprawdzałem. No trudno powiedzieć czy przy wstrzasach bo jest właczany i wokalistka spiewa trzymają mikrofon w ręce a nie na statywie więc możliwe że tak. To czyli rozebrać mikrofon i sprawdzić płytkę w mikrofonie?
  • REKLAMA
  • #4 4644129
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Witam.
    Kiedyś miałem podobny problem z zestawem bezprzewodowym Shure Dual.
    Kiedy tak sobie strzelił to zawieszał sie i nie było głosu.
    Po długich manewrach rozpoznawczych okazało się że problem tkwił we wtyczce zasilania a może nawet w gnieździe.
    Konkretnie dołączony do zestawu zasilacz był zwykłym tanim, uniwersalnym zasilaczem z wtyczkami w kształcie krzyża które nie pasowały w 100% do gniazdka wbudowanego w urządzeniu odbiorczym. Wtyczka po włożeniu w gniazdko była luźna i czasem przerywała i to właśnie powodowało owy strzał.

Podobny strzał a raczej "womp" powoduje w tym zestawie częściowe rozładowanie baterii w mikrofonie, gdzie spada zasięg i bramka szumów odcina sygnał gdy spadnie poniżej pewnej jakości, ale robi to trochę za głośno.
  • REKLAMA
  • #5 4646401
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Witam,
    sekaku to dośc fajny sprzet ale niestety niemiłosiernie szumi (mam model z wbudowanym głośnikiem w stacje odbiorczą). Po wyjściu z wyjścia REC OUT szumi niemiłosiernie:(
  • #6 4647809
    marcin elek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Miałem i czasem mam do czynienia z takimi mikrofonami sprawują się ok szum z wyjścia rec.out można zredukować przyciszając pierwszą gałką od lewej w stacji a podgłaszając level w mikserze. Ja to zrobiłem i trochę zmniejszył się szum.
  • #7 4648093
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Witam z samego rana w nowym roku!

W tych mikrofonach często szwankują kontakty, które zaznaczyłem na fotce strzałkami. Wystarczy dokręcić wkręty, lepiej jednak oczyścić styki i po kłopocie.

Mikrofon bezprzewodowy Sekaku - jak naprawić strzelanie odbiornika?

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofon bezprzewodowy Sekaku o dobrej czułości i zasięgu ma problem z okresowym "strzelaniem" odbiornika, które przypomina odłączanie urządzenia od miksera. Możliwą przyczyną jest uszkodzona płyta drukowana, szczególnie w mikrofonie, lub luźne styki i połączenia wewnątrz odbiornika. Wskazano, że wstrząsy mogą powodować zakłócenia. Podobne problemy w innych zestawach bezprzewodowych, np. Shure Dual, były spowodowane luźną wtyczką zasilania lub gniazdem, co powodowało przerwy w zasilaniu i zakłócenia dźwięku. W mikrofonach Sekaku często występują problemy z kontaktami, które można rozwiązać przez oczyszczenie styków i dokręcenie wkrętów. Dodatkowo, mikrofony Sekaku mogą generować silny szum na wyjściu REC OUT, który można zredukować przez odpowiednie ustawienie gałek głośności na stacji odbiorczej i mikserze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA